Foto: Shutterstock
Pārnesot no meža vai tirgus plača groziņu, kas līdz malām piepildīts ar skaisti oranžajām gailenēm, tā vien gribas uz līdzenas vietas ķerties pie sēņu tīrīšanas, lai pietuvinātu to mirkli, kad varēs uzdurt uz dakšas kūpošu jauno kartupeli, kas devīgi pārliets ar saldajā krējumā slīgstošu gaileņu mērcīti. Mieru, tikai mieru! Pirms ķerties pie sēņu gatavošanas, būtu jārod atbilde uz īsteni hamletisku jautājumu – mazgāt tās vai tomēr nemazgāt? Mums ir gan atbilde, gan vairāki risinājumi, gan 22 garšu kārpiņas kairinošas receptes.

Izrādās, ka pakļaut gailenes ūdens peldei nebūt nav laba doma, jo ilgstoši mērcējot, no tām sāks izdalīties rūgtvielas, rezultātā neglābjami sabojājot iecerētā ēdiena garšu. Lai atbrīvotu gailenes no skujām, smiltīm un dažādiem citiem gružiem, vislabāk tās notīri ar šim nolūkam atvēlētu zobu suku. Darbiņš var būt visai piņķerīgs, bet ar zobu sukas maigo sariņu palīdzību tas būs daudz ātrāk paveicams.


Ja sēnes ir tiešām netīras, tad vari lielo vairumu netīrumu noskalot, paliekot caurdurī sabērtas gailenes zem tekoša ūdens strūklas un tad tās kārtīgi nosausināt, uzberot uz papīra dvieļa.

Foto: Shutterstock

Pirms cepšanas lielākās gailenes sagriez gabalos, bet nepārcenties, jo sēnes cepot stipri vien sarausies. Ja vēlies, lai mērce būtu viendabīgāka, bez izteiktiem gabaliem, vari gailenes pirms cepšanas samalt.

Lai gaileņu mērces garša būtu īpaši izcila, sēņu cepšanai būtu ieteicams izmantot tikai un vienīgi sviestu. Arī ar liekām garšvielām un piedevām aizrauties nevajadzētu: sīpols, saldais vai skābais krējums, šķipsna sāls, piparu un, protams, mūsu mīļās dilles. Dažas saimnieces iesaka gaileņu mērces garšas uzlabošanai pievienot tai arī sīki sakapātus, uz pannas sakraukšķinātus kūpināta cauraudzīša "circeņus".


Šajā rakstā atradīsi citus noderīgus padomus, piemēram, kā pēc iespējas ilgāk saglabāt gailenes kā tikko no meža pārnestas, un kā pareizi sasaldēt bagātīgo gaileņu ražu ziemas krājumiem, lai tās pēc atsaldēšanas nebūtu sīkstas un nebaudāmas.

Lai labi garšo!

Sātīgais pelmeņu sacepums ar sēnēm un sieru

Sātīgs un ļoti gards pelmeņu sacepums ar gardu, krēmīgu saldkrējuma mērcīti, kas papildināta ar timiānu, un zeltainu siera garoziņu. Ies pie dūšas gan lieliem, gan maziem gardēžiem.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci

Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar gailenēm

Vienkārša un ļoti garda brokastu vai vēlo brokastu maltīte sēņu sezonai – olu kultenis ar gailenēm.

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce ar speķi

Gaileņu mērce ar speķi piedevai pie kartupelīšiem, rīsiem vai makaroniem. Ja ir vēlme, var pievienot arī zaļumus, lai maltīte būtu aromātiskāka.

Lasīt vairāk

Gaileņu biezzupa

Garšīgai un sātīgai maltītei – gaileņu biezzupa.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar gailenēm un sieru

Izcili krēmīgs un gards kartupeļu šķēlīšu sacepums ar gailenēm un siera virskārtu. Pasniedz tāpat vai kopā ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Marinētas gailenes

Sēņu laika klasika – marinētas gailenes burciņās. Ar burkās pievienoto garšvielu daudzumu vari variēt, aizstājot pētersīļa sakni ar mārrutku vai dilles ar kādu citu zaļumu.

Lasīt vairāk

Grauzdēta graudu maize ar gailenēm

Šefpavārs Raimonds Zommers savā pavārgrāmatā "Zommers. Mūsdienu latviskā virtuve", kas šomēnes sasniegusi lasītājus, piedāvā jaunas idejas un iedvesmu, kā labi zināmus un tepat Latvijā augušus produktus ieviest ikdienā vienkāršā un, tajā pašā laikā, oriģinālā un neparastā veidā. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce

Nenoliedzami, vasaras gardākā maltīte - vārīti jaunie kartupelīši ar dillēm, mazsālītiem gurķiem un krēmīgu gaileņu mērci. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas, pieredzējušās virtuves pavēlnieces Loras.

Lasīt vairāk

Makaroni ar gailenēm

Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu

Plānās pankūkas ar gaileņu pildījumu - iecienītas ne tikai rudens sezonā.

Lasīt vairāk

Pildīts kabacis ar sēnēm un malto gaļu

Kabacis un gailenes kopā veido izcili maigu un nepārspējamu garšu saspēli. Protams, drīkst izmantot arī citas sēnes, tomēr mēs iesakām tieši gailenes!

Lasīt vairāk

Gaileņu zupa ar kausēto sieru

Gaileņu zupa ar kausēto sieru - lielākam ēdāju pulciņam.

Lasīt vairāk

Gaileņu risoto

Vienkārša, bet tajā pašā laikā izsmalcināta recepte -gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Pelmeņu sacepums ar sēnēm un saldo krējumu

Kad mājās patiešām nekā nav, jāieskatās saldētavā, varbūt tur kaut kas aizķēries. Atradās vistu stilbiņi un pelmeņu paka. Ķēpāties ar gaļas atsaldēšanu negribēju, tādēļ nācās eksperimentēt ar pelmeņiem. Koju laikā, protams, bija divi varianti – vārīti vai cepti uz pannas. Nupat atklāju, ka tie itin labi sader arī ar cepeškrāsni!

Lasīt vairāk

Kuskuss ar gaileņu mērci

Kad vasaras klasika – gailenes ar vārītiem kartupeļiem – jau šķiet vienmuļa, izmēģini mērces salikumu ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Gaileņu mērce kabaču laiviņās ar pesto

Gaileņu mērce ar saldo krējumu, kas pārlieta pāri jaunajiem kartupelīšiem ir jūlija klasika. Šis ēdiens var rādīties pat sapņos un ir dzirdēts, ka sēņotājs pēc neveiksmīgas meža ķemmēšanas ir lējis gaužas asaras. Ja izdevies tikt kaut pie nelielas gaileņu saujas, guldi tās kabaču laiviņās, kur jau gaida pesto un siers. Bet, ja sēņojot nav izdevies tikt pie kārotā "loma", gailenes vari aizstāt ar šampinjoniem vai citām sēnēm.

Lasīt vairāk

Vasaras pīrāgs ar gailenēm un fetas sieru

Kad gaileņu mērce jau šķiet kaut kas pavisam ikdienišķs un gribas ko interesantāku, recepte ar sāļo pīrāgu nāks pašā laikā. Lieliska ideja brokastīm, līdzņemšanas cienastam vai galdā ceļamai uzkodai.

Lasīt vairāk

Vistas karbonādes ar sieru un gailenēm

Vienkārša ideja gardām pusdienām vai vakariņām - vistas karbonādes ar zeltainu siera "sedziņu", zem kuras slēpjas ceptas gailenes. Atliek vien novārīt klāt jaunos kartupeļus un priecāties par dzīvi! Recepti iesaka vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Maizītes ar kausēto sieru, bekonu un sviestā ceptām gailenēm

Ja gadījies salasīt vien pāris saujas gaileņu un mērcei ir "par īsu", pagatavo šīs gardās maizītes, apcepot sēnes sviestā un papildinot ar kraukšķīgām bekona šķēlēm, kausēto sieru un timiānu.

Lasīt vairāk

Spageti gaileņu un kausētā siera mērcē

Kad gaileņu mērce pagatavota visās zināmajās variācijās, laiks ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izpeldinot sēnes kausētajā sierā un "saprecinot" vienā pannā ar spageti.

Lasīt vairāk

Krēmīgais gaileņu risoto

Kamēr dažviet sēņotāji nāk ārā no meža ar pilniem groziem baraviku, ne vienam vien nākas samierināties ar karstās vasaras sauso atlikumu – pāris saujām gaileņu. Lai defektu pārvērstu efektā, izmanto šo guvumu, lai pagatavotu krēmīgu gaileņu risoto.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!