Foto: Shutterstock
Pārnesot no meža vai tirgus plača groziņu, kas līdz malām piepildīts ar skaisti oranžajām gailenēm, tā vien gribas uz līdzenas vietas ķerties pie sēņu tīrīšanas, lai pietuvinātu to mirkli, kad varēs uzdurt uz dakšas kūpošu jauno kartupeli, kas devīgi pārliets ar saldajā krējumā slīgstošu gaileņu mērcīti. Mieru, tikai mieru! Pirms ķerties pie sēņu gatavošanas, būtu jārod atbilde uz īsteni hamletisku jautājumu – mazgāt tās vai tomēr nemazgāt? Mums ir gan atbilde, gan vairāki risinājumi, gan 22 garšu kārpiņas kairinošas receptes.

Izrādās, ka pakļaut gailenes ūdens peldei nebūt nav laba doma, jo ilgstoši mērcējot, no tām sāks izdalīties rūgtvielas, rezultātā neglābjami sabojājot iecerētā ēdiena garšu. Lai atbrīvotu gailenes no skujām, smiltīm un dažādiem citiem gružiem, vislabāk tās notīri ar šim nolūkam atvēlētu zobu suku. Darbiņš var būt visai piņķerīgs, bet ar zobu sukas maigo sariņu palīdzību tas būs daudz ātrāk paveicams.

Ja sēnes ir tiešām netīras, tad vari lielo vairumu netīrumu noskalot, paliekot caurdurī sabērtas gailenes zem tekoša ūdens strūklas un tad tās kārtīgi nosausināt, uzberot uz papīra dvieļa.

Foto: Shutterstock

Pirms cepšanas lielākās gailenes sagriez gabalos, bet nepārcenties, jo sēnes cepot stipri vien sarausies. Ja vēlies, lai mērce būtu viendabīgāka, bez izteiktiem gabaliem, vari gailenes pirms cepšanas samalt.

Lai gaileņu mērces garša būtu īpaši izcila, sēņu cepšanai būtu ieteicams izmantot tikai un vienīgi sviestu. Arī ar liekām garšvielām un piedevām aizrauties nevajadzētu: sīpols, saldais vai skābais krējums, šķipsna sāls, piparu un, protams, mūsu mīļās dilles. Dažas saimnieces iesaka gaileņu mērces garšas uzlabošanai pievienot tai arī sīki sakapātus, uz pannas sakraukšķinātus kūpināta cauraudzīša "circeņus".

Šajā rakstā atradīsi citus noderīgus padomus, piemēram, kā pēc iespējas ilgāk saglabāt gailenes kā tikko no meža pārnestas, un kā pareizi sasaldēt bagātīgo gaileņu ražu ziemas krājumiem, lai tās pēc atsaldēšanas nebūtu sīkstas un nebaudāmas.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!