Foto: Katrīna Džeksone, Framedcooks.com
Prasmīgi pagatavota, krēmīga un sātīga siera mērce, kas devīgi pārlieta makaroniem vai kūpošiem kartupelīšiem, ir klasiska un pārbaudīta vērtība visās pasaules malās, tādēļ ir īstais laiks iemācīties pagatavot vismaz pāris siera mērču versijas, lai savu ikdienu padarītu vēl garšīgāku.

Tradicionāli siera mērci gatavo, pannā uzkarsētam saldajam krējumam pievienojot uz vissmalkākās rīves sarīvētu, labi kūstošu sieru, pēc vēlmes papildinot šo vienkāršo salikumu ar dažāda veida kapātiem zaļumiem, garšvielām un šļuciņu sausa baltvīna, kas piešķirs siera mērcei īpaši "restorānīgu" garšu.


Kat pamats ir apgūts, var sākt eksperimentēt, jo siera mērču ir tikpat daudz, cik siera veidu. Īstena siera mērču klasika ir itāliešu no sviesta, siera un saldā krējuma gatavotā Alfredo mērce, kam piemīt ļoti piesātināta un bagātīga garša. Recepti 1914. gadā radīja romiešu šefpavārs Alfredo De Lello, sākotnēji šo ēdienu gatavojot savai sievai, lai viņa atgūtu apetīti un atgūtu spēkus pēc grūtām dzemdībām. Kopš tā laika mērce pasaulē iemantojusi lielu popularitāti. Lielākoties tā tiek pasniegta kopā ar pastu, bet tikpat labi var kalpot par piedevu arī citiem ēdieniem – kartupeļiem, rīsiem, kā arī dažādiem dārzeņu un gaļas ēdieniem. Izsmeļošus padomus, kā pagatavot šo leģendāro mērci, atradīsi te.

Foto: Shutterstock

Ja vēlies vienkārši un ātri vakariņām piešķirt krēmīgumu un jaunas garšas, izmanto Fetas sieru, mīkstos kazas sierus vai citus mīkstā tipa sierus, iemaisot tos vēl siltos makaronos, rīsos, grūbās vai vārītu tupeņu šķēlītēs – siltumā siers sāks kust, veidojot gardu mērcīti. Atliek tikai pievienot zaļumus, un vakariņas ir gatavas!


Pikantāku garšu cienītāji var pagatavot kādu no mūsu piedāvātajām zilā siera mērcēm, kas aukstā veidā noteikti jānobauda ar sulīgajiem pašmāju tomātiņiem, bet siltajā versijā – ar kūpošiem jaunajiem kartupeļiem, Savukārt tie, kam sirdij tuva ir Āzijas virtuve, noteikti priecāsies par rīsu nūdelēm ar sezonā aktuālajiem cukīni un sātīgu zemesriekstu sviesta un siera mērci.

Daudzveidīgas ir ne vien siera mērces garšas, bet arī tās pasniegšanas veidi: vari siera mērci pārliet ēdienam īsi pirms pasniegšanas, izmantot to dažādu produktu, piemēram, kotlešu, sutināšanai, kā arī pārliet ar to dažādus sacepumus, pirms likšanas krāsnī, lai "nošautu divus zaķus ar vienu šāvienu" – iegūtu gan krēmīgu pildījumu, gan īpaši kārdinošu, zeltainu garoziņu.

Lai labi garšo!

Vistas filejas rullīši ar kartupeļu biezeni un siera mērci

Vakariņas īstiem siera faniem - kartupeļu biezenis ar sieru, vistas filejas rullīši ar sieru, un tam visam pāri - siera mērce! Ieteikums ēdienam pievienot mazāk sāli nekā parasti, jo cietais siers pats par sevi ir visai sāļš.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta un zilā siera mērce

Zilais siers, Tobasko mērce un grieķu jogurts? Maigais jogurts un izteiktais siers būs patīkams pārsteigums tavām garšas kārpiņām. Ātri pagatavojama mērce ar asumiņu, kuru baudīt kopā ar uzkodām un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Spageti ar sparģeļiem kazas siera mērcē

Vieglāka pastas ēdienu versija dienām, kad gribas ko svaigāku. Svarīgi ir sparģeļus nepārvārīt, jo tad tie saglabā skaisto, spilgti zaļo krāsu un maigo kraukšķīgumu. Kazas siers savukārt veido krēmīgu mērci un veido interesantas garšas nianses. Tradicionālāku garšu mīļotāji var izvēlēties krēmsieru, kas gatavots no govs piena. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas Virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas karbonādes ar Fetas siera mērci un ceptiem kartupeļiem

Grilētas cūkgaļas karbonādes ar krāsnī ceptiem kartupeļiem - tā ir nepārspējama garša un brīnišķīgs grilēta ēdiena aromāts!

Lasīt vairāk

'Knorr' receptes: Cepti gliemežvāciņu makaroni ar sēnēm siera mērcē

Lai pagatavotu šo recepti, būs nepieciešami gliemežvāciņu formas makaroni (conchiglie), rīvēts siers, sēnes, kā arī Knorr Fix Spageti maisījums "4 sieri ar brokoļiem". Pie darba!

Lasīt vairāk

Karstā siera mērce ar dillēm

Karstā mērce no kausētā siera ar dillēm - kā piedeva pamatēdienam vai uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Krēmīgā siera mērce 'Alfredo' ar Orzo pastu

Orzo ir īpašs makaronu veids, kas izskatās kā rīsi. Pastas graudiņi ir ļoti universāli, jo tos var izmantot visdažādākajās receptēs, arī zupās un salātos. "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē "Tasty.lv" un restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis orzo pastu gatavoja ar krēmīgu sviesta un siera mērci "Alfredo".

Lasīt vairāk

Dažādu pupiņu sacepums ar siera mērci

Dažādu pupiņu sacepums - sātīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Zilā siera - saldā krējuma mērce

Zilā siera mērce - garšos gan ar tikko vārītiem makaroniem, gan ar cepeti, vistu spārniņiem vai svaigiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Siera mērce

Siera mērce gardai piedevai pie makaronu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pasta ar garnelēm krēmīgā tomātu un siera mērcē

Ne vienmēr, lai pagatavotu sātīgas un gardas vakariņas, stundām ilgi jāstāv pie plīts. Neatceros, kur šo recepti pirms vairākiem gadiem atradu, bet nu jau vairākus gadus krēmīgā tomātu un siera mērce ar garnelēm ir manā biežāk gatavoto recepšu sarakstā. Ātri un vienkārši, turklāt ļoti garšīgi! Šo ēdienu ēd un slavē pat tie, kuri apgalvo, ka jūras veltes viņiem negaršo.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeles ar cukīni zemesriekstu un siera mērcē

Sātīgas pusdienas Āzijas virtuves tradīcijās – rīsu nūdeles ar pavasarīgajiem cukīni un sātīgu zemesriekstu sviesta mērci. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Divi10.com autores Justīne un Monika.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni krēmīgā siera mērcē

Ar makaronu pagatavošanu ir gluži kā ar kartupeļiem – tos var pagatavot neskaitāmos veidos. Tā kā reizēm nav vēlmes stāvēt pārāk ilgi pie plīts, tad šī recepte būs tieši laikā – ātri un viegli pagatavojama, pie tam tik sātīga, ka nemaz negribēsies klāt gaļu vai citas piedevas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!