Vakariņas māla podiņā: receptes maltītēm bez liekām kalorijām un klapatām
Foto: Shutterstock

Ja tava šī gada apņemšanās ir piekopt veselīgu dzīvesveidu un pamāt ardievas liekajiem kilogramiem, viens no svarīgākajiem punktiem ir ēšanas paradumu maiņa. Lai ietaupītu kalorijas, svarīgi ir apgūt jaunus ēst gatavošanas paņēmienus. Māla podiņā jebkuru ēdienu var pagatavot praktiski bez taukvielām. Turklāt maltīti var pielāgot katra ģimenes locekļa gaumei, tā sanāk īpaši aromātiska un sulīga, un ēdiens saglabājas silts daudz ilgāk, nekā uzlikts uz šķīvja. Lieliski, vai ne?

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Māla podiņi ir ļoti parocīgi gatavošanai – tajā gatavotā gaļa un dārzeņi izdodas sulīgi un mīksti, turklāt cepeškrāsns nepiesprakšķ ar taukiem un virtuve nav pilna ar dūmiem, kā tas bieži mēdz gadīties, cepot produktus pannā.

Turklāt šāds gatavošanas veids ir arī ļoti parocīgs, jo katrs ģimenes loceklis var, kombinējot dažādas sastāvdaļas, pagatavot tieši savai gaumei atbilstošu ēdienu.

Liec kārtām dažādus sezonas dārzeņus, pākšaugus, sēnes, gaļas gabaliņus vai malto gaļu, devīgi papildini ar garšaugiem un šauj krāsnī. Tā kā no dārzeņiem izdalīsies šķidrums, kurā gaļa izsautēsies īpaši aromātiska, tad ar ūdens pievienošanu pārspīlēt nebūtu ieteicams, it īpaši, ja podiņā tiek likti sulīgi dārzeņi kā, piemēram, tomāti vai paprika.

Vēl lielākam garšu baudījumam pievienot podiņa saturam arī riekstus vai mandeles, žāvētas aprikozes, rozīnes vai plūmes, kā arī kādu šļuku sausa baltvīna, karoti pesto, salsas vai citas mērces.

Lūk, septiņas vienkāršas un figūrai draudzīgas produktu kombinācijas cepammaisam iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.

Vakariņas māla podiņā: receptes maltītēm bez liekām kalorijām un klapatām
Foto: Shutterstock

Pirmajām četrām produktu kombinācijām ir nemainīgs gatavošanas veids. Dārzeņus un gaļu griežam sev tīkama lieluma gabaliņos. Ja izmantota maltā gaļa, to podiņā var likt kārtām vai savelt bumbiņās. Sastāvdaļas liek podiņā tādā secībā, kādā tās norādītas receptē, pārlej pāri podiņmērci vai buljonu, vāciņu virsū, cepeškrāsnī iekšā, uzgriežam 175 grādus un uz stundu aizmirstam.

Vistas fileju receptēs aizstājot ar tītara fileju, ieekonomēsi vēl kādu strēķīti kaloriju, jo 100 g vistas filejas satur 113 kCal, savukārt tāds pats daudzums tītara filejas – 83 kCal. Vendijas iecienītā "podiņmērce" uz vienu podiņu sastāda vien 50 kilokalorijas.

"Podiņmērce" Vendijas gaumē

  • 200 ml ūdens;
  • 30g 15% krējuma;
  • 1/2 TK sāls;
  • 1/2 TK paprikas pulvera;
  • 1/2 TK kaltētu pētersīļu vai pāris zariņi svaigu;
  • 1 izspiesta ķiploka daiva;
  • 1/2 TK raudenes (oregano).

Visu kārtīgi sajauc un pārlej podiņa saturu. Garšvielas un garšaugus var kombinēt, izvēloties arī timiānu, kariju, rozmarīnu, hmeļi-suneļi, dilles vai citas, savai gaumei un podiņa produktu kombinācijai atbilstošas.

Podiņš ar vistu, ķirbi un sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 100 g ķirbja;
  • 100 g burkānu;
  • 70 g paprikas;
  • 50 g šampinjonu;
  • 70 g puķkāpostu;
  • 70 g saldētu zaļo zirnīšu;
  • 100 g svaiga vistas filejas (sagriezta kubiņos);
  • "podiņmērce".

Ēdiena uzturvērtība kopā ar mērci – 300 kCal (34 g olbaltumvielu (OB )/7g tauku (T) / 25 g ogļhidrātu (OH)).

Klasiskais vistas podiņš

Sastāvdaļas:

  • 200 g kartupeļu;
  • 200 g burkānu;
  • 200 g maltas vistas filejas;
  • "podiņmērce".

Ēdiena uzturvērtība ar mērci 500 kCal (55 g OB /9 g T /48 g OH).

Veģetārais podiņš ar pupiņām, dārzeņiem un sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 100 g kartupeļu;
  • 100 g burkānu;
  • 50 g pupiņas (iepriekš izmērcētas);
  • 100 g paprikas;
  • 100 g šampinjonu;
  • sāls un zaļumi, garšvielas pēc garšas;
  • 200-300 ml dārzeņu buljona.


Ēdiena uzturvērtība 340 kCal (21 g OB/2 g T/60 g OH).

Podiņš ar mencu, kartupeļiem un sālītiem gurķiem

Sastāvdaļas:

  • 1 neliels sīpols;
  • sāls un malti melnie pipari pēc garšas;
  • 200 ml ūdens;
  • 2 kartupeļi, sagriezti šķēlēs;
  • 1 ĒK tomātu pastas;
  • 1-2 sālītie gurķi, salmiņos vai ripiņās;
  • 200 mencas filejas, gabaliņos;
  • 30 ml saldais krējums (10%);
  • zaļumi pasniegšanai.

Sasmalcinātu sīpolu uz pannas apcep, liek podiņa apakšā, pievieno sāli, piparus. Virsū liek kartupeļus, pārlej ar ūdeni. Liek podiņu krāsnī uz 40 minūtēm. Tad izņem, liek iekšā tomātu pastu, sālītos gurķus un zivi. Pievieno sāli, pārlej ar saldo krējumu un cep vēl 20 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar zaļumiem.

Ēdiena uzturvērtība 378 kCal (42 g OB/5,2 g T/41 g OH).

Podiņš ar vistu un griķiem

Sastāvdaļas:

  • 1 sīpols;
  • 100 g burkānu;
  • 50 g griķu;
  • 150 g vistas filejas;
  • 1 lauru lapa;
  • 300-400 ml dārzeņu buljona.

Ēdiena uzturvērtība 370 kCal (43 g OB/5 g T/39 g OH).

"Slinkie" kāpostu tīteņi podiņā

Sastāvdaļas:

  • 200 g svaigu kāpostu;
  • 70 g burkānu;
  • 1 neliels sīpols;
  • 2 izspiestas ķiploka daiviņas.
  • 100 g maltas vistas filejas;
  • 1 neliela ola;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • 50 g rīsu.

Mērcei:

  • 250-300 ml ūdens;
  • 30 g tomātu pastas;
  • sāls un malti melnie pipari pēc garšas;
  • 1 izpiesta ķiploka daiviņa.


Visus dārzeņus sajauc. Pusi no tiem apcep sausā pannā līdz pusgatavībai. Otru pusi sajauc ar malto gaļu, pievieno olu, sāli un piparus. Līdz pusgatavībai novāra rīsus, pievieno gaļas/dārzeņu masai, veido bumbiņas. Podiņa apakšā liek apceptos dārzeņus, pa virsu kārto gaļas bumbiņas un šauj krāsnī.

Ēdiena uzturvērtība 500 kCal (40 g OB/7,5 g T/65 g OH).

Podiņš ar vistu aknām un sēnēm

Sastāvdaļas:

  • 200 g vistu aknu;
  • 1 sīpols;
  • 200 sēnes;
  • sāls un malti melnie pipari pēc garšas;
  • 100 rīvētu burkānu;
  • 15 g tomātu pastas;
  • "podiņmērce".


Aknas sagriež gabaliņos un pāris minūtes apbrūnina uz pannas, pievieno sāli, piparus. Atsevišķi apcep sagrieztus sīpolus un sēnes. Podiņā kārto aknas, sīpolus ar sēnēm, burkānus, tomātu pastu un visu pārlej ar podiņmērci. Gatavo 30-45 minūtes.

Ēdiena uzturvērtība 420 kCal (50 g OB/18 g T/12 g OH).

Kā sagatavot podiņu cepšanai

Ja podiņš nav klāts ar glazūru, tas viegli uzsūc aromātus. Tādā gadījumā katram ēdienu veidam –zivīm, gaļai un citiem produktiem – ieteicams izmantot savu podiņu. Pirms likšanas cepeškrāsnī, podiņu ieteicams kādu brīdi izmērcēt ūdenī.

Ieteicamā temperatūra podiņā gatavotiem ēdieniem ir 175 grādi. Laiks – no 30 minūtēm līdz vienai stundai. Podiņu vislabāk likt aukstā krāsnī un tikai tad to ieslēgt. Ja uzreiz ieliksi podiņu karstā cepeškrāsnī, tas var sasprāgt.

Podiņu ieteicams izņemt no krāsns 5-10 minūtes pirms ēdiena gatavošanas beigām, jo, arī izņemts no krāsns, tas labu laiku ir karsts un ēdiens turpina gatavoties.

Lūk, vēl 17 receptes no "Tasty" krājumiem ēdieniem, kas pagatavojami cepammaisā bez liekām pūlēm un netīriem traukiem.

Ja kalorijas tevi nebiedē, tad gatavošanas noslēgumā lej podiņā saldo krējumu un devīgi pārber visus labumus ar sieru, turpinot gatavošanu tik ilgi, līdz siers izkusis un kļuvis tīkami staipīgs.

Lai labi garšo!

Tags

Diēta Dārzeņu ēdieni Ēdieni podiņos Gaļas ēdieni Sautējumi Veselīgs uzturs
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form