Foto: Shutterstock

Kas ir vajadzīgs darbdienu vakariņām? Pietiekami ātri, vienkārši un radoši pagatavojama maltīte, ar kuru varētu pabarot ēdāju pulciņu. Ja vēl nezini, ko piedāvāt izsalkušajiem mājiniekiem, palūkojies virtuves skapītī – varbūt tajā ir konservētas pupiņas? Ja jā, tas būs lielisks pamats garšīgam sautējumam!

Vienkāršam pupiņu sautējumam nevajag daudz – pietiks ar kādu dārzeni, nedaudz šķidruma un aromātiskām garšvielām. Ja gribas jau sātīgāku maltīti, tad katliņā pārējām sastāvdaļām droši var pievienot gaļas gabaliņus – liellopa, cūkas, vistas, jēra vai kādu citu. Tāpat ļoti gards sautējums sanāks, ja tam pievienosi zivis. Un kur nu bez biezā čili sautējuma – tajā ilgi sutināta maltā gaļa mijas ar sarkanajām pupiņām un ļoti sātīgu un biezu mērci.

Protams, visvienkāršākais varinats ir konservētu pupiņu izmantošana, bet mums padomā ir tīmeklī aizgūts risinājums, kā bez iepriekšējas mērcēšanas saīsināt kaltētu pupiņu vārīšanas laiku. Iesākumā noskalo pupiņas, ber katlā, pārlej ar ūdeni tā, lai pupiņas tiktu pilnībā pārklātas un ūdens būtu vismaz divu pirkstu platumā virs tām. Sāli nepievieno, jo tad paildzināsies pupiņu gatavošanas laiks. Interneta vietnes "Shkolazhizni" veidotāji iesaka ūdenim pievienot 1/4 TK sodas, jo tai piemīt pākšaugus mīkstinošas īpašības. Kādēļ tā? Izrādās, sārmainā vidē produkti kļūst mīkstāki un ātrāk pagatavojami. Vāri pupiņas, līdz ūdens sāk burbuļot un turpini vārīt 5 minūtes. Nogriez liesmu, uzliec katliņam vāku un ļauj pupiņām briest vismaz stundu. Nokās ūdeni, noskalo pupiņas zem vēsa ūdens strūklas un liec atpakaļ katlā. Šādi sagatavotas pupiņas, papildinot ar citiem nepieciešamajiem produktiem, vari izmantot sautējuma gatavošanai, jo pārlieku mīkstas pupiņas sautējuma gatavošanas procesā izšķīdīs un zaudēs formu.

Viena no lietām, kas jāatceras, gatavojot ar konservētām pupiņām, – tās pievieno vien 5–10 minūtes pirms gatavošanas beigām. Tā kā pupiņas jau ir vienreiz pagatavotas, lai tās neizjuktu, pietiks vien apsildīt. Cita lieta, ja gatavo ar kaltētām, izmērcētām un pilnībā nenovārītām pupiņām – tās var sautēt ilgāku laiku. Atceries, ka pupiņām piestāv ļoti izteiksmīgas garšvielas, tāpēc nevairies no asajiem Kajēnas pipariem, oregano vai kādas citas garšvielas. Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!