
Gads jau ieskrējies un klāt februāris – dienas manāmi kļūst garākas, vairs nav jāritinās trīs segās vai jāsildās pie kūpošas zupas bļodiņas. Šomēnes ļaujamies ne tikai romantiskām garšām, bet nostiprinām apņemšanos ēst veselīgāk, plānot maltītes un – pamēģinām pagatavot ko pavisam jaunu un savās virtuvēs neredzētu! Kādas receptes īstenosim un garšas baudīsim februārī?
Jāsaka, ka pēc šī raksta par veselīgāku skatu uz ikdienas maltītēm veidošanas, arī uz savu šķīvi (un līdz ar to ģimenes locekļu) raugos mazliet kritiskāk, bet labā nozīmē. Tāpēc, nostiprinot veselīgas ēšanas principus, februārī piedomāšu, lai dienas, nedēļas un pat visa mēneša ietvaros gatavotu maltītes, kurās ir pietiekami daudz olbaltumvielu, nepārspīlējot ar ogļhidrātu daudzumu. Biezpiens, olas, grieķu jogurts, gaļa, tofu un pākšaugi ir tie produkti, kurus noteikti vērts maltītēs iekļaut regulārāk.
Kas šobrīd sezonā? Joprojām citrusaugļi, veikalu plauktos gozējas makani un patiešām labi baklažāni, ko grēks nepievienot kādam sautējumam, lazanjai vai citam ēdienam. Un kur nu bez ziemīgajiem kāpostiem – bez klasiskajiem var pagatavot kādu ziedkāposta "karbonādi" vai Briseles kāpostiņus.
Vai jūs svinat senlatviešu Meteņus 6. februārī? Mūsu senči šajā dienā atzīmēja pavasara gaidīšanu, kad jāatvadās no ziemas. Lielākoties maskošanās, ragavu braukšanas un jautrošanās notiek tieši bērnu vidū, pateicoties bērnudārzos un muzejos piekoptajām tradīcijām. Taču Metenī svarīgi arī bagātīgi paēst – jāēd cūkas šņukurs, lai bērni labi mācētu rakstīt, jāvāra grūdenis ar miežiem un cūkas ausīm vai pusgalvu. Mūsdienās gan būs gana, ja virtuvē taps kāds cūkgaļas sautējums, bagātīga kotlete vai cits ēdiens – lai turpmāko gadu neciestu trūkumu.
Šomēnes gan jānoskaņojas ne tikai uz sabalansētu gatavošanu un ēšanu, bet arī romantiskās nots – Valentīndienā jāpalutina otrā pusīte ar kādu īpašāku maltīti, piemēram, krāsnī ceptu lasi vai baltvīnā un saldajā krējumā sautētu trusi, vakariņas noslēdzot ar šokolādes kūku vai ātri pagatavojamu desertu. Un ja vajag citu ieganstu, lai pagatavotu ko šokolādīgu – februārī savu dzimšanas dienu svin gardais lazdu riekstu un šokolādes krēms jeb "Nutella".
Februāris paies arī mazajā Eirovīzijas zīmē – kāpēc gan neieplānot Latvijas nacionālās atlases vērošanas ballīti kopā ar draugiem? Katrs atnes pa gardam ēdienam, bet visi kopā tur īkšķus par savu favorītizpildītāju, lai tas tiktu uz lielo Eirovīziju. Šādai gardēžu ballītei noderēs kā sātīgas uzkodas, piemēram, baklažāna rullīši, tā krietna salātu bļoda vai kāds sacepums, ar ko viesiem cienāties.
Pamēģināt jaunas garšas un izkopt poke bļodas gatavošanas mākslu šomēnes vēlas "Tūrisma Gids" redaktore Agnese Ģērmane: "Par savu galveno uzdevumu virtuvē esmu izvirzījusi iemācīties pagatavot "pokiju" tik garšīgi, ka ārpus mājām vairs negribēsies ēst. No sākuma vēlos apgūt pamata lietas un tad paeksperimentēt ar variācijām."
Savukārt portāla "Cālis" redaktore Linda Rozenbaha turpina veselīgās ēšanas eksperimentus – izbaudīt jau iepazītas un atklāt jaunas receptes, kas neiet labumā. "Jau vairākus gadus man ir labs ieradums ēst veselīgas brokastis, kurās ir dažādos veidos gatavotas olas (joprojām tās garšo!), kādā izaicinājumā izmēģināju dažādas receptes, kā var gardi dažādot brokastis. Pārsteigums bija prosas putra, kurai, pieliekot mazu kriksi sviesta, pāris (tiešām pāris) mandeles (es tās labāk bez taukvielām apgrauzdēju) un avokado, ir liels gardums. Agrāk man likās, ka prosa ir "fū un pē"," stāsta Linda. Viņa arī atklājusi no jauna sviesta pasakainās garšas burvību – pietiek vien ar mazu piciņu, lai pat liesākos ēdienus padarītu izcilus. Bet februārī Linda labprāt turpinās baudīt ķirbju ēdienus dažādās versijās.
Šķiet, ka februāris recepšu ziņā būs patiesi raibs un dažāds – katrs var atrast tādu, ko pamēģināt pagatavot pirmo reizi. Un kā garšos tavs februāris? Ja vēl neesi izlēmis, ķer ciet kādu ideju no "Tasty" apkopotā klāsta!