Gads jau ieskrējies un klāt februāris – dienas manāmi kļūst garākas, vairs nav jāritinās trīs segās vai jāsildās pie kūpošas zupas bļodiņas. Šomēnes ļaujamies ne tikai romantiskām garšām, bet nostiprinām apņemšanos ēst veselīgāk, plānot maltītes un – pamēģinām pagatavot ko pavisam jaunu un savās virtuvēs neredzētu! Kādas receptes īstenosim un garšas baudīsim februārī?

Jāsaka, ka pēc šī raksta par veselīgāku skatu uz ikdienas maltītēm veidošanas, arī uz savu šķīvi (un līdz ar to ģimenes locekļu) raugos mazliet kritiskāk, bet labā nozīmē. Tāpēc, nostiprinot veselīgas ēšanas principus, februārī piedomāšu, lai dienas, nedēļas un pat visa mēneša ietvaros gatavotu maltītes, kurās ir pietiekami daudz olbaltumvielu, nepārspīlējot ar ogļhidrātu daudzumu. Biezpiens, olas, grieķu jogurts, gaļa, tofu un pākšaugi ir tie produkti, kurus noteikti vērts maltītēs iekļaut regulārāk.

Kas šobrīd sezonā? Joprojām citrusaugļi, veikalu plauktos gozējas makani un patiešām labi baklažāni, ko grēks nepievienot kādam sautējumam, lazanjai vai citam ēdienam. Un kur nu bez ziemīgajiem kāpostiem – bez klasiskajiem var pagatavot kādu ziedkāposta "karbonādi" vai Briseles kāpostiņus.

Vai jūs svinat senlatviešu Meteņus 6. februārī? Mūsu senči šajā dienā atzīmēja pavasara gaidīšanu, kad jāatvadās no ziemas. Lielākoties maskošanās, ragavu braukšanas un jautrošanās notiek tieši bērnu vidū, pateicoties bērnudārzos un muzejos piekoptajām tradīcijām. Taču Metenī svarīgi arī bagātīgi paēst – jāēd cūkas šņukurs, lai bērni labi mācētu rakstīt, jāvāra grūdenis ar miežiem un cūkas ausīm vai pusgalvu. Mūsdienās gan būs gana, ja virtuvē taps kāds cūkgaļas sautējums, bagātīga kotlete vai cits ēdiens – lai turpmāko gadu neciestu trūkumu.

Šomēnes gan jānoskaņojas ne tikai uz sabalansētu gatavošanu un ēšanu, bet arī romantiskās nots – Valentīndienā jāpalutina otrā pusīte ar kādu īpašāku maltīti, piemēram, krāsnī ceptu lasi vai baltvīnā un saldajā krējumā sautētu trusi, vakariņas noslēdzot ar šokolādes kūku vai ātri pagatavojamu desertu. Un ja vajag citu ieganstu, lai pagatavotu ko šokolādīgu – februārī savu dzimšanas dienu svin gardais lazdu riekstu un šokolādes krēms jeb "Nutella".

Februāris paies arī mazajā Eirovīzijas zīmē – kāpēc gan neieplānot Latvijas nacionālās atlases vērošanas ballīti kopā ar draugiem? Katrs atnes pa gardam ēdienam, bet visi kopā tur īkšķus par savu favorītizpildītāju, lai tas tiktu uz lielo Eirovīziju. Šādai gardēžu ballītei noderēs kā sātīgas uzkodas, piemēram, baklažāna rullīši, tā krietna salātu bļoda vai kāds sacepums, ar ko viesiem cienāties.

Pamēģināt jaunas garšas un izkopt poke bļodas gatavošanas mākslu šomēnes vēlas "Tūrisma Gids" redaktore Agnese Ģērmane: "Par savu galveno uzdevumu virtuvē esmu izvirzījusi iemācīties pagatavot "pokiju" tik garšīgi, ka ārpus mājām vairs negribēsies ēst. No sākuma vēlos apgūt pamata lietas un tad paeksperimentēt ar variācijām."

Savukārt portāla "Cālis" redaktore Linda Rozenbaha turpina veselīgās ēšanas eksperimentus – izbaudīt jau iepazītas un atklāt jaunas receptes, kas neiet labumā. "Jau vairākus gadus man ir labs ieradums ēst veselīgas brokastis, kurās ir dažādos veidos gatavotas olas (joprojām tās garšo!), kādā izaicinājumā izmēģināju dažādas receptes, kā var gardi dažādot brokastis. Pārsteigums bija prosas putra, kurai, pieliekot mazu kriksi sviesta, pāris (tiešām pāris) mandeles (es tās labāk bez taukvielām apgrauzdēju) un avokado, ir liels gardums. Agrāk man likās, ka prosa ir "fū un pē"," stāsta Linda. Viņa arī atklājusi no jauna sviesta pasakainās garšas burvību – pietiek vien ar mazu piciņu, lai pat liesākos ēdienus padarītu izcilus. Bet februārī Linda labprāt turpinās baudīt ķirbju ēdienus dažādās versijās.

Šķiet, ka februāris recepšu ziņā būs patiesi raibs un dažāds – katrs var atrast tādu, ko pamēģināt pagatavot pirmo reizi. Un kā garšos tavs februāris? Ja vēl neesi izlēmis, ķer ciet kādu ideju no "Tasty" apkopotā klāsta!

Sildošs sautējums ar cūkgaļu un turku zirņiem

Foto: DELFI

"Man gribējās vienkāršu, bet gardu sautējumu pusdienām," saka receptes autors Jānis. Viņš "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā klasiskā cūkgaļas sautējuma variāciju ar "garam masala" garšvielām un turku zirņiem.

Lasīt vairāk

Cepts ziedkāposts ar burratas sieru un pesto

Foto: Viktorija Kožemjakina

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone iesaka sausos un pussausos dzirkstošos vīnus un šampaniešus baudīt kopā ar izsmalcinātām, bet viegli pagatavojamām uzkodām. Ieguvējs būs gan vīns, gan ēdiens, gan, protams, arī pats baudītājs!

Lasīt vairāk

Vienkāršais ziedkāpostu un saldā kartupeļa karijs

Foto: DELFI

Pietiekami sātīgs, dārzeņiem bagātīgs, krēmīgs un mazliet ass – tāds ir šis veģetārais vienkāršais karijs. Ļauj saldā kartupeļa gabaliņiem nedaudz sadalīties, sutinot dārzeņus kokosriekstu pienā, lai karijs būtu tumīgs un patīkamas konsistences. Izcili garšos baudīts tāpat vai likts blakus šķīvī novārītiem rīsiem, bulguram vai kvinojai.

Lasīt vairāk

Sezonālā proteīna bļoda

Foto: Shutterstock

Ēdiens, kas neprasa daudz laika pagatavošanai, taču ar uzturvielām bagāts un satur arī ļoti daudz olbaltumvielu. ''Bļoda'' ir universāls ēdiens: to var ēst gan brokastīs vai pusdienās, gan vakariņās. Vēl labāk – bļodas saturu lieliski var piemērot sezonai, proti, izmantot tos dārzeņus, kas tajā brīdī ir svaigi un aktuāli!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: poke bļoda, pa spēkam pat vismazākajiem

Foto: DELFI

Bērnu pavārgrāmatas ir pieaugušo nenovērtētas. Tās vajadzētu papildināt ar saukli "Bērniem un iesācējiem", jo katrs iesācējs virtuvē ir kā bērns, bet bērnu pavārgrāmatas vienkāršā veidā iemāca pamatus.

Lasīt vairāk

Pokijs ar lasi latviešu gaumē

Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti. D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu. Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā recepti pokijam* latviešu gaumē, kas ne vien labi garšos, bet arī papildinās tava organisma D vitamīna rezerves.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu 'karbonādes' ar graudaugu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pazīstamas sastāvdaļas pasniegtas neredzētā un garšīgā veidā – panētas ziedkāposta šķēles, kas atgādina lielas karbonādes, pasniegtas ar vārītu graudaugu maisījumu un gardajiem ciedru riekstiem. Mazliet pikantuma maltītei piešķirs vinegreta mērce no eļļas un sinepēm.

Lasīt vairāk

Kartupeļu omlete spāņu gaumē

Foto: Privātais arhīvs

Omlete, kuru baudīt kā pusdienās, tā vakariņās – ar krietnu tiesu kartupeļu un mazliet sīpoliem. Recepti piedāvā “Tasty” lasītāja Jana, kura to iemācījusies ceļojuma laikā Spānijā.

Lasīt vairāk

Gaisīgā omlete ar sieru un saldētiem dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

"Paldies Dievam un dietologiem, ka ir reabilitējuši olas un tās atkal ir kļuvušas par ieteicamu produktu visiem – gan tievētājiem, gan dzīves baudītājiem. Tāpēc iesaku pagatavot šo izcilo mūsu mājas gaisīgo omleti, ar kuru var mieloties gan dienu iesākot, gan dienas izskaņā," mudina mūsu lasītāja Ieva, piesakot savas iecienītās omletes recepti."Tasty" recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai,

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami siltie salāti ar riekstu ķirbi

Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tādēļ pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" iesaka rudenīgus siltos salātus ar ķirbi, kas noteikti jāpagatavo šoruden.

Lasīt vairāk

Ar sieru, sēnēm un pupiņām pildīti ķirbji

Foto: Publicitātes foto

“Es dievinu ķirbjus, dievinu to dažādību un iespējas no tiem pagatavot visu, ko vien vēlies. Šajā receptē jāņem tāds ķirbis, lai, to sadalot divās daļās, ar vienu daļu pietiek vienam cilvēkam. Jāatceras, ka ķirbis būs piepildīts, līdz ar to būs sātīgi. Pagatavojams tagad, kad ir baravikas vai gailenes, bet visu ziemu to var gatavot ar saldētām sēnēm,” atklāj garšu eksperte un "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Pannā cepts ķirbis ar sieru

Foto: Publicitātes foto

Kā ātri pagatavot un garšīgi un skaisti pasniegt lielāko rudens ogu, iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis un šefpavārs Raimonds Zommers.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un ķirbja karijs

Foto: Publicitātes foto

Indijas garšu iedvesmots, vistas gaļas un ķirbju karijs – lieliska ideja ātrām vakariņām. Kokospiena krēmīgums piešķirs lielisku tekstūru un maigi saldenu garšu. Pateicoties saskaņotajām garšvielām, šis ēdiens būs ar meistarīgu asumiņu un mazliet jūtamu citrona noti.

Lasīt vairāk

Greipfrūta kēkss

Foto: DELFI

Šis ir ļoti smaržīgs un gards veids, kā likt lietā virtuvē aizkavējušos greipfrūtu. Mājinieki novērtēja to, cik sulīgs un maigs bija rezultāts, kēkss no šķīvja pazuda zibens ātrumā!

Lasīt vairāk

Baklažāna rullīši ar svaigā siera pildījumu

Foto: DELFI

Ko pasniegt uzkodās, ja plānots, ka ieradīsies ciemiņi ar kādu sarkanvīna pudeli? Baklažāna rullīši ar Filadelfijas sieru, kas papildināti ar pētersīļiem un kraukšķīgiem riekstiem, būs labs variants!

Lasīt vairāk

Pa pusei musaka, pa pusei lazanja. Sātīgs grieķu un itāļu virtuves apvienojums

Foto: Shutterstock

Kurš teicis, ka lazanjai jābūt ar malto gaļu? Starp lazanjas plāksnēm var likt, ko vien sirds kāro, bet Bešamela mērci aizstāt ar jogurtu. Kurš teicis, ka grieķu sacepumu musaku nevar sapārot ar lazanju? Var un kā vēl var!

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Mierīgām brīvdienu brokastīm – siera un lavaša pīrāgs bez mīklas mīcīšanas

Foto: DELFI

Ledusskapī pārāk aizsēdējusies biezpiena paciņa, maizes kastes stūrī noslēpies lavašs? Jā, tā mēdz gadīties. Bet ko darīt, ja tajā pašā dienā, kad šis konstatēts, šķirstot sociālos tīklus, izlec video, kurā kāda ietekmele jūsmīgi slavē brokastis, kurās liek lietā biezpienu un lavašu? Jādomā, ka tā gluži nav sagadīšanās. Vismaz mēs tā nospriedām un izmēģinājām. Un jāsaka, kā ir – nenožēlojam, iesakām arī citiem!

Lasīt vairāk

Baltvīnā un saldajā krējumā sautēts trusis – Dienvidfrancijas klasika

Foto: DELFI

Ņemšanās diezgan liela, tomēr rezultāts ir šo pūļu vērts! "Tasty" lasītājs, labas garšas zinātājs un virtuves burvis Andrejs dalās savā stāstā, kā brīvdienās pagatavojis gardu truša sautējumu.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar kraukšķīgiem tofu gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Šādu Cēzara salātu variāciju tu vēl nebūsi baudījis – sulīgās romiešu salātu lapas šķīvī papildinās kraukšķīga, pannā cepta tofu gabaliņi. Bet visam pāri – nedaudz citāda, vegāniska mērcīte no Indijas riekstiem.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar sierā un rīvmaizē panētu vistas šķiņķīti

Foto: DELFI

Cēzara salāti, šķiet, ir labākā izvēle, ja vēlies ēst ko atsvaidzinoši sātīgu, bet tajā pašā laikā vieglu. Piedāvājam restorāna "Aqua Luna" šefpavāra Ginta Aizupieša versiju šiem populārajiem salātiem, ko virtuves meistars gatavoja "Tasty.lv" un "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē aprīļa sākumā.

Lasīt vairāk

'Nutellas' tostermaižu rullīši ar cukuru un kanēli

Foto: Nikola Leite

Ir jau vilinoši nedēļas nogalē doties uz vēlajām brokastīm kādā restorānā, bet kāpēc gan nepalikt mājās un neizmēģināt šo gardumu? It sevišķi, ja esi saldummīlis un mājās ir bērni, kuri tā vien brokastīs pastāvīgi prasa šokolādi. Turklāt – kafija arī būs bez maksas (nosacīti). Vēlās brokastis mājās nozīmē tikai vienu – nav jākāpj ārā no pidžamas vai jāveido mati. Visas mammas gavilē, jo šo saldo kārumu var pagatavot nieka 15 minūtēs. Un – garšos visiem!

Lasīt vairāk

Sāļie brokastu groziņi ar olām un šķiņķi

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojami un gardi kārtainās mīklas groziņi, ar ko iepriecināt sevi un citus brokastīs.

Lasīt vairāk

'Ferrero Rocher' deserts

Foto: 3 Muskatrieksti

"Ferrero Rocher" konfekšu cienītāji noteikti novērtēs šo desertu, saka recepšu bloga 3 Muskatrieksti veidotājas, kuras radījušas šo burvīgo recepti. Desertu vēlams gatavot mazos trauciņos nelielās porcijās, jo tas ir sātīgs un kalorijām bagāts. Šajā desertā apvienots lazdu riekstu un cepumu kraukšķis ar šokolādīgu saldu krēmu un patīkami atsvaidzinošu laima krēmu, kopīgi veidojot ļoti gardu garšu kombināciju.

Lasīt vairāk

Sulīga šokolādes kūka ar bagātīgu šokolādes krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Šokolādes nekad nevar būt par daudz! Šokolādi baudot, uzlabojas garastāvoklis. Pagatavo kūku saviem mīļajiem brīvdienās vai kā gardu pārsteigumu jubilejā un izbaudi šokolādes burvīgo garšu. Recepti iesaka gardēde Anna Škaravecka.

Lasīt vairāk

Šokolādes muss. Tikai četras sastāvdaļas, bet rezultāts debešķīgs

Foto: DELFI

Francijā dzimušais deserts muss tulkojumā nozīmē šokolādes putas. Tāds tas arī ir – šokolādīgs un gaisīgs. Lieliska alternatīva, ko izmēģināt ierastā latviešu uzputeņa vietā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši

Foto: Diāna Bogdanova

Biezpiena plācenīšus, protams, var cept tradicionālajā veidā – uz pannas, bet reizēm gribas kaut ko mazliet citādāku, saka Diāna Bogdanova. Un, lūk, tapa biezpiena plācenīši cepeškrāsnī – kā kūciņas! Savukārt saliekot mīklu kēksu formiņās, sanāk biezpiena kēksiņi.

Lasīt vairāk

Sulīgas un maigas kotletes ar cāļa akniņu pildījumu

Foto: DELFI

Ārkārtējai situācijai turpinoties, iespējams, esam piekusuši no ikdienā neskaitāmas reizes gatavotiem ēdieniem. "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs atgādina, ka var spēlēties gan ar garšām, gan ar dažādu valstu virtuvēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!