Foto: Shutterstock
Vasaras melno ogu skaistums nudien ir neaprakstāms: meža mellenes, kas tumšumā un skaistumā sacenšas ar augusta nakts debesīm, melniem dārgakmeņiem līdzīgās kazenes kā mirdzoša broša pie augusta krūtīm, sulīgi košās upenes kā krāšņie auskari – pilni krūmi! Vēl ir. Bet vispār pēdējais laiks visu to skaistumu un labumu ieburkot ziemai.

Katlā vārīt vasaras melnās ogas – tas ir kā radīt veselu kosmosu katlā. Katru ievārījumu vārīšanas sezonu cilvēks var justies kā ogu Dievs, stāvot pie katla, kurā saldi verd melni lillā kosmoss, uzmetot pa kādam rozā burbulim. Īsta pasaules radīšana!

Foto: Shutterstock

Upeņu ievārījums liekas kā ābece – puse ogu, puse cukura, stāvi klāt, maisi un lieta darīta. Kas gan var būt labāks par upeņu ievārījumu pie tējas vēsākā vakarā. Vispār arī pie vaniļas saldējuma upeņu ievārījums der īpaši labi – un ne tikai krāsas dēļ. Upeņu intensīvā garša ir neatkārtojama.

Taču ne jau tikai uz ievārījumu upenes ir spējīgas – papētiet zemāk receptes no "Tasty" krājumiem! Želejas, sīrupi, liķieri, čatniji – ko tik no upenēm nevar dabūt gatavu! Ziemā būs gan prieks, gan "priekā!".

Foto: Shutterstock

Meža mellenes piedzīvo ja ne pēdējo stundiņu, tad pēdējās nedēļas gan, un te nudien ir jāpasteidzas, lai tās ieburkotu ziemai. Ievārījumu vārot, mellenes var salikt kopā ar banāniem, citroniem, aprikozēm, persikiem, nektarīniem – būs saldi, gardi un garšās sabalansēti. Un, kamēr vēl pieejamas arī avenes, noteikti vērts izvārīt tā saucamo karalienes ievārījumu, kur mellenes vāra kopā ar avenēm. Par to, vai šim ievārījumam ir kāds sakars ar Zviedrijas karalieni, vēsture klusē (diez vai karalienes rosās pa virtuvi – bet ja nu tomēr kādā pavaļas brīdī?), zināms vien tas, ka Zviedrijā šī recepte parādījusies ap 1903. gadu un līdz šai dienai ir ļoti iecienīta. Recepti atradīsi zemāk!

Nekur gan nav teikts, ka visas mellenes jāsavāra ievārījumos – vēlāk taču būs vajadzīgi arī kompoti, biezeņi un mellenes savā sulā. Kā tad ziemā melleņu ķiļķenus vārīs?

Foto: Shutterstock

Kazenes visbrīnišķīgākās ir svaigas – tās nudien izskatās kā daudzšķautņaini dārgakmeņi, ne velti šīs melnās skaistules tik ļoti iecienījuši konditori. Saldenskābā kazeņu garša ievārījumos tikai pastiprinās, tāpēc kādai kazeņu ievārījuma burciņai mājās jābūt īpašiem gadījumiem. Jāatceras, ka arī kazeņu tēja ir brīnišķīga, tādēļ, vācot kazenes, vērts noplūkt pa kādam stublājam ar visām lapām un ogām, ko sakaltēt tējai.

Un tad – tad, kad mēs būsim savaldījuši visu šo lillā kosmosu un salikuši augustu burkās – tad var nākt rudens un ziema. Mēs uzvārīsim karstu tēju ar upeņu ievārījumu un ēdīsim pankūkas. Būs silti un gardi, un virtuvē smaržos pēc augusta...

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!