Foto: Shutterstock
Oktobris ir visīstākais rudens mēnesis. Ja septembrī vēl smeldz skumjas par izplēnošo vasaru un ir žēl katras dienas, kad uzlīst lietus, tad oktobrī skaista ir gan saulīte zeltaini sārtajās lapās, gan sīko lietus lāšu migla pār nosirmojušiem laukiem. Lai arī pilsētnieki nevar izbaudīt krāšņo ķirbju dobes parādi, tomēr, ieejot tirgū, nevienam nav šaubas, kas un kādi dārzeņi un augļi ieņem goda krēslus pie oktobra galda.

Tasty.lv redaktorei Ketijai oktobris ir viens no jaukākajiem gada mēnešiem, jo rudens ir iesācies pilnā sparā, līdz ar to var baudīt visu, ko sniedz dabas pēdējie augļi. Ziemai var sagatavot kādu rudens sēņu burciņu, vakariņās pagatavot ko nu jau sātīgāku, atvadoties no vasaras svaigajiem salātiem, bet brīvdienās - izcept smaržīgu un sulīgu ābolkūku. Ketijas pirmais oktobris vienmēr iesākas līksmi, jo, apsveicot mammu dzimšanas dienā, vienmēr tiek baudīta kāda garšīga kūka. Tā var būt gan ceptā siera kūka, gan biskvītkūka, gan atsvaidzinoši viegla jogurta kūka - galvenais, lai garšotu visiem un vēders būtu paēdis!

"Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktorei Zanei oktobris ir tas laiks, kad rudens beidzot tiek pieņemts, jo tas ir mēnesis, kurā vēl netrūkst nedz siltuma, nedz arī dabas krāšņuma, tāpēc arī virtuvē rodas iedvesma daudziem jauniem kulināriem piedzīvojumiem.

Arī sakņaugi Zanei ir šī mēneša galvenās lomas atveidotāji, sākot no burkāniem, kabačiem, bietēm, beidzot ar pastinakiem, rāceņiem un kāļiem. Tie nekad nevar būt par daudz, turklāt arī to pagatavošanas iespējas ir tik neierobežotas, bet, kad ir slinkums eksperimentēt, tad dārzeņus vienmēr var apcept cepeškrāsnī un pasniegt ar jogurta vai siera mērci.

Līdz ar oktobri ēdienkartē parādās arī sildošie dzērieni, jo tieši šajā mēnesī imūnsistēma visnegribīgāk pretojas aukstajam laikam, tāpēc ingvera tēja ar citronu un medu, silts dzērveņu morss un pīlādžu tēja ir tas, bez kā neiztikt šajā gardēžu mēnesī, savu stāstu par oktobra garšu pabeidz Zane.


Aicinu ikvienu baudīt oktobri, uzķerties uz krāšnajiem ķirbju vaigiem, spīdīgajām kāpostgalvām un sulīgajiem burkāniem, atrast savu recepti kālim un bietei. Iedvesmai 31 recepte no Tasty.lv pavārgrāmatas, lai oktobris izdotos garšīgs!

Ābolu rožu pīrāgs

Vasaras noslēgumam un rudens sākumam atbilstošs, gards ābolu pīrāgs, kas izdaiļots ar trauslām ābolu rozītēm. Recepti piedāvā bloga LostinPattern.com autore Brigita Dambe, kura iesaka to baudīt rāmos rudens vakaros ar kādu melnās tējas krūzi.

Lasīt vairāk

Ingvera tēja

Foto: iStock

Sasildies ar pikanto un veselīgo ingvera tēju!

Lasīt vairāk

Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām odziņu piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Foto: mosfood

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

Karstais dzērveņu kokteilis, kas aizdzen saaukstēšanos

Foto: Shutterstock

Ja ļoti, ļoti negribas saaukstēties, mēs vispirms atceramies par dabiskajiem līdzekļiem dzērvenēm un medu. Turklāt sarkanās, skābenās ogas lieliski noder ar uzmundrinoša karstā kokteiļa pagatavošanai. Īpašu akcentu dzērienam var piešķirt, to papildinot ar austrumnieciski spīvo ingvera sulu.

Lasīt vairāk

Dzērveņu mērce

Foto: Shutterstock

Dzērveņu mērce – labs papildinājums dažādiem desertiem.

Lasīt vairāk

Trauslie ābolu pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Neticami trauslie ābolu pīrādziņi būs gards našķis vēlās brokastīs vai pie pēcpusdienas tējas. Ja vēlies pīrādziņus cept brokastīs, pagatavo mīklu vakarā un pa nakti noglabā ledusskapī. Arī ābolu pildījumu sagatavo jau iepriekšējā vakarā, bet no rīta visus pārsteidz ar karstiem ābolu pīrādziņiem. No dotā produktu daudzuma sanāks apmēram 20-25 pīrādziņi.

Lasīt vairāk

Vienkāršā burkānkūka

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama svaigu burkānu kūka - izmēģini, lai saprastu cik gardi!

Lasīt vairāk

Ķirbju kūka ar smilšu mīklu

Foto: Shutterstock

Ķirbju kūka ar smilšu mīklu īpaši garda ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze

Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Pannā cepta menca ar karamelizētiem puraviem un gailenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasaras zivju ceturtdienas gardums – apceptas gailenes un puravi ar gardu sīpolu mērci, bet tam visam pa virsu apcepta mencas fileja. Derēs gan pusdienām, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Vīnogu un vaniļas krēma kārtainās mīklas smalkmaizītes

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi trauslās kārtainās mīklas gardumi pie tējas. Smalkmaizīšu gardums slēpjas saldajā vaniļas krēmā, uz kura kārtas ogas izkārtotas. Bet aprikožu džems tām piešķirs skaistu, spīdīgu glazūru. Garšos labi tāpat vai ar krūzi tējas vai kafijas!

Lasīt vairāk

Karamelizēti āboli ar riekstu pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldākam vakaram pagatavo gardus brūnajā cukurā un sviestā karamelizētus ābolus, kuri pildīti ar valriekstiem. Viss, kas jāizdara – veselos ābolos jāizgrebj viducis, jāsapilda ar sastāvdaļām un jāizcep. Baudi kopā ar tasi smaržīgas tējas.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar karamelizētām auzu pārslu drupačām

Foto: Shutterstock

Gards rudens deserts. Āboli krāsnī tiek likti divas reizes - vispirms cepti ar kanēli un cukuru, pēc tam ar auzu pārslu drupačām. Pasniedz ar putukrējumu vai saldējumu.

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Ķirbju biezzupa ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ķirbju biezzupa ar kausēto sieru, pasniedz ar grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Topinambūru un zaļās tējas biezzupa

Foto: A. A. Šternberga

Ance Anna Šternberga, bloga www.topivesels.lv un grāmatas "Topi vesels!" autore, kura šobrīd Londonā studē naturopātiju, BioLoģiski izaicinājuma ietvaros zupu nolēma gatavot no tā, ko viņai piegādās jaukā un sirsnīgā britu bioloģiskās pārtikas kompānija Abel&Cole. Kāda sagadīšanās! Iknedēļas sezonālajā dārzeņu kastē Ance Anna ieraudzīja visu, ko viņai vajadzēja, lai pagatavotu topinambūru un zaļās tējas biezzupu!

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Kāpostu un pupiņu zupa ar vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga un aromātiska zupa, kurā bez kāpostu lapām un baltajām pupiņām ir arī vistas gaļa, selerijas un burkāni. Pasniedz vēl karstu kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Krāsnī pagatavota sama fileja ar ķirbju biezeni

Restorāna "Benjamiņš" šefpavāre Valda Medne piedāvā īpašu pavārmākslas šedevru, kuru pagatavojot jūs patīkami pārsteigsiet savus viesus. Rezultāts ir tā vērts, lai nedaudz pacenstos!

Lasīt vairāk

Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Riekstu ķirbja un desiņu sacepums ar olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepums ir viens no vieglāk pagatavojamiem ēdieniem, kas neprasa daudz sagatavošanās darbus, taču rezultātā tiek iegūts vesels trauks gardas maltītes, ko var pietaupīt arī nākamās dienas ēdienreizei. Šajā receptē ierasto kartupeļu vietā ir ķirbis, bet sātīgumam pievienotas pikantas desiņas.

Lasīt vairāk

Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci

Foto: Shutterstock

Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Kāpostu-burkānu plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgs un apetītlīgs vakariņu ēdiens. Pasniedz ar skābu krējumu vai salātiem skābā krējuma mērcē.

Lasīt vairāk

Rāceņa un sinepju salāti

Ziniet, kuri dārzeņi pie mums ir galīgi aizmirsti? Tie, kuri kādreiz bija galvenie - rāceņi, kāļi, rutki. Kartupelis tos ir izspiedis no vietas... manuprāt, mistiski, jo ja šos dārzeņus salīdzina, tad kartupelis no visiem taču ir bezgaršīgākais. Ak dies, cik briesmīgi izklausās, bet tā taču ir, gan uzturvērtības ziņā, gan garšas ziņā kartupelis ir švakāks, turklāt - tas nav ēdams svaigs, savukārt kāļi, rāceņi, rutki ir!

Lasīt vairāk

Pannā sutināta vista ar vīnogām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lieliska pusdienu vai vakariņu maltīte – baltvīnā sutināta vista ar vīnogām. Pēc tam no sakarsētā dievu dzēriena pagatavota garda mērce, kurai pievienots saldais krējums.

Lasīt vairāk

Saldskābā čili mērce ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Saldskabā čili mērce būs neaizstājama, pasniedzot grilētas garneles, vistas nagetus, ceptus pelmeņus, kā arī tā lieliski saderēsies ar citiem ēdieniem Āzijas gaumē. Mērcei ir skaista, ugunīga krāsa. Nelielas burciņas var kļūt par ļoti jauku dāvaniņu draugiem.

Lasīt vairāk

Franču klasiskā ābolmaizīte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ābolmaizīti var cept kā vienu lielu tarti vai kā vairākas nelielas kūciņas. Ja cep atsevišķas maizītes, no mīklas izgriež vēlamā lieluma apli, paceļot uz augšu nelielas maliņas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!