Foto: Shutterstock
Aukstās zupas pēc to krāsas nosacīti var iedalīt četrās kategorijās: "sarkanās" gaspačo tipa zupas, kas garšo spāņiem, "zaļās" zupas ar cukīni, baziliku u.c., kas tīkamas itāliešu garšu kārpiņām, Latvijā iecienītās "rozā" zupas ar bietēm un "baltās" zupas uz kefīra vai kvasa bāzes, kas atceļojušas no slāviski runājošām valstīm. Šoreiz izvēlējāmies "balto" auksto zupu receptes, kas ir kuņģim īpaši "draudzīgas" un būs tīkamas pikantu garšu cienītājiem un tiem, kas alkst izmēģināt kādu jaunu, garšīgu alternatīvu pašmāju biešu aukstajai zupai.

"Balto" auksto zupu garšas uzlabošanai Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un citās postpadomju valstīs tiek izmantotas sinepes un mārrutki – asums, kas ir tīkams un pazīstams arī mūsu garšas kārpiņām. Savukārt bulgāri auksto zupu bagātīgi aizdara ar ķiplokiem. Šīs pikantās garšas ir kā radītas, lai sagatavotu jaunajai darba nedēļai svētku mielastu nogurdināto organismu, palīdzot kuņģa darbībai atgriezties ierastā ritmā.

Pašraudzētam "dzīvajam" kvasam (receptes atradīsi šeit), kas tiek izmantots okroškas aizdaram, ir raksturīgs rūgšanas process: veidojas labdabīgas baktērijas un organiskās skābes, kas uzlabo gremošanas procesu.

Foto: Shutterstock

Arī "balto" auksto zupu tradicionāla sastāvdaļa – kefīrs ir teju vai brīnumlīdzeklis un unikāls labo baktēriju avots, jo tā sastāvā var būt līdz pat 50 dažādi labo baktēriju veidi. Kefīrs organismā uzsūcas un sagremojas labāk nekā piens, tā sastāvā esošais oglekļa dioksīds, skābā garša un aromāts stimulē apetīti, tonizē nervu un sirds–asinsvadu sistēmu, novērš pūšanas procesu kuņģī un zarnās.

Kā redzi, ir pietiekoši daudz iemeslu, lai tūlīt pat ķertos pie "baltās" aukstās zupas gatavošanas, izvēloties tīkamāko no 17 mūsu sarūpētajām receptēm.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!