Foto: Shutterstock

Adventes laiks ir sācies, un kristīgajā pasaulē līdz ar to līdz pat Ziemassvētkiem ilgst gavēnis. Gribētu piebilst, ka gavēnis nenozīmē ēst garlaicīgi un negaršīgi. Gavēnis nozīmē, ka ikdienā pārtrauc lietot gaļu un treknus ēdienus, pārtrauc lietot alkoholu un cenšas atteikties no citiem laiku paģērošiem vilinājumiem.

Tomēr, izceļot adventes svētdienu pārējo nedēļas dienu ritumā, piedāvājam dažādas saulainas un mājīgas maltītes un uzkodas. Vienlaikus tās ir ļoti vienkāršas un vieglas. Arī tiem, kas neieturēs stingru gavēni, iesaku šajās dienās drīzāk apēst kādu zivi vai vistas gaļu un "kārtīgos" gaļas ēdienus atstāt svētku svinēšanas brīdim.

Lai maltīte būtu citāda nekā ierasts, izvēlies atšķirīgo, izcep pieejamos sezonas dārzeņus, piemēram, kāļus vai kabačus. Pagatavo kādu aromātisku sviestu, krāsnī izcep lielos pīrāgus vai kārumniekiem kādu vienkāršu augļu maizīti vai desertu

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Cepta kamambera uzkoda

Foto: Shutterstock

Izsmalcināta un krēmīga uzkoda, kas lieliski noderēs kā starteris nelielās viesībās. Visērtāk kamambēru būs cept, to atstājot skaistajā koka kastītē, bet ja siers nav kastītē, to ietin folijā un liek nelielā panniņā.

Lasīt vairāk

Ābolu šķēlītes ar šokolādes glazūru

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie āboli saldas šokolādes glazūrā ar gardiem krikumiem. Jautra, pavisam vienkārša un ātri pagatavojama uzkoda, kas patiks ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem. Noderēs kā vienkāršs našķis dienās, kad gribas ko saldu, vai likšanai uz galda kādā bērnu ballītē.

Lasīt vairāk

Garneļu sviests ēšanai ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards smēriņš, kuru ziest uz apgrauzdētām maizītēm – tā pagatavošanai nepieciešams vien sviests, garneles un garšvielas. Garšos labi kā brokastīs, tā citās maltītēs, piemēram, pie karstas krēmzupas bļodiņas.

Lasīt vairāk

Kūpināta laša un diļļu plaucētās mīklas uzkoda

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgas un gardas plaucētās mīklas bumbiņas, kurās paslēpušies gardi kūpināta laša gabaliņi un dilles. Uzkodas pasniedz kopā ar kādu sinepju, diļļu, jogurta vai krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Vistas filejas gabaliņi kukurūzas pārslu panējumā ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša un veikli pagatavojama uzkoda – kraukšķīgi vistas filejas gabaliņi, kas apviļāti kukurūzas pārslās. Tam visam klāt nedaudz pikanta mērcīte, kas pagatavota no krējuma, majonēzes un sinepēm.

Lasīt vairāk

Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.

Lasīt vairāk

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši

Foto: Shutterstock

Spinātu, kartupeļu un zaļo zirnīšu plācenīši jeb "hara bhara" ir ļoti populāra veģetārā uzkoda, kuras dzimtene ir Indija. Garšvielām bagātais plācenītis garšos ne tikai veģetāriešiem, turklāt Indijas rieksta pusmēness, kas rotā plācenīti, padara to ļoti dekoratīvu un piemērotu viesībām. Tiem, kuriem negaršo asi ēdieni, var dārzeņu masai nepievienot čili piparu. No dotā daudzuma iznāks astoņi plācenīši.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas groziņi ar dzērvenēm un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Gaisīgi un kraukšķīgi groziņi, kas pildīti ar ziemas gardumiem - dzērvenēm, riekstiem un medu. Piemēroti gan brīvdienu vaļas brīžiem, gan svētku reizei.

Lasīt vairāk

Riekstu jeb sviesta ķirbja zupa ar tomātiem un sarkanajām lēcām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama fiksā zupa pusdienām. Šķīvī veselīgais un maigās garšas riekstu ķirbis mīsies ar novārītajām sarkanajām lēcām. Patīkamākai garšai pievienoti arī tomāti, aromātiskais ķiploks un nedaudz garšvielu.

Lasīt vairāk

Siera vītais pīrāgs Balkānu gaumē

Foto: Shutterstock

Šo pīrāgu var ļoti ātri izcept, izmantojot gatavo kārtaino mīklu. Tradicionāli Balkānos šo pīrāgu pilda ar sieru, bet pildījumam var izmantot arī gaļu, biezpienu, sēnes, dažādus augļus un ogas.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.

Lasīt vairāk

Ābolkūka ar bezē 'cepurīti'

Foto: Privātais arhīvs

Garda un rudenīga ābolkūka ar gaisīgu bezē virskārtu, ko Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska. Šī ir viena no receptēm, kas piedalījās Cālis.lv un Zoombook rīkotajā recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm

Foto: Privātais arhīvs

Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.

Lasīt vairāk

Kartupeļu ‘pankūkpica’

Foto: Privātais arhīvs

"Kartupeļu pankūka uzlabotā versijā, kas garšos arī tiem, kas nav iemīļojuši parastās kartupeļu pankūkas, jo pica tomēr garšo gandrīz visiem. Noderēs arī tiem, kas pēc darba vēlas ātri un garšīgi kaut ko pagatavot. Pasniegt var gan atsevišķi, gan kopā ar svaigiem salātiem. Ļoti variējama recepte, jo pa virsu var likt to, kas vislabāk garšo, kā arī var taisīt mazāka izmēra picas – tas pēc katra paša vēlēšanās," par savas ģimenes "firmas" recepti raksta Evita Eglīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem tās autore piedāvā ar Cālis.lv un Zoombook konkursa starpniecību.

Lasīt vairāk

Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem

Foto: Shutterstock

Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!