Foto: Māris Lapiņš
Lai arī vasara visiem asociējas ar brīvības laiku, patiesībā tieši šajos mēnešos darbi birst kā no pārpilnības raga, taču tas nepavisam nevar būt iemesls tam, lai atliktu gardo dzīves mirkļu svinēšanu. Steidzīgā ikdienā vai svētkos allaž noder idejas, ko likt uz galda, ko pagatavot un ar ko pārsteigt gan sevi, gan citus ēdājus, tāpēc ''Selga Nature'' maizcepumi ir kā radīti tam, lai pagatavotu izsmalcinātas uzkodas, sātīgas brokastis un izcilus desertus bez lielas piepūles.

Ja prāto par to, kas gan ir maizcepumi un ar ko tie ir tik īpaši, tad zini, ka skandināvu valstīs tas ir ļoti iecienīts produkts, kas tiek izmantots kā alternatīva maizei. ''Selga Nature'' maizcepumi ir dabisks, uzturvērtībām bagāts produkts, kura sastāvs ir itin līdzīgs maizei, tikai izpildījums ļauj dažādot gatavošanu un ēdienu klāstu. Maizcepumi sniegs nepieciešamo spēka devu, lai dienu pavadītu enerģiski, tāpat šis produkts ir ideāli piemērots piknikiem un svētku uzkodām. Īpaši pārdomātais iepakojums ļauj maizcepumus uzglabāt svaigus un veselus arī pēc atvēršanas, tāpēc jebkurā brīdī var panašķoties ar ''Selga Nature'' rudzu, auzu vai jauno maizcepumu veidu ar jūras sāli un sēkliņām.

Vieni maizcepumu cienītāji varbūt nemaz nenojauš, cik daudz un dažādas iespējas var būt šī produkta pasniegšanai, sākot no uzkodām, brokastu maizītēm, kārtojumiem, desertiem un pat sāļajām kūkām. Rudzu maizcepumi lieliski aizstās jau ierasto rupjmaizi, nodrošinot organismu ar nepieciešamo enerģijas devu, turklāt garšas dažādībai šo pamatu var papildināt ar krēmsieru, ceptu olu, bekonu, tomātiem, iecienītāko sieru, pastēti, humusu vai jebko, ko vien kāro sirds. Tieši rudzu maizcepumi ir kā radīti tam, lai gatavotu dažādus sāļos ēdienus, piemēram, sāļo kūku, kuras gatavošanā cepumi tiek iemērkti pienā, lai tie būtu sulīgāki un tad papildināti ar kādu sāļu krēmu, piemēram, šķiņķa vai garneļu. Apaļās formas maizcepumi lieliski iederēsies uz svētku galda vai nelielās viesībās, kad nepieciešams pasniegt kādas uzkodas. Papildini rudzu maizcepumus ar kārdinošām sastāvdaļām un ļauj vaļu gastronomiskai baudai.

''Selga Nature'' auzu maizcepumi ir klasiska vērtība dažādu saldo ēdienu un saldo uzkodu gatavošanai, uzsmērējot pa virsu zemesriekstu sviestu, kādu ievārījumu, šokolādes krēmu un dekorējot ar svaigiem augļiem un ogām. Auzu maizcepumi ir patīkams atklājums arī tiem, kas labprāt aizraujas ar desertu gatavošanu, jo šos maizcepumus var izmantot siera kūkas pamatnes gatavošanai, kārtojumu, mini kūciņu un desertu uzkodu pasniegšanai. Auzu maizcepums var kalpot arī par našķi ikdienā, uzliekot uz tā biezpienu ar kanēli un cukuru, no dārza salasītās zemenes ar grieķu jogurtu vai vienkārši ēst tos tāpat pie tējas vai kakao. Ja ir slinkums gatavot mīklu, un vasarā tā tas nudien arī varētu būt, tad auzu maizcepumi var tikt izmantoti kā pamatne tartaletēm un mazajām kūciņām, jo cepumi ir gana stingri, lai uz tiem uzklātu krēmu vai pat olbaltuma cepurīti, turklāt pasniegšana šādā veidā radīs jaunus radošos apvāršņus. Turklāt šāda pasniegšana atvieglo kūkas griešanas procesu, ļaujot katram paņemt vienu kūciņu un apēdot to bez liekas nažu smērēšanas.

Slavas gaismā nupat parādījušies jauni maizcepumi ar jūras sāli un dažādām sēkliņām, kas ir baudāmi jau paši par sevi, taču papildinājumā ar kādu sāļo krēmu, sīpolu marmelādi, vārītu olu, sieru, mazsālītu lasi, siļķi vai pesto ar mocarellu, kraukšķīgie maizcepumi sniegs īstu garšas baudījumu, kas neliks vilties nedz svētkos, nedz arī ikdienas gardajos mirkļos. Tā kā šis maizcepumu veids papildināts ar četru veidu sēklām (linsēklas, sezama sēklas, saulespuķu sēklas un melnsēklītes), tad kārbiņa ar šiem gardumiem būs noderīga brīžos, kad nepieciešams steigā kaut ko apēst, lai neizsīktu enerģija, bet tikpat labi tieši šis maizcepumu veids var būt tradīcija rīta cēliena maltītei, papildinot to ar biezpienu un svaigu gurķi vai krēmsieru un tomāta šķēli, bet svētku reizēs ar izsmalcinātākām piedevām, piemēram, mazsālītu lasi, garnelēm, humusu vai pat kādu sāļo čatniju.

Atliek vien izvēlēties piemērotāko maizcepumu veidu situācijai un ļauties gardu ēdienu tapšanai.

Neaizmirstamā klasika – uzkoda ar mazsālītu lasi

Foto: Māris Lapiņš

Lašmaizītes patiesi ir neizbēgama klasika ne uz viena vien svētku galda, taču arī šo klasiku var pasniegt kā oriģinālāk, un šajā gadījumā maizcepums ir kā radīts šādam eksperimentam, kas nepavisam neliks vilties. Arī šajā receptē var vadīties pēc garšu kārpiņu labpatikas un izmantot gan rudzu, gan arī sēklu un jūras sāls "Selga Nature" maizcepumus.

Lasīt vairāk

Uzkoda kārumniekiem – siļķe uz kraukšķīga sēklu maizcepuma

Foto: Māris Lapiņš

Jaunie "Selga Nature" maizcepumi, kas rotāti ar dažādām sēklām un jūras sāli ir jau gardi paši par sevi, taču, ja gribas tos pasniegt kā īpašāk, var izmantot siļķi, kas ir daudzu iecienīts gardums un kura nudien vienmēr noder kāda ideja uzkodām.

Lasīt vairāk

Sātīgā brokastu uzkoda ar olu un bekonu

Foto: Māris Lapiņš

Vienam tā būs uzkoda, bet citam pavisam noteikti recepte var kalpot kā spēcinošs ēdiens dienas pirmajai ēdienreizei, jo tai pavisam noteikti piestāv gan ola, bekons, gan arī graudaugu produkts, kas šajā gadījumā ir Selgas maizcepums. Gana sātīgi, lai remdinātu apetītu prasīgākajiem gardēžiem un tai pat laikā radošs izpildījums, kas ļoti labi iederēsies uz svētku galda.

Lasīt vairāk

Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu

Foto: Māris Lapiņš

Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.

Lasīt vairāk

Mini tartes ar citronu krēmu un olbaltumu cepurīti

Foto: Māris Lapiņš

Ikviens, kas pagaršojis šo desertu, priekā gavilēs, jo nepārspējamā garšu kombinācija, ko sniedz kraukšķīgā auzu maizcepuma pamatne, citrusīgais krēms un gaisīgi saldais olbaltums, gluži vai liek pacelties desmit centimetrus virs zemes.

Lasīt vairāk

Kārtojums ar baltās šokolādes krēmu, maizcepumu drupačām un svaigām ogām

Foto: Māris Lapiņš

Ātri pagatavojamu desertu receptes nekad nevar būt par daudz, jo pēkšņi viesi un negaidīta kāre pēc kaut kā salda nudien nav tās retāk sastopamās situācijas, tāpēc šī recepte, kurā talkā tiek ņemti "Selga Nature" auzu maizcepumi, ir kā radīta gan ikdienas saldajiem brīžiem, gan svētkiem.

Lasīt vairāk

Sāļā kūka ar garneļu krēmu

Foto: Māris Lapiņš

Kūkas ir gardas, taču reti kurš atceras, ka nenovērtēta klasika ir arī sāļās kūkas, kas ir viegli pagatavojamas, turklāt pavisam noteikti oriģināls ēdiens, ar ko pārsteigt ēdājus. Sāļo kūku gatavošanā "Selga Nature" maizcepumi ir neaizstājama sastāvdaļa, kas ir kā radīta ne tikai garšas, bet arī apaļās formas iegūšanai, ļaujot izveidot omulīgas kūciņas.

Lasīt vairāk

Deserts uz maizcepuma ar ceptu 'marshmallow'

Foto: Māris Lapiņš

Amerikāņiem pikniki un nakts pārgājieni nav iedomājami bez saldajiem našķiem, kuru galvenajā lomā ir uz atklātas uguns apceptie marshmallows jeb pastilas. Tradicionāli šis deserts ietver cepumu, šokolādi un pastilu, taču šajā vēl jo labāk deserts garšo ar auzu maizcepumu, kas piešķir patīkamu kraukšķīgumu un auzu garšu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!