Foto: Shutterstock

Mēs, latvieši, esam saldummīļi - visvairāk mums garšo plātsmaizes, kūkas un augļu deserti, turklāt tos visbiežāk gatavojam paši. Tā secināts SKDS un Rimi Latvia rīkotajā iedzīvotāju ēšanas ieradumu pētījumā.

Pētījumā secināts, ka kūku cepšana visbiežāk tiek uzticēta mammām un sievām, turklāt tās visbiežāk tiek gatavotas par godu dzimšanas dienai. Tomēr aptuveni pusei no tiem, kas cep kūkas, šai nodarbei nav nepieciešams īpašs iemesls, kārumi tiek baudīti gan brīvdienās, gan ikdienā.

Vispopulārākais saldais ēdiens ir plātsmaize, ko gatavo gandrīz 50% aptaujāto, visbiežāk tā tiek cepta tieši lauku reģionos. Otrais iecienītākais saldais ēdiens ir augļu deserts, trešajā vietā ierindojas dažāda veida kūkas un tortes. Savukārt, kā liecina pētījuma rezultāti, pēdējos gados popularitāti guvušos kēksiņus jeb mafinus cep katrs piektais aptaujātais.

Abiem ēdieniem ir neskaitāmas variācijas un tie var mainīties atkarībā no sezonas, piemēram, vasarā plātsmaizi var papildināt ar svaigām ogām un augļiem, savukārt rudenī to rotās āboli un ķirbji.
Liene Zemīte

"Plātsmaize ir vienkāršs, taču arī ļoti garšīgs deserts, ko pagatavot mājiniekiem vai arī ciemiņiem, – nav brīnums, ka šis ir biežāk pagatavotais kārums iedzīvotāju vidū. Arī augļu desertu popularitāte ir viegli izskaidrojama, jo tā ir lieliska alternatīva saldumiem tiem cilvēkiem, kuri cenšas saglabāt slaido līniju. Abiem ēdieniem ir neskaitāmas variācijas un tie var mainīties atkarībā no sezonas, piemēram, vasarā plātsmaizi var papildināt ar svaigām ogām un augļiem, savukārt rudenī to rotās āboli un ķirbji," rezultātus komentē Rimi Gardēde Liene Zemīte.

Kāda plātsmaize ir iecienītākā tavās mājās? Iespējams, tev noderēs kāda no šīm 12 receptēm, ko piemeklējām no mūsu apjomīgās pavārgrāmatas. Lai labi garšo!

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.

Lasīt vairāk

Pekanriekstu un šokolādes tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda kārtainās mīklas tarte ar šokolādes un pekanriekstu pildījumu. Pievieno gatavajam desertam kādu bumbiņu vaniļas saldējuma un būsi septītajās debesīs!

Lasīt vairāk

Melleņu brokastu plātsmaize

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadījumā, ja brīvdienu brokastīs vēlies baudīt ko gardāku par ierastajām pankūkām, izmēģini recepti, kas atsauks atmiņā pie vecvecākiem pavadītās sestdienas bērnībā.

Lasīt vairāk

Rauga mīklas biezpienmaize

Foto: Shutterstock

Klasiska vērtība - rauga mīklas plātsmaize ar sulīgu biezpiena masu un žāvētiem augļiem.

Lasīt vairāk

Ābolu pīrāgs ar ciedru riekstiem un brūnā cukura glazūru

Foto: mosfood

Samērā neparasts, taču bezdievīgi gards ābolu pīrāgs, kuram milti teju nav nepieciešami nemaz. Gaisīgs un maigs - pats kūst mutē!

Lasīt vairāk

Gaisīgā biskvīta plātsmaize ar aprikozēm

Foto: mosfood

Recepte, kas noteikti jāizmēģina un jānobauda - gaisīgais un maigais biskvīts ar aprikozēm, kas burtiski kūst mutē.

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Lasīt vairāk

Ātrā banānu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Salds našķis kārumniekiem - ātrā banānu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!