
Ja negribas stāvēt pie plīts neskaitāmas stundas, tad sāļais pīrāgs ir risinājums! Tā sagatavošana prasa maz laika, pārejo paveiks cepeškrāsns. Baudāms kā silts, tā auksts.
Kišs, tarte, sāļais pīrāgs, sauc kā gribi, gards paliek gards!
Šim kulinārijas izstrādājumam ir izcila īpašība – tas vienlīdz gardi smeķē gan tikko no krāsns izvilkts, gan nedaudz padzisis. Tas labi remdē izsalkumu arī nākamajā dienā pēc pagatavošanas. Un, ja nu atgadījies tāds brīnums kā pāri palicis gabaliņš, tas lieliski ļaujas sasaldēties un gatavs ielīksmot izsalkušos arī pēc krietna laika!
Kiša būvniecība ir samērā vienkārša, nekādu maģistra vai doktora grādu tā gatavošanā nevajadzēs. Kas būs nepieciešams? Cepamā forma, mīkla, pildījums un cepeškrāsns!
Kruzuļaini, apaļi, taisni un avangardiski

Kādā formā tad vislabāk cept sāļo pīrāgu? Klasiski – tas nozīmē apaļā formā ar viļņaino maliņu. Vai kruzulis gar pīrāgu dod īpašu garšu, ko nevar nedz piebērt, nedz pieliet? Iespējams! Tas jāpārbauda pašiem! Ir nopērkamas arī taisnstūra formas ar kruzuli gar sānu. Taču kišs nezaudēs neko, ja cepsi to parastā kūku pannā. Tu vari to cept arī kā plātsmaizi vai picu – izkārtot uz cepamās plāts sev vien vēlamajā un pieņemamā formā.
Lieli vai mazi?

Kādas formas – lielas vai mazas – kiši ir visgardākie? Lai to pārbaudītu, ir jāuzcep abas versijas! Mazo kišu spēks ir tajā, ka tos var ņemt uzreiz rokās un sukāt iekšā, neko negriežot. Mazas formas kliši arī pagatavosies ātrāk.
Taču lielformāta pīrāgi izskatās un iznesas cienīgak un karaliskāk! Milzu pīrāgs, kurš prasīties prasās tapt pārgriezts un izdalīts izsalkušajiem!
Smilšu, kārtainā vai rauga mīkla?

Kad panna sameklēta, laiks tajā ieklāt mīklas paladziņu. Kādu? Kārtainās mīklas būs plānāks, rauga – biezāks, bet smilšu mīklas – visklasiskākais un visstingrākais. Ja bieži cep tartes un kišus, tev virtuvē noteikti stāv burka ar zirņiem vai pupiņām, kas ir lieliski un neatsverami palīgi kiša tapšanā. Parasti, pirms uz smilšu mīklas likt pildījumu, mīklu nepieciešams nedaudz pacept. Sabaksti to ar dakšiņu, ieklāj tajā cepamo papīru, uzber pākšaugus un krāsnī iekšā! Specializētos veikalos iespējams iegādāties speciāli šim nolūkam radītas bumbiņas, bet zirņi un pupas arī lieliski pilda šo uzdevumu!
Starp citu – kišu vari cept arī bez mīklas, rezultātā iegūsi sātīgu omleti. Vari mīklu klāt virspusē un iegūt apgāzto kišu! Tāpat nav liegts pildījumu ievīstīt mīklas mētelītī, apspraudīt maliņas un cept gatavu negāžot.
Ko likt iekšā mīklas groziņā?

Tagad pienācis svarīgākais mirklis, kad kišs iegūst savu vārdu! Vai tas būs veģetārais spinātu kišs? Varbūt sātīgais kišs ar brokoli un bekonu? Bet varbūt sparģeļu tarte? Pamatmasā noteikti būs olas un labi kūstošs siers, bet pārejais jau atkarīgs no ēdāju un gatavotāju gaumes. Ja gribas "smagāku" un sātīgāku pīrāgu, tad olu-siera masu var bagātināt ar biezpienu vai rikotas sieru.
Lielākai garšas simfonijai mīklu ieteicams iezieķēt ar mērci– tomātu, pesto, barbekjū vai kādu tapenādi.
Gaļu, dārzeņus, zivis un garšaugus katrs var likt pēc savām vēlmēm un izpratnes – kārtot apakšā, liet olu– siera masu pa virsu vai kārtot masai virspusē. Tāpat nav aizliegts visu sablendēt kopā. Variāciju daudz un bezgalīgi – pietiks katrai nedēļas dienai un vēl pāri paliks!
Krāsnī iekšā un servēt galdu!
Brīdī, kad sāļais pīrāgs sagatavots, cepeškrāsns uzkarsēta, tad jāšauj tik iekšā un jāgaida, kad maliņas apbrūnēs, siers izkusīs un virtuvi piepildīs siekalas izdaloša smarža!
Tālāk jau pēc katra paša ieskatiem. Var ēst pliku, var saridāt salātus, var atkorķēt vīnu, var samaisīt zelteri! Cel galdā, liec grozā, baudi un slavē!
Lūk, dažas ierosmes gardiem pīrāgiem no "Tasty" !