Foto: Shutterstock
Ja negribas stāvēt pie plīts neskaitāmas stundas, tad sāļais pīrāgs ir risinājums! Tā sagatavošana prasa maz laika, pārejo paveiks cepeškrāsns. Baudāms kā silts, tā auksts.

Kišs, tarte, sāļais pīrāgs, sauc kā gribi, gards paliek gards!

Šim kulinārijas izstrādājumam ir izcila īpašība – tas vienlīdz gardi smeķē gan tikko no krāsns izvilkts, gan nedaudz padzisis. Tas labi remdē izsalkumu arī nākamajā dienā pēc pagatavošanas. Un, ja nu atgadījies tāds brīnums kā pāri palicis gabaliņš, tas lieliski ļaujas sasaldēties un gatavs ielīksmot izsalkušos arī pēc krietna laika!

Kiša būvniecība ir samērā vienkārša, nekādu maģistra vai doktora grādu tā gatavošanā nevajadzēs. Kas būs nepieciešams? Cepamā forma, mīkla, pildījums un cepeškrāsns!

Kruzuļaini, apaļi, taisni un avangardiski

Foto: Shutterstock

Kādā formā tad vislabāk cept sāļo pīrāgu? Klasiski – tas nozīmē apaļā formā ar viļņaino maliņu. Vai kruzulis gar pīrāgu dod īpašu garšu, ko nevar nedz piebērt, nedz pieliet? Iespējams! Tas jāpārbauda pašiem! Ir nopērkamas arī taisnstūra formas ar kruzuli gar sānu. Taču kišs nezaudēs neko, ja cepsi to parastā kūku pannā. Tu vari to cept arī kā plātsmaizi vai picu – izkārtot uz cepamās plāts sev vien vēlamajā un pieņemamā formā.

Lieli vai mazi?

Foto: Shutterstock


Kādas formas – lielas vai mazas – kiši ir visgardākie? Lai to pārbaudītu, ir jāuzcep abas versijas! Mazo kišu spēks ir tajā, ka tos var ņemt uzreiz rokās un sukāt iekšā, neko negriežot. Mazas formas kliši arī pagatavosies ātrāk.

Taču lielformāta pīrāgi izskatās un iznesas cienīgak un karaliskāk! Milzu pīrāgs, kurš prasīties prasās tapt pārgriezts un izdalīts izsalkušajiem!

Smilšu, kārtainā vai rauga mīkla?

Foto: Shutterstock

Kad panna sameklēta, laiks tajā ieklāt mīklas paladziņu. Kādu? Kārtainās mīklas būs plānāks, rauga – biezāks, bet smilšu mīklas – visklasiskākais un visstingrākais. Ja bieži cep tartes un kišus, tev virtuvē noteikti stāv burka ar zirņiem vai pupiņām, kas ir lieliski un neatsverami palīgi kiša tapšanā. Parasti, pirms uz smilšu mīklas likt pildījumu, mīklu nepieciešams nedaudz pacept. Sabaksti to ar dakšiņu, ieklāj tajā cepamo papīru, uzber pākšaugus un krāsnī iekšā! Specializētos veikalos iespējams iegādāties speciāli šim nolūkam radītas bumbiņas, bet zirņi un pupas arī lieliski pilda šo uzdevumu!

Starp citu – kišu vari cept arī bez mīklas, rezultātā iegūsi sātīgu omleti. Vari mīklu klāt virspusē un iegūt apgāzto kišu! Tāpat nav liegts pildījumu ievīstīt mīklas mētelītī, apspraudīt maliņas un cept gatavu negāžot.

Ko likt mīklas groziņā?

Foto: Shutterstock

Tagad pienācis svarīgākais mirklis, kad kišs iegūst savu vārdu! Vai tas būs veģetārais spinātu kišs? Varbūt sātīgais kišs ar brokoli un bekonu? Bet varbūt sparģeļu tarte? Pamatmasā noteikti būs olas un labi kūstošs siers, bet pārējais jau atkarīgs no ēdāju un gatavotāju gaumes. Ja gribas "smagāku" un sātīgāku pīrāgu, tad olu-siera masu var bagātināt ar biezpienu vai rikotas sieru.

Lielākai garšas simfonijai mīklu ieteicams iezieķēt ar mērci– tomātu, pesto, barbekjū vai kādu tapenādi.

Gaļu, dārzeņus, zivis un garšaugus katrs var likt pēc savām vēlmēm un izpratnes – kārtot apakšā, liet olu– siera masu pa virsu vai kārtot masai virspusē. Tāpat nav aizliegts visu sablendēt kopā. Variāciju daudz un bezgalīgi – pietiks katrai nedēļas dienai un vēl pāri paliks!

Krāsnī iekšā un servēt galdu!

Brīdī, kad sāļais pīrāgs sagatavots, cepeškrāsns uzkarsēta, tad jāšauj tik iekšā un jāgaida, kad maliņas apbrūnēs, siers izkusīs un virtuvi piepildīs siekalas izdaloša smarža!

Tālāk jau pēc katra paša ieskatiem. Var ēst pliku, var saridāt salātus, var atkorķēt vīnu, var samaisīt zelteri! Cel galdā, liec grozā, baudi un slavē!

Lūk, dažas ierosmes gardiem pīrāgiem no "Tasty" !

Krēmīgais sparģeļu kišs

Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.

Lasīt vairāk

Sātīgs kārtainās mīklas kišs ar sieru, puraviem un olīvām

Cerams, ka tev saldētavā ir aizķērusies kāda kārtainās mīklas paka, jo idejas, kā to garšīgi izlietot, ir teju neizsmeļamas. Šo recepti ātri vien var pārvērst par gaļēdājiem draudzīgu, pievienojot sagrieztu šķiņķi. Ļaujies eksperimentiem!

Lasīt vairāk

Krāsainā tarte ar dārzeņu un sāļā krēma pildījumu

Krāsaina dārzeņu tarte ar visiem sezonas labumiem un sāļo krēmu pildījumā. Tā izskatās tik kārdinoša, ka tarti noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Vistas filejas uzkodas, ceptas kēksiņu formiņās

Izmantojot kēksiņu formiņas, var izcept nelielus vistas filejas groziņus, kas pildīti ar dārzeņiem zem kūstošās siera cepurītes. Pasniedzot rotā ar piciņu skāba krējuma un maurlociņiem. Šādi groziņi lieliski iederēsies omulīgās viesībās, tie neradīs smaguma sajūtu un patīkami visus pārsteigs. Ar šo produktu daudzumu sanāks 12 groziņi.

Lasīt vairāk

Spinātu kišs – vienkāršāk par vienkāršu

Iespējams, ka šī ir pati, pati vienkāršākā kiša recepte. Izdosies pat tiem, kuri virtuvē pavada maz laiku, bet ik pa laikam grib pārsteigt draugus un ģimeni. Taču tā garša liks domāt, ka virtuvē esi pavadījis vairākas stundas.

Lasīt vairāk

Bagātīgais un sātīgais gaileņu kišs

Gaileņu laika gardums - franču pīrāgs jeb kišs, kurā var satilpināt visu, kas garšo. Recepte ir gara, bet nav grūta. Galvenais uzdevums ir izcept kiša pamatni tā, lai malas noturas vietās. Pēc tam jau sākas īsta rotaļāšanās ar smaržām un garšām - smaržos visa virtuve. Izbaudiet!

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar šprotēm un tomātiem

Gards pīrāgs ar sulīgu, sātīgu pildījumu trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla šim pīrāgam būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti atradīsi te, bet, ja tev nav laika mīklas gatavošanai, vari izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kāpostu pīrāgs no sastāvdaļām, kas praktiskajam latvietim vienmēr mājās

Ziema ir kā radīta, lai rosītos virtuvē. Gardā kāpostu pīrāga recepti iesaka Zane Erasa. Viņa saka: "Kamēr nav jāpļauj zāle pagalmā, jālasa āboli utt., veltu laiku gatavošanai – i laiks paiet, i virtuve vienmēr silta. Ledusskapī jau kādu mēnesi mētājās neliela kāpostgalviņa un mēmi lūdzās, lai lieku to lietā. Atcerējos šo recepti un labi, ka atcerējos, jo sanāk ļoti garšīgi un pārējās sastāvdaļas ir mājās vairumam praktisko latviešu, tajā skaitā man."

Lasīt vairāk

Aromātisks un zeltains tunča pīrāgs

Tas ne tikai gardi izskatās un smaržo, bet arī lieliski garšo. Baudi tunča pīrāgu tāpat vai ar zaļajiem lapu salātiem. Ja nepaspēsi apēst visu pīrāgu cepšanas dienā, droši varēsi to baudīt arī nākamajā, tas joprojām būs mīksts un sulīgs. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.

Lasīt vairāk

'Našķoties' Zanes sulīgais tomātu pīrāgs ar kazas sieru

Cik dažāds savās formās, toņos un garšu niansēs var būt tomāts! Sātīgu tomātu pīrāgu ar kazas sieru blogere Zane Grēviņa gatavos šo sestdien raidījumā "Našķoties". Recepti lasi "Tasty" un kulinārijas raidījumu, kurā Zane aicinās dzīvot garšīgi, skaties televīzijā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut".

Lasīt vairāk

Vienkāršais pīrāgs ar vistas, siera un olu pildījumu

Sāļais pīrāgs bez mīklas rullēšanas, bez liekām klapatām, bet ar bagātīgu pildījumu. Mēli var norīt, cik gards! Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Tatāru kulta ēdiens 'zur beliš' jeb lielais pīrāgs ar gaļas un kartupeļu pildījumu

"Zur beliš" ir īsts tatāru kulta ēdiens, ko zinātāji dēvē par vienu no gardākajiem ēdieniem pasaulē. Šī mūsu ausīm svešā vārdu salikuma tulkojums ir pavisam vienkāršs – lielais pīrāgs, tomēr par pīrāgu šo ēdienu dēvēt būtu grēks. Faktiski tas ir aromātiskā buljonā peldošs gaļas pamatēdiens ar kraukšķīgu mīklas garoziņu. Turklāt tik liels un sātīgs, ka piesies dūšu vismaz 10 ēdājiem.

Lasīt vairāk

Liels pildītais pīrāgs ar pīles gaļu, pistācijām un aprikozēm

Milzu pīrāgs, kas pildīts ar pīles filejas gabaliņiem, nedaudz malto gaļu, pistācijām kraukšķīgumam un žāvētām aprikozēm saldākai garšas notij maltītes kopējā simfonijā. Lai gan gatavošana prasa krietnu brītiņu, rezultāts noteikti būs pūļu vērts.

Lasīt vairāk

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Lielais kārtainās mīklas gaļas pīrāgs

Lielais kārtainās mīklas pīrāgs ir ērts veids kā sagatavot karsto uzkodu lielākam skaitam ēdāju. Paēduši būs arī astoņi ēdāji. Izvēlies svaigās desiņas, kuras tev garšo vislabāk. Izmantojot desiņu gaļu, tu paātrini un atvieglo sev gatavošanu, jo gaļas garšas buķete ir jau sabalansēta. Ja tev kāda garšviela trūkst, droši pievieno citu – pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām

Kārtainās mīklas pīrāgs ar fetu, ķirštomātiem un olīvām neparastā izpildījumā.

Lasīt vairāk

Karaliskais gaļas pīrāgs

Gan ikdienišķām vakariņām, gan viesību galdam - bagātīgs karaliskais gaļas pīrāgs.

Lasīt vairāk

Sāļais puravu pīrāgs ar kūpinātu gaļu

Pēc nopietnas sarunas pašai ar sevi, nolēmu ierobežot kūku ēšanas paradumus. Bet tas taču neattiecas uz sāļajiem pīrāgiem, vai ne? Tāpēc tapa neliels šmaukšanās gardums, ko var saukt par omleti mīklas groziņā. Šis cepiens labi garšos gan karsts, gan jau atdzisis.

Lasīt vairāk

Lielais sīpolu un siera pīrāgs

Sāļais pīrāgs ar bagātīgu sīpolu pildījumu un sarīvētu sieru izteiksmīgākai garšai. Var ēst tāpat vai pasniegt ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Košais dārzeņu pīrāgs

Košs dārzeņu pīrāgs no Džigunu-Plasiņu ģimenes recepšu krājumiem. Tas izskatās tik kārdinošs, ka pīrāgu noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.

Lasīt vairāk

Sātīgais siera pīrāgs ar bekonu un puraviem

Šī sātīgā pīrāga jeb kiša recepte ir atceļojusi no Francijas, kas, kā zināms, ir īsta gardēžu paradīze. Lieliskais sīpolu-siera-bekona-rozmarīna un kraukšķīgas mīklas garšu salikums nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu, it īpaši dietologus, jo viņiem noteikti būtu ko piebilst, ieraugot kalkulatora ekrānā ciparu, kas norāda šī pīrāga kaloriju skaitu.

Lasīt vairāk

Vasaras karstākā maltīte – gaileņu groziņš ar gaļu un svaigo sieru

"Mājās gatavota maltīte var pārtrumpot pat restorānu ēdienkarti, ja ļaujas izdomai," tā gaileņu kiša recepti piesaka Matīss. Viņš atklājis, ka ēst gatavošana viņam sagādā prieku un nav jau žēl arī dalīties savā veikumā ar citiem!

Lasīt vairāk

Vasaras pīrāgs ar gailenēm un fetas sieru

Kad gaileņu mērce jau šķiet kaut kas pavisam ikdienišķs un gribas ko interesantāku, recepte ar sāļo pīrāgu nāks pašā laikā. Lieliska ideja brokastīm, līdzņemšanas cienastam vai galdā ceļamai uzkodai.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru

Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!