Klasiski ātrie gaļas mīkstinātāji ir citronskābe, sīpoli, etiķis, adžika, sojas mērce, minerālūdens, granātāboli, kefīrs, majonēze un ananasu sula. Kaukāzieši ātrai gaļas mīkstināšanai izmanto vīnu, bet latgalieši – šļuciņu šmakovkas.
Vairumam ātro marināžu, lai paveiktu savu darbiņu, būs nepieciešamas vien pāris stundas, bet mūsu kolekcijā atradīsi arī receptes superātrām marinādēm, lai gaļa būtu gatava vēršanai uz iesmiem jau pavisam īsajā brīdī, kamēr iekurināsi grilu. Īpaši steidzīgajiem iesakām izmēģināt sulīgo cūkgaļas šašliku ātrajā citronskābes marinādē vai vistas šašliku superātrā marinādē, kura noslēpums ir līdz putrveida konsistencei sablendēti sīpoli un zaļumi ar etiķa piedevu.
Lai kādu marinādi tu izvēlēsies, atceries vēl vienu ļoti svarīgu nosacījumu – lai šašliks iemarinētos ātrāk, gaļas gabaliņus pēc marinādes pievienošanas ar rokām vajag labi sirsnīgi izmasēt un izmīcīt, veltot šim darbam vismaz 10 minūtes laika, lai mīkstinātu gaļas šķiedras. Ieguldītās pūles atmaksāsies ar uzviju, kad jau pēc pāris stundām varēsi izbaudīt šašlika dūmu reibinošo aromātu un kāri iekosties pirmajā sulīgajā kumosiņā, kas nule kā noslidināts no karsta iesma.
Lai labi garšo!
Sulīgs cūkgaļas šašliks ātrajā citronskābes marinādē
Gatavojot cūkgaļas šašliku, etiķis ir biežāk izmantotais skābinātājs. Piešaujot marinādei citronskābi, rezultāts tevi pārsteigs – kamēr kurināsi grilu, gaļa jau būs perfekti iemarinējusies, turklāt gabaliņi būs izcili sulīgi, maigi un teju mutē kūstoši.
Šašliks alus un majonēzes marinādē
Šašliks alus un majonēzes marinādē būs noderīgs gan Līgo svētkos, gan arī vasaras izbraucienos dabā.
Vīnā marinēts šašliks
Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!
Sulīgs vistas šašliks superātrā marinādē
Grilēšanas sezonai mūsu mājās nav ne atklāšanas, ne noslēguma, jo grilēt, izvēloties piemērotu ekipējumu, var arī ziemā, vien īpaši sliktos laikapstākļos šim nolūkam izmantojot kamīnu. Laika gaitā ir pārbaudītas ļoti daudzas receptes, bet tikai dažas no tām ir guvušas visu mājinieku nedalītu atzinību. Viens no šādiem ēdieniem ir vistu šķiņķīšu šašliks superātrajā marinādē – ar pārliecību varu apgalvot, ka gaļas marinēšanai būs nepieciešams vien tik ilgs laiks, līdz iekurināsi grilu, bet rezultāts noteikti tev neliks vilties.
Šašliks ananāsu sulas marinādē
Šašliks ananāsu sulas marinādē - netradicionālāks garšas baudījums.
Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē
Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.
Tomātu mērcē marinēts šašliks kora 'Juventus' gaumē
Tomātu mērcē marinētais 'Juventus' šašliks – gatavs cepšanai jau pēc pāris stundām.
Šmakovkā marinēti vistu spārniņi vai stilbiņi
Piešaujot marinādei šļuciņu šmakovkas, grilētie vai krāsnī ceptie vistu spārniņi un stilbiņi izdosies īpaši sulīgi. Recepti iesaka "Šmakovkas muzejs".
Vistas filejas šašliks karija marinādē
Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.
Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam
Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, uzsver "Lido" šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot recepti maigam vistas gaļas šašlikam, kas marinēts medus un sinepju marinādē.
Vistas šašliks riekstu marinādē
Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.
Cūkgaļas šašliks alus un granātābolu sulas marinādē
Ja gadās, kāds neieplānots pikniks un nav iespējas gaidīt 2 - 3 dienas, lai gaļu varētu vērt uz iesmiem, tad cūkgaļa alus un granātābolu sulas marinādē būs tas, kas palīdzēs - ātri un garšīgi.
Ātrais - klasiskais šašliks
Klasiskā šašlika recepte, kas turklāt ļoti ātri pagatavojama!
Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē
Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.
Šašliks ar adžiku
Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.
Dārzeņu iesmi pikantā marinādē
Dārzeņu iesmi pikantā marinādē - īsts gardums asu ēdienu cienītājiem.
Šašliks minerālūdens un sojas mērces marinādē
Šašliks minerālūdens un sojas marinādē - pāris stundas un ir cepams.
Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē
Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.
Šašliks kečupa un skābā krējuma marinādē
Šašliks kečupā un skābajā krējumā - pats vai mutē kūst.
Cūkgaļas šašliks kefīrā
Cūkgaļas šašliks, marinēts kefīrā, sanāks mīksts un sulīgs.
Cūkgaļas šašliks sīpolos bez etiķa
Cūkgaļa ar sīpoliem – marinēšana bez etiķa.
Šašliks gāzēta minerālūdens marinādē
Ātrā marināde, gaļa jau pēc 1-2h ir iemarinējusies un gatava cepšanai.
Šašliks vīna, sīpolu un kinzas marinādē
Šašliks marinēts ar vīnu, citronu sulu, sīpoliem un koriandru.
Šašliks kefīra un sīpolu marinādē bez sāls
Šašliks kefīrā un sīpolos - lai svētkos arī garšu kārpiņas tiktu iepriecinātas.