Foto: Shutterstock
Vai vasaru gaidījāt? Tā beidzot, beidzot ir klāt – 1. jūnijs atsteidzies, lai beidzot mestos ne tikai atvaļinājumos, bet arī garšu piedzīvojumos. Jūnijā mūs gaida ne vien pirmās Latvijā audzētās zemenes, bet sezonā joprojām ir arī rabarberi, kurus jāsteidz sapārot ar sārtvaidzēm kādā kūkā. Arī Jāņi, protams, kad galda klājumam pievēršam īpašu uzmanību. Ko vēl garšīgu baudīsim jūnijā?

Aukstās zupas joprojām iet uz urrā, taču šomēnes es ikvienu aicinu atkāpties no ierastā un pagatavot šo veldzējošo ēdienu pēc kādas vēl nepamēģinātas receptes. "Tasty.lv" krājumos ir krietni daudz recepšu, no kurām izvēlēties, lai vismaz divreiz nedēļā pamēģinātu jaunu garšu salikumu. Mani pašu siltajās maija dienās pārsteidza biešu aukstās zupas variācija ar baziliku – ļoti svaigi un gardi.

Domājot par gada īsāko nakti, jau tagad zinu, ka gatavošu tradicionālo rabarberu rausi ar zemenēm un svaigo sieru (tam derēs gan Filadelfijas siers, gan krēmīgākā maskarpone). Vienmēr izcepu to līdzi ciemakukulī, lai kādā kompānijā svinētu Līgosvētkus. Un, protams, nedrīkst aizmirst arī visus Jāņus apsveikt vārda dienā, tāpēc 24. jūnijā tradicionāli jātop vēl kādai kūkai. Manuprāt, jūnijam dikti piestāv siera kūkas ar virsū liktām zemenēm un citām ogām.

"Labākā jūnija garša uz mūžu mūžiem – ZEMENES! To smarža vien jau rada saulainas sajūtas, bet sēdēt ārā un baudīt vasaras vakaru ar zemeņu bļodiņu rokās ir īsti svētki! Vēl ķimeņu siers, vēlams – cepts. Jaunie gurķīši – gan svaigi, gan mazsālīti. Un saldējums. Cepts ķimeņu siers ar jauno gurķīšu salātiem un saldējums ar zemenēm – ideāla jūnija ēdienreize!" par savām šī mēneša garšām stāsta Zane Stroda, "Cālis.lv" foruma moderatore.

Foto: Shutterstock

Savukārt "Delfi" žurnālu galvenā redaktores Egitas Segliņas virtuvē jūnijā turpinās maijā iesāktais "dancis" ar rabarberiem visās garšu nokrāsās, tos iekļaujot gan plātsmaizēs, gan limonādēs, gan krēmos. "Vakariņās neatņemama sastāvdaļa ir vecie labie lapu salāti ar redīsiem, gurķiem, krietnu sauju diļļu un lociņu, kas aizdarīti ar skābo krējumu. Un tad jau sākas Latvijas zemeņu, jauno kartupeļu un mazsālīto gurķīšu laiks, kas arī jāizbauda pēc pilnas programmas! Un īsti pat negribas domāt par jaunām garšas kombinācijām, jo, nedaudz pārfrāzējot virtuves klasiķa Mārtiņa Rītiņa vārdus, nekas, pilnīgi nekas nevar būt labāks par šo!" stāsta Egita.

Zemenes un aukstās zupas šomēnes baudīs arī Dita Vinovska, "Delfi" žurnālu satura redaktore. Dita atzīst, ka viņai visgardākā ir mammas gatavotā aukstā zupa, kas ir tik lieliska, ka citi tādu nespējot atdarināt. "Ļoti ceru, ka izdosies kādās brīvdienās pagrilēt, Man patīk pašai kurināt grilu un būt atbildīgai par šo procesu, bet to daru tikai dažas reizes gadā. Tā kā gaļu neēdu, man grilēšanai ir divas citas receptes: šampinjoni ar sieru un sojšļiki," stāsta Dita.

Foto: Shutterstock

Lai gan Dita sojšlikus gatavo reti, jo tas ir laikietilpīgs process, ja pacenšas, sanāk ļoti gardi un tie no trauka pazūd zibenīgi. Sojšliku receptes mēdzot būt dažādas, taču Ditas firmas variants ir marinēts tomātu mērcē: "Secība šāda: sojas gabaliņus novāra buljonā, nokāš, atdzesē, izspiež lieko šķidrumu. Pēc tam cep ļoti lielā daudzumā eļļas, lai rezultāts sulīgāks un eļļa nav jāpievieno marinādei. Marinādē proporcijas pēc sajūtām – daudz sīpolu un ķiploku, tomātu mērce (esmu iecienījusi "7 zaļumu mērci", jo tā pikantāka) un sojas mērce. Pēc garšas pievienoju arī melnos piparus un rīsu etiķi. Ja marināde šķiet patīkama, tad arī sojšļiki būs labi. Marinē vismaz 12 stundas." Dita neskopojas arī ar grilēto šampinjonu ideju – viņa pastāsta, ka lieliem šampinjoniem izlauž kātiņus, pilda cepurītes ar rīvēta siera, majonēzes un zaļumu (piemēram, diļļu vai bazilika) maisījumu un grilē, līdz apbrūnējuši.

"Jūnijs ir bagātīgs, viss vienos ziedos, kas vēlāk top ogu un augļu aizmetņos. Leknas pļavas, zaļi smaržojoši meži… manuprāt, visdzīvākais un vasarīgākais mēnesis. Ēdienu ziņā šašliku laiks – ar asu mērcīti un raibiem, krāsainiem un bagātīgiem salātiem, bez majonēzes, maigi ar olīveļļu. Saldajā zemenes ar vieglu, gaisīgu putukrējumu – ne pārāk saldu, bez piedevām, bez liekām garšām, tādu, kur saldā krējuma garša maigi sitas cauri, bet nepārņem. Apkārt viss smaržo un mudž no raibuma, lai garšas paliek tīras!" par savu jūniju stāsta kaismīga gatavotāja Madara Railija.

Iekārdinājām ar idejām? Zemāk atradīsi receptes no "Tasty.lv" apcirkņiem, kas paša rokām jāpagatavo šomēnes. Lai debešķīgi gards jūnijs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!