Foto: Shutterstock kolāža
Viltotais jeb falšais zaķis ir lieliska kotlešu alternatīva ar veselu virkni priekšrocību. Šī ēdiena gatavošana aizņems daudz mazāk laika, jo nenāksies tērēt laiku kotlešu lipināšanai, nebūs arī jānopūlas, stāvot pie plīts un uzpasējot pannu, varēsi izmantot daudz mazāk eļļas un ļaut vaļu fantāzijai, papildinot maltās gaļas masu ar dažādiem gardiem pildījumiem.

Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot jebkāda veida malto gaļu, ko sagatavo gluži tāpat, kā to dari, gatavojot kotletes. Sulīgumu gaļai piešķirs uz smalkās rīves pierīvēts burkāns, ķirbis, neliels kabacis vai selerijas sakne. Vari pievienot arī uz rupjās rīves sarīvētu sīpolu vai norīvētu tomāta mīkstumu. Ja iecerēts gaļas klaipiņu papildināt vai pildīt ar sāli saturošiem produktiem (kaperi, olīvas, siers, kūpinājumi), tad pievieno mazāk sāls maltās gaļas masai.

Viltotā zaķa pildīšanai vari izmantot iepriekš izmērcētas žāvētās plūmes, vārītu burkānu stienīšus, paprikas šķēles, cieti vārītas olas, apceptas sēnes, dažādu sieru vai šķiņķa kubiņus. Vari arī sagatavoto klaipiņu pirms cepšanas ietīt plānās bekona šķēlēs, kas apcepoties veidos zeltainu un kraukšķīgu garoziņu.

Foto: Shutterstock

Sagatavoto gaļas masu parasti liek ietaukotā metāla, stikla, keramikas vai silikona veidnē, pārklāj ar foliju un cep aptuveni 40-60 minūtes. Skaisti brūnu garoziņu gaļas kukulītis iegūs, ja minūtes 20-30 pirms cepšanas beigām pārziedīsi to ar glazūru.

Glazūru var gatavot dažādos veidos, bet vienkāršs un pārbaudīts variants ir sojas mērce, kas samaisīta ar kečupu, sinepēm un mazliet medus.

Vari rīkoties arī pēc cita "scenārija", iepriekš izveidoto iegarenas formas gaļas klaipiņu ātri no visām pusēm apcepot pannā sakarsētā eļļā vai kādā citā taukvielā, lai tas iegūtu garoziņu, kas tālākas gatavošanas procesā neļaus zaudēt sulīgumu. Tad liec to uz plāts un "šauj" cepeškrāsnī. Uz plāts vari uzliet nedaudz buljona – arī tas palīdzēs gaļu saglabāt sulīgu.

Kad viltotais zaķis gatavs, ņem to ārā no krāsns, atdzesē, griez šķēlēs un cel galdā. Savukārt pāri palikušās šķēles varēsi izmantot sātīgām sviestmaizēm, ko sagatavot līdzņemšanai uz darbu.

Mēs piedāvājam 14 dažādas viltotā zaķa versijas. Izvēlies sev tīkamāko recepti un iepriecini mīļos ar gardu maltīti.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!