Vitamīniem bagātās cidonijas – receptes un ieteikumi pagatavošanai
Foto: Shutterstock

Nupat ir īstais laiks, kad pie mums cidonijas ir visgatavākās – tās varam salasīt paši vai lieliem maisiem nopirkt tirgū, kur to piedāvājums ir patiesi bagātīgs. Taču, ko vēl bez sīrupa un cidonijām cukurā varētu pagatavot, kad tikts pie augļiem?

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Bez klasiskajām cidoniju sīrupa un džema receptēm, kas atrodamas arī Tasty.lv recepšu krājumos, vēl no tām var pagatavot uzputeni, kam pievienoti āboli, kā arī cidonijas var savārīt cukurā.

Kulinārijas bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena gan atzīst, ka ar cidonijām tā arī nav īpaši sadraudzējusies, taču labprāt gatavojot izmanto jau gatavos cidoniju produktus. Piemēram, cidoniju sīrupā var lieliski iemarinēt gaļu, jo sīrups ir saldskābs. Bet cidoniju atlikumus, kas palikuši pāri no sīrupa gatavošanas, Linda iesaka pievienot kādai kūkai, kas piešķirs tai tekstūru un garšu.

Portālu TavaMāja.lv un TavsDārzs.lv redaktorei Zanei Bitmanei ir pavisam īpaša cidoniju sīrupa recepte, kuru Zane mantojusi no savas vecmāmiņas. Kā piņķerīgāko lietu sīrupa pagatavošanā viņa min augļu iztīrīšanu, jo tie jāsagriež uz pusēm un jāizņem serde. Pēc tam cidonijas sagriež plānās šķēlītēs vai sarīvē virtuves kombainā, ber burkās un pārkaisa ar cukuru.

Sīrupa gatavošanas process gan ir ilgs, jo ik pēc pāris stundām, kad cidonijas cukurā sasulojušās, tās pārber ar jaunu cukura kārtu un sastampā augļu gabaliņus ar karoti. "Šajā receptē cidoniju apjoms samazināsies, tāpēc vienā burkā ietilps vairāk, nekā varētu domāt. Ar cukura daudzumu katrs var variēt pēc saviem ieskatiem, vieniem patīk saldāks, citiem - skābāks, taču es parasti vienu kārtu pārberu ar ēdamkaroti cukura un tā turpinu līdz pašai augšai," iesaka Zane. Gatavo sīrupu pēc tam var izmantot limonādēs, karstos dzērienos vai pievienot tējai (mēs jau gara acīm varam iedomāties šedevru – cidoniju sīrupa latte). Druska sīrupa derēs arī kādas kūkas mīklai vai kokteilim.

Smalki sagrieztie augļi ir ļoti gardi un veselīgi arī tāpat, izķeksēti no burciņas, taču, pārlejot tos ar siltu ūdeni, tie kļūs mīkstāki un vēl sulīgāki, tāpēc pēc dzēriena baudīšanas varēs tos gardu muti apēst. Cidoniju šķēlītes var pievienot kūkām, mīklām, dekorēt dažādus saldos ēdienus un arī dzērienus.

Arī Zane iesaka cidonijas izmantot marināžu gatavošanā, piemēram, kopā ar brūklenēm un ķiploku var iemarinēt gaļu vai zivis. Bet no cidonijām vēl ir vērts pagatavot kādu plātsmaizi, desertu vai saldējumu, tādējādi garšīgi iegūstot vērtīgo C vitamīnu, kas cidonijās ir pārpārēm.

Tasty.lv ieteikums – lielākās cidonijas izmanto garda, cepeškrāsnī gatavota deserta pagatavošanai, līdzīgi, kā to dara ar āboliem. Cidonijas pārgriez uz pusēm, iztīri sēkliņas un serdi. Liec uz cepamās pannas, apkaisi ar riekstiem, piemēram, valriekstiem un apzied ar krietnu ēdamkaroti medus.

Tags

Virtuves gudrības Cidonijas Medus Zivis Etiķa marinādes Sīrupi Tortes un kūkas
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form