Foto: Shutterstock
Ziemassvētkos kādu dāvaniņu ir pelnījuši arī tie, kas šogad nav uzvedušies pārlieku rātni. Visai daiļrunīga velte šādā gadījumā būs "žagariņi". Glīti iesaiņotus, tu šos cepumiņus vari ar smaidu pasniegt kā asprātīgu dāvanu svētkos kādam, kas šogad nav izcēlies ar īpaši labu uzvedību. Pirms ķeries pie šo klasisko cepumu gatavošanas, apgūsti pāris noderīgus knifus, piemēram, to, kā bez termometra noteikt, vai eļļa ir pietiekami karsta "žagariņu" cepšanai.

Kaut šķiet, ka "žagariņu" cepšana jau nu gan nav nekāda ķīniešu ābece, tomēr, rīkojoties nemākulīgi, iecerēto gaisīgi kraukšķīgo un zeltaino "žagariņu" vietā vari iegūt vai nu pārogļojušos mīklas izstrādājumus vai tādus, kas, pateicoties nepiemērotai cepšanas temperatūras izvēlei, netīkami piesūkušies ar eļļu.

Lai tu izvairītos no iesācēju kļūdām un rezultāts nebūtu "jāziedo" atkritumu tvertnei, iesakām iepazīsties ar pāris vienkāršiem, bet noderīgiem interneta vietņu "Kitchenmag" un "Edimdoma" speciālistu ieteikumiem.

Kādu eļļu un temperatūru izvēlēties 'žagariņu' cepšanai

Foto: Shutterstock

"Žagariņu" cepšanai jāizvēlas eļļa, kas paredzēta karsēšanai augstā temperatūrā. Šim nolūkam noderēs, piemēram, rafinēta saulespuķu, rapšu vai kukurūzas eļļa, bet olīveļļa fritēšanai nebūs tā labākā izvēle, apgalvo portāls "Kitchenmag".

Pirms liec eļļā gatavos "žagariņus", tā noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 170-200 grādu temperatūrai. Ja cepsi tos pārāk zemā temperatūrā, "žagariņi" piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra tie pārāk strauji apdegs un kļūs melni.

Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pieteikami karsta vari:

  • Iemērcot eļļā koka karotes vai lāpstiņas kātu – ja pie tā veidojas mazi burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta;
  • Iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.

Nelej karstai eļļai vai citām uzkarsētām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tās stipri dūmo, jo tas var izraisīt uzliesmojumu! Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.

Kā pareizi cept un pasniegt 'žagariņus'

Foto: Shutterstock

Fritēšanas laikā uzmani "žagariņus" – līdzko viena puse ir zeltaini brūna, apgriez tos, lai cepumiņi izceptos vienmērīgi. Kad tie kļuvuši skaisti zeltaini, ar putu karoti vai sietiņu izcel "žagariņus" no verdošas eļļas un liec notecēt uz papīra dvieļiem izlikta šķīvja vai restītēm.

Pēc katras "žagariņu" porcijas izcepšanas uzmanīgi pārbaudi, vai eļļā nav palikušas kādas mīklas drusciņas un izķeksē tās, jo, ilgāku laiku cepoties, mīklas drumstalas sadegs, padarot eļļu rūgtenu un sabojājot nākamo cepienu garšu.

Gatavos "žagariņus" portāla "Edimdoma" speciālisti iesaka pārliet ar medu vai iebiezināto pienu un pārkaisīt ar pūdercukuru, kam iepriekš pievienots kanēlis, kakao vai vaniļas cukurs. Ja tev ir kafijas dzirnaviņas, pūdercukuru vari padarīt īpaši aromātisku, samaļot to kopā ar nelielu dauduzmu smalki sarīvētas kāda citrusaugļa miziņas. Lai pūdercukurs labāk "pieķertos" "žagariņiem", pārkaisi tos ar cukuru vēl karstus, tad tas viegli karamelizēsies.

Pārkaisīšanai vari izmantot ne vien pūdercukuru, bet arī grauzdētus, sasmalcinātus riekstus un sēkliņas, rīvētu šokolādi, magones vai krāsainos konditorejas dekorus.

Savukārt sāļos "žagariņus" vari pārkaisīt ar jūras sāls kristāliem, čili pārslām, grauzdētām sezama sēkliņām vai rīvētu cieto sieru.

Vislabāk "žagariņi" garšos tikko cepti, jo, kādu laiku pastāvot, tie zaudē kraukšķīgumu. Cepumiņus nevajadzētu uzglabāt ilgāk par divām dienām, bet šis padoms ir lieks, jo visiem zināms, ka "žagariņi" parasti nozūd no šķīvja zibens ātrumā.

Tagad atliek tikai izvēlēties kādu no septiņām "Tasty.lv" piedāvātajām "žagariņu" receptēm, lai, skaisti iesaiņotus, pasniegtu šos cepumiņus kā zīmīgu dāvanu svētkos kādam, kas šogad nav izcēlies ar īpaši labu uzvedību.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!