Foto: Shutterstock
Jāņu galdam piestāv zemeņu kūka, bet pie karstas krāsns stāvēt negribas? Darinām zemeņu kūku bez cepšanas – gardu, krēmīgu, garšā izsmalcinātu un bagātīgu!

Zemenes kopā ar krēmsieru vai jogurtu un nedaudz vaniļas dažādās kombinācijās, plāna, kraukšķīga, garšīga pamatnītes kārtiņa – tas ir jūnija hits. Viss vasaras svaigums un saldums vienā kūkā!

Vēl jau arī rabarberi ēdami, zemenes kopā ar rabarberiem veido īpaši svaigas, saldenskābas garšas kombinācijas. Savienojumā ar jogurta vai krēmsiera krēmīgo substanci, kopā var sakult tādu kūkas krēma kārtu, ka bauda pilnīga!

Tā jau ar viena no necepto kūku lielajām baudām: visa kūka kā viena krēma kārta, garda, krēmīga, sulīga, garšo pēc pašas vasaras. Un nekādas treknuma sajūtas! Svaigums, izsmalcināts saldums, krēmīgs garšas baudījums un burvīgas ogu kombinācijas kā kūkas rotājums – tāda ir vasaras neceptā kūka. Lieliska, stilīga, garšīga – un kūkas darinātāja priecīga un atpūtusies, jo šādu kūku pagatavot ir ātrāk, nekā cept biskvīta kārtas, kur turklāt vienmēr ir neizdošanās riski un stresiņš. Ar neceptajām kūkām greizi nošaut ir grūtāk – visam vajadzētu izdoties ar pirmo reizi, un efekts garantēts!

Neceptajā kūkās bieži tiek izmantots želatīns. Te gan reizēm var nokļūdīties, tāpēc jāatceras daži knifiņi.

Viena no lietām, kas var sabojāt želatīnu, ir nepareiza ūdens temperatūra, kurā tas tiek izšķīdināts. Lietojot beramo želatīnu, tas vispirms ir jāieber aukstā ūdenī, un jāapmaisa. Neber želatīnu kaudzītē, bet izkaisi pa visu aukstā ūdens virsmu! Želatīna kaudzītē tā granulas var neuzbriest, ja tām nepiekļūs ūdens.

Želatīnu var sabojāt arī pārāk ilga atstāšana bļodiņā, kurā tas piebriest. Stingri jāievēro uz paciņas norādītais laiks, kas parasti svārstās no piecām līdz desmit minūtēm. Tāpēc, kad želatīns piebriedis tā, ka tam ir sūklim līdzīga mīkstuma pakāpe, tas ir gatavs izmantošanai.

Pirms lietošanas želatīns noteikti jāizšķīdina karsta ūdens peldē, tāpēc bļodiņu, kurā tas atrodas, jāliek lielākā traukā, kur ieliets karsts ūdens. Ūdens peldē esošo želatīnu samaisi, līdz tas izkūst, un izmanto uzreiz! Ja to uzvārīsi, un tas būs pārāk šķidrs, želatīnu nevarēsi izmantot. Tāpēc abām receptes masām, piemēram, krēmam un želatīnam, jābūt aptuveni vienā temperatūrā, lai tās varētu vienmērīgi sajaukt un nerastos kunkuļi.

Par to, kā tikt galā ar nešpetno želatīnu un kam noteikti jāpievērš uzmanība, lasi šajā rakstā par želatīna mistērijām.

Ir vēl kāda lieta, pie kā, taisot necepto kūku, stingri jāpieturas: kūkas "nobriešanas" laiks. Neeptajai kūkai ir kārtīgi jāatdziest, jāsavelkas un jāsastingst. Tāpēc svarīgi precīzi ievērot receptē noteikto kūkas gatavošanās laiku – to saīsināt noteikti nevajag, ilgāk paturēt kūku ledusskapī gan drīkst! Ja nu ar kūkas pasniegšanu jāpasteidzas, tad gatavo kūku var ielikt saldējamā kamerā, lai krēma sastingšana notiktu ātrāk.

Lai izdodas burvīga zemeņu kūka un skaista un garda līgošana!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!