Foto: Shutterstock
Pirmais, kas ienāk prātā, domājot par britu virtuvi, ir daudzos literāros darbos aprakstītais pēcpusdienas tējas dzeršanas rituāls. Bet britu kulinārās tradīcijas ir daudz plašākās. Tās lielā mērā ir ietekmējusi gan valsts bagātīgā vēsture, gan klimatiskie apstākļi - nekad nepārejošais lietus un to pavadošais drēgnums, kā iespaidā vairums britu virtuves ēdienu ir kalorijām bagāti un ļoti sātīgi. Tādēļ britu "comfort food" īpaši piestāv aukstajiem ziemas mēnešiem, kad organismam nepieciešams nodrošināties ar papildus enerģiju.

Ilgu laiku briti bija norobežojušies no pārējās Eiropas un pārsvarā importēja pārtiku no savām bijušajām kolonijām Austrālijas un Jaunzēlandes. Tikai kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem, līdz ar Anglijas iestāšanos Eiropas Savienībā, viss ir mainījies. Pateicoties imigrantu ieplūdumam, ir pieejami arī visi eksotiskās indiešu virtuves karija ēdieni.

Britu impērijas laikā angļi aizguva ļoti daudz vērtīgu ideju un produktu no citām valstīm, piemēram, Ziemeļamerikas, Ķīnas un Indijas. Tā rezultātā klasiskie angļu virtuves produkti maize, siers, cepta un sautēta gaļa, medījumi, saldūdens zivis un jūras zivis tagad sacenšas, piemēram, ar kartupeļiem, tomātiem un čili pipariem no Amerikas, un kariju un citām garšvielām no Indijas, veidojot neparastas garšu kombinācijas.

Sulīgs liellopa filejas Velingtons kārtainajā mīklā

Foto: Shutterstock
Izsmalcināta svētku cepeša versija - sulīga liellopa gaļas fileja kārtainajā mīklā. Velingtons ir tradicionāls britu svētku ēdiens, bet ies pie dūšas arī tiem, kuriem neiztrūkstoši svētku mielasta atribūti ir cepetis un pīrādziņi - šīs ēdiens ļauj apvienot abus šos labumus, papildinot tos ar mūsu mentalitātei tik tuvajām sēnēm.

Lasīt vairāk

Reibinošais Ziemassvētku pudiņš

Lai Ziemassvētku pudiņš izdotos īpaši gards, tas jāsāk gatavot jau pirmajā Adventē. Šim pudiņam ir jādod laiks, lai tas nobriestu un sasūktos ar reibinoši aromātisko brendiju.

Lasīt vairāk

Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu

Foto: Shutterstock
Rostbifs ar Jorkšīras pudiņu īpašai svētku maltītei.

Lasīt vairāk

Angļu citronu krēms

Foto: Shutterstock
Angļu citronu krēms jeb "custard" burciņā zem vāciņa. Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.

Lasīt vairāk

Mencas kotletes ar zirņu biezeni un zeltainiem kartupeļu stienīšiem

Foto: Vida Press
Mencas kotletes ar kartupeļu stienīšiem ir variācija par angļu virtuves "fish and chips". Karijs klasiskajam garšu salikumam piešķir nedaudz eksotisku noti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums - 'Gana pīrāgs'

Foto: Vida Press
Gana pīrāgs jeb
Shepherd's pie
ir tradicionāls angļu ēdiens, kas tiek gatavots no maltās gaļas un kartupeļu biezeņa. Ja vēl ne reizi nav mēģināts, noteikti iesakām pagatavot šo sātīgo sacepumu! Šajā receptē tiek izmantota jēra gaļa, tomēr to var gatavot arī ar citu gaļu.

Lasīt vairāk

'Crumble' - vienkāršā ābolu drumstalkūka ar dzērvenēm un mandarīniem

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojama ābolu drupaču kūka, jeb "crumble" ir britu virtuvei raksturīgs saldais ēdiens. To īpaši gardu un acij tīkamu padara sulīgas dzērvenes un mandarīnu atsvaidzinošais aromāts. Drupaču kūka greznos jebkuru svētku galdu.

Lasīt vairāk

Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē

Foto: Shutterstock
Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.

Lasīt vairāk

Lavandas 'scones' cepumi

Foto: Vida Press
Gatavojot Anglijā tik iecienītos 'scones' cepumus, jāņem verā pāris nosacījumi: visiem produktiem ir jābūt aukstiem un procesam jānotiek ātri - bez pārcentības un ilgas mīcīšanas, jo tikai šādi 'scones' iegūs pareizo strukturu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!