Foto: Shutterstock
Ir filmas, ko skatāmies Ziemassvētkos, ir vecie labie gabali, ko klausāmies Ziemassvētkos, un ir ēdieni, bez kuriem vienkārši nav Ziemassvētku.

Katrā mājā, katrā ģimenē, protams, ir savi tradicionālie Ziemassvētku ēdieni, bet mums visiem kopā ir lielā Ziemassvētku klasika. Un, lai kādus meistarstiķus un garšu eksperimentus kādreiz arī negribētos veikt, vismaz daļa no klasiskās programmas vienmēr tiek izpildīta. Jo – kā tad Ziemassvētkos bez pīrādziņiem? Kā tad uz Ziemassvētkiem nenoštovēs kāpostus? Un aiziet... Beigās attopies, ka visa klasikas "pleiliste" virtuvē nospēlēta, tikai cūkas galvas trūkst!

Katram ēdienam ir sava īpaša smarža, un reizēm šķiet – tikai kopā šis smaržu kokteilis rada to īsto Ziemassvētku maltītes smaržu. Pīrādziņu sulīgais garainis savijas ar karsto, štovēto kāpostu apetītlīgo tvaiku, aizšaujas līdz "vēsajam zēnam" – rasolam, tad visas smaržas aizvijas līdz efektīgā kažokā tērptās siļķes bagātīgajiem aromātiem... Kas par garšām un smaržām! Klasikā nudien ir spēks.

Iespējams, liela daļa tradiconālās Ziemassvētku maltītes burvības slēpjas tajā, ka kaut ko tādu iespējams piedzīvot tikai reizi gadā. Tikai reizi gadā mēs ar tādu prieku un atdevi plosāmies virtuvē, gatavojot ēdienu ēdienus, un tikai reizi gadā visa ģimenes un dzimtas Ziemassvētku pavārmākslas klasika tiek likta galdā.

Lai mums šogad atkal izdodas! Laika atlicis pamaz, tāpēc no "Tasty" bagātīgās Ziemassvētku klasiskas kolekcijas esam izveidojuši mazu tradicionālo recepšu apkopojumu, kur viss ir vienuviet. Pīrāgi, pelēkie zirņi ar speķi, plātsmaizes, cepeši, galerts, siļķe kažokā, štovēti kāposti, rasols, krāsnī cepti kartupelīši, medus kūkas, piparkūkas – te ir viss! Nu, gandrīz. Jo katram jau ir arī savs īpašais ēdiens. Padalies ar sava īpašā Ziemassvētku ēdiena recepti, kad iegadās mirklītis laika! Sūti uz receptes@delfi.lv. Mēs gaidīsim!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!