Foto: Shutterstock
Ziemā pukstam, ka ledus nekūst, un sildāmies ar karstu tējas krūzi, bet vasarā ledu taisam paši un saldētavas atvilkne ar ledus rezervēm ir līdzvērtīga kondicionierim. Ledus arī jāprot pagatavot, un sasaldēt var ne tikai ūdeni!

Brīdī, kad termometra stabiņš kā tāds neatlaidīgs Everesta alpīnists, kāpj virs +30 grādu atzīmes, tad pieprasījums pēc ledus skrien tam līdzi! Viens brīdis, un veikalu saldētavas tukšojas ātrāk nekā ledus karstā saulē izkūst! Pirms vēl saldētavās sabāzta vasaras raža, aizpildi to ar ledus kubiņiem.

Ledus. Ledus klasiskais


Starp citu, silts ūdens sasals ātrāk nekā auksts vai istabas temperatūras. Tas ir Mpembas efekts , kuram drīz būs 60 gadi. Par to paldies kādam Tanzānijas skolniekam Erasto Mpemba, kurš, kopā ar klasesbiedriem gatavojot saldējumu, atklāja, ka viņa karstais piens par saldējumu pārvērtās ātrāk nekā draugu aukstais.

Fizika, draugi, fizika! Ja ūdens ir silts vai karsts, tā apakšējais slānis ir blīvāks, kā arī smagāks nekā augšpusē. Notiek ūdens rotēšana– apakšējais slānis sasalst ātrāk.

Bagātini ledu!

Foto: Shutterstock


Lielā tveicē vajag ne tikai veldzēties, bet arī skaisti veldzēties! Tādēļ, pirms lej ūdeni saldējamos trauciņos, iemet tur ogas, sagrieztus citrusa gabaliņus, garšaugus un ēdamos ziedus. Salasīji tējas zāles? Pirms sakaltē, skaistākos eksemplārus sasaldē!

Mohito bāze

Foto: Shutterstock

Vainīgs vai nevainīgs mohito, bet piparmētrām, laimam un brūnajam cukuram tur jābūt! Lai būtu gatavs mohito ballītei, sasaldē kubiņos jau piestā saberztu mohito trio. Vēlāk tikai atliks pievienot šķidrumus, un bauda varēs sākties!

Ledus vīns

Foto: Shutterstock

Protams, ka vīna glāzē var mest ledu parasto, bet, ja negribi vīnu atšķaidīt, tad sasaldē to gabaliņos! Tiesa, te ir viena blakne – vīna baudītājiem tomēr nevajadzētu miksēt vīnogu šķirnes, bet pieturēties pie tā, ka glāzē ir tas pats, kas ledū.

Tādā ziņā ērtāks ir otrs variants, ka ar vīna ledu bagātina ūdeni – tāds dzēriens dos patīkamu skābumu un spirdzinājumu, kā arī minimālu reibumu!

Sulas ledus

Foto: Shutterstock

Protams, protams, ja salej sulu saldējuma trauciņos, tad iegūst gandrīz sorbetu, bet šoreiz par izspiestu sulu, ko saliet ūdens vietā. Apelsīnu, citrona, laima, zemeņu, aveņu, ābolu – kāda vien pašiem tīk! Droši var sasaldēt arī sīrupu! Tālāk jau var miksēt limonādes un sangrijas uz nebēdu!
Starp citu, par sangriju runājot – vērts sasaldēt citrusa šķēlītes – tās lieliski palīdzēs ledus gabaliņiem to atdzesēt un lieliski izskatīsies

Ledus kafija un tēja

Foto: Shutterstock

Ja kafiju pieskaita pie šķidrumiem, tad skaidra lieta, arī tā ir pelnījusi pārvērsties ledū, tāpat kā jebkura tēja! Ar šādi sasaldētiem dzērieniem viegli iegūt veldzi. Pievieno kafijai siltu pienu un re – auksta latte gatava! Pievieno tējai saldinātājs, augļus un ogas, kā arī papildu ūdeni, un ledus tēja gatava dzesēt slāpes!

Lai top pieprasītākais vasaras našķis – ledus, visos tā veidos un paveidos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!