Foto: Shutterstock
Pavasarī, kad vakari paliek arvien garāki un gaišāki, pēc darba tā vien gribas izlocīt kājas, dodoties pie dabas krūts vai darbojoties dārzā. Ja nedēļas sākumā pagatavosi lielu katlu ar sātīgu zupīti, turpmākās pāris dienas varēsi atpūsties no virtuves darbiem. Lai tu varētu veltīt vairāk laika savām iecienītajām nodarbēm, lieki nenīkstot virtuvē, piedāvājam receptes 18 gardām zupītēm, kuru gatavošana aizņems ne vairāk kā 30 minūtes tava dārgā laika.

Kādām sastāvdaļām tad jābūt pieliekamā vai ledusskapja krājumos, lai varētu pagatavot gardu zupu zibens ātrumā? Pirmkārt, dažādiem dārzeņiem, turklāt šis ir īstais brīdis, kad izmantot saldētavas krājumos noslēptos saldētu dārzeņu maisījumus, aiztaupot sev ķēpāšanos ar dārzeņu mizošanu un smalcināšanu. Starp citu, no dārzeņiem vien, pat bez kripatiņas gaļas pārdesmit minūšu laikā var pagatavot aromātisku un sātīgu dārzeņu biezzupu, kas garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Šeit atradīsi lērumu ideju.

Otrkārt, buljonam – vislabāk, protams, pašgatavotam (kā to paveikt, stāstījām te) un sasaldētam, bet nebūs nekāds grēks, ja izmanosi arī kvalitatīvus buljona kubiņus. Treškārt, dažādiem konservējumiem, piemēram, konservētām pupiņām, turku zirņiem, bietēm, kukurūzai un lēcām.

Foto: Shutterstock

Ja vēlies gatavot zupu ar gaļas piedevu, tad labākā izvēle būs maltā gaļa, vistas fileja, kā arī dažādi kūpinājumi un desiņas, ko atliks tikai sasmalcināt un pievienot zupai. Arī garneles, laša gabaliņi un saldētas jūras veltes, pievienotas verdošajam buljonam, būs gatavas jau pēc pāris minūtēm. Ja tava ledusskapja krājumos ir pašgatavoti gaļas konservi, tad arī tie lieliski noderēs, lai ātri pagatavotu sātīgu zupiņu. Šim nolūkam vari izmantot ne vien gaļas, bet arī tunča konservus.

Lai izvairītos no nevajadzīgas trauku izmantošanas, visu sastāvdaļu apcepšanu veic tajā pašā katlā, kurā zupa tiks vārīta (šim nolūkam labāk izvēlēties katlu ar biezām sieniņām), pēcāk pārlejot visus labumus ar elektriskajā tējkannā uzkarsētu ūdeni, šādi ieekonomejot laiku gan uz zupas gatavošanās, gan uz trauku mazgāšanas rēķina.

Foto: Shutterstock

Sātīgumu zupai piešķirs kāda sauja makaronu, rīsu, miežu putraimu kuskusa vai bulgura. Ar šīm sastāvdaļām gan īpaši neaizraujies, pretējā gadījumā iecerētās zupas vietā iegūsi pabiezu stūķi.

Zupai nebūt nav jābūt sarežģītai un gatavotai no pārmērīgi daudzām un dažādām sastāvdaļām, bieži vien tieši zupas piedevas, ko pievienojam tai pirms pasniegšanas, spēlē "galveno lomu". Aromātiski sasmalcināti zaļumi, dīgsti, svaigi malti pipari, siera skaidiņas, baltmaizes grauzdiņi, pāris piles citrona sulas – tas viss piešķir zupa papildu struktūru un garšu. Retāk lietoti, bet lieliski zupas "pēdējā brīža" papildinājumi, ir grauzdētas sēkliņas, ķiploku jogurts vai karote aromātiska pesto.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!