Foto: Shutterstock
Jau rīt daudzviet Latvijas piekrastē tiks svinēti Zvejnieksvētki, apdziedāta jūra un godināti zvejnieki. Jūras svētkiem nav tautiski senu sakņu, tomēr maldīgs ir arī uzskats, ka tās ir padomju gados radītas tradīcijas.

Pirmie Zvejnieksvētki tika nosvinēti 1936. gadā, Mazirbē. Tos svinēja vasarā, bula laikā, kad "reņģe nenāk krastā". Svētkos tika noorganizētas arī pirmās airēšanas un zēģelēšanas sacensības. Ar gadiem šie svētki ir kļuvuši arvien populārāki un tos svin daudzās un dažādās vietās jūras piekrastē, Rīgas Mangaļsalu ieskaitot.

Ja tev nav iespēju aizbraukt uz kādu no svinību vietām, tu vari mājās noorganizēt savus Zvejnieksvētkus, mielasta godā ceļot zivis. Svētku karaliene izsenis bijusi reņģe, svētku svinēšanas vaininiece, kas vīriem krastā rosināja nebēdnīgu prātu uz kādu alus kausu un lielu vīru spēka rotaļām.

Reņģītes ar olīvu salsu Vidusjūras noskaņās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša reņģīšu uzkoda Vidusjūras gaumē ar zaļajām olīvām, smalki sakapātu sarkano sīpolu un ķiploku. Lieliski saderēsies ar citām Vidusjūras stila uzkodām.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas šprotes

Foto: Shutterstock

Mājās gatavotas šprotes - lētāk un veselīgāk.

Lasīt vairāk

Reņģes sīpolu marinādē

Foto: Shutterstock

Reņģes sīpolu marinādē - ideālai uzkodai pie kāda graķīša.

Lasīt vairāk

Siļķu rolmopši biešu marinādē ar putotu biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem

Foto: J.Roze

Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to nedaudz neparastā izpildījumā. Biezpiens ar putukrējumu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Garšo ne mazāk lieliski un piešķir maltītei nedaudz jautrības.

Lasīt vairāk

Brokastu maizīte ar čia sēklām, krēmsieru un ceptām reņģēm

Latvijas veikalu plauktos nesen parādījusies jauna maize - graudu maize ar čia sēklām, kuras cepšanā netiek izmantotas e-vielas, cukurs un taukvielas. Izmēģini šo maizīti brokastīm, piemēram, kā šajā receptē - ar krēmsieru un ceptām reņģēm. Veselīgi, interesanti un gardi!

Lasīt vairāk

Marinēta siļķe korejiešu gaumē

Foto: mosfood

Reiz izmēģināta, šī recepte mēdz kļūt par daudzu viesību uzkodu galda trumpi. Izmēģiniet, nenožēlosiet!

Lasīt vairāk

Marinētas reņģes ar sīpoliem un apelsīnu šķēlēm

Reņģes karstā marinādē ar sīpolu gredzeniem un apelsīnu šķēlēm - klasiskas receptes improvizācija.

Lasīt vairāk

Laša rullīši ar kaperiem un rukolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti

Foto: Shutterstock

Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.

Lasīt vairāk

Zaļumos sutināts lasis

Foto: Shutterstock

Lēni cepeškrāsnī sutināts lasis (vai forele) garšo īpaši labi, it īpaši, ja zivs "sēdējusi" uz aromātiskiem dārzeņiem - burkāniem, puraviem, selerijām un brokoļiem.

Lasīt vairāk

Forele citrona marinādē

Foto: Shutterstock

Forele citrona marinādē - tusiņš 15 cilvēkiem garantēts.

Lasīt vairāk

Kaislīgā makšķernieka foreles cepeškrāsnī

Foto: DELFI

Šī ir ārkārtīgi viegla un ātra recepte, ar kuru iepriecināt visus mājiniekus. Foreles ne tikai izdosies gardas, un saglabās visas zivij vērtīgās īpašības, bet virtuvē nebūs jāpavada stundām ilgs laiks.

Lasīt vairāk

Zandarta fileja ar sviesta-mārrutku mērci un jaunajiem dārzeņiem

Sviests lieliski sader ar mārrutkiem - maigais kopā ar stipro padara zivs garšu pilnīgu un aromātisku. Pasniedz kopā ar sautētiem dārzeņiem pēc savas gaumes, un tavs šķīvis būs krāsu un aromātu pilns. Recepti piedāvā Linda Telgrena, kulinārā bloga "LindasVirtuve.lv" autore.

Lasīt vairāk

Cepta āte ar persiku salsu

Foto: Shutterstock

Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.

Lasīt vairāk

Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm

Foto: DELFI

Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.

Lasīt vairāk

Ar valriekstiem pildīta karpa

Foto: Shutterstock

Daudzās ģimenēs tradicionālais Ziemassvētku vai Vecgada vakara ēdiens ir cepta karpa. Šim gadam iesakām izmēģināt ar valriekstiem un olām pildītu karpu.

Lasīt vairāk

Zivju plācenīši no kartupeļiem un sardīnēm, pasniegti ar zirņu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam interesanta un viegli pagatavojama recepte – gardi zivs un kartupeļu plācenīši no sardīnēm, kurus pasniedz kopā ar zaļo zirnīšu biezeni. Vasaras sezonā noteikti izmanto svaigos zaļos zirnīšus, kā arī plācenīšus liec burgera maizītēs, kad dodies piknikā.

Lasīt vairāk

Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'

Foto: Shutterstock

Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.

Lasīt vairāk

Cepts lasis medus un sinepju marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zivju ēdienu klasika ir lasis, taču medus un sinepes noteikti nav tā populārākā kombinācija, bet, kas noteikti pelnījusi lielāku slavu. Patīkamais saldums un pikantums rada lielisku garšu buķeti, radot restorāna cienīgu maltīti, kuru var pagatavot ikviens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!