Foto: Privātā arhīva foto
Kad šašliks apnicis, jādomā citi varianti. Mūsu lasītāja Dina Janulēviča iesaka recepti mājās gatavotām grildesiņām.
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

3 kgcūkgaļas maltā gaļa6 sīpoli2 glāzesauksts ūdens pēc garšassāls pēc garšasmalti melnie pipari zaļumu bunte cūku zarnas sālījumā

Sagatavošana

1

Sīpolus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves vai sīki sakapā. Visas sastāvdaļas liek bļodā, pievieno ledaino ūdeni un mīca, līdz masa ir viendabīga. Ļauj masai aptuveni 1 h ievilkties.

2

Kamēr gaļa ievelkas, izņem no iepakojuma cūku zarnas sālījumā, pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē 1 h, lai zarnas nebūtu pārlieku sāļas.

3
  • Tiem, kas domā, ka cūku zarnas var nopirkt vien tirgū vai pasūtot kādā zemnieku saimniecībā, pačukstēsim, ka ražotāja "Biovela" fasēto zarnu iepakojumu (10 m) var iegādāties lielveikalos.
4

Kad zarnas izmērcētas, ūdeni nolej un var ķerties pie grildesiņudesiņu formēšanas. Visērtāk šim nolūkam, protams, ir izmantot gaļas maļamo mašīnu, kam pievieno speciālu metāla uzgali, uz kura uzver zarnas, galu aizsienot vai uzmetot mezglu.

5

Tad atliek vien pildījumu likt gaļas mašīnā un sākt malšanu, ik pa sprīdim savirpinot piepildīto desiņu ap savu asi, lai veidotu iežmaugu, aiz kura pildīt nākamo desiņu, šādi turpinot, līdz desiņas sarindojušies garā virtenē un atliek vien zarnai aizsiet otru galu.

6

Šādi pagatavotas desiņas vari gan vārīt, gan cept uz pannas vai cepeškrāsnī, bet īpaši labi tās garšos zeltaini apceptas uz grila un pasniegtas ar marinētiem sīpoliem un kečupu.

Lai labi garšo!

Ja tev ir gaļas mašīna, bet nav desu gatavošanai paredzētā uzgaļa, to var vai nu pasūtīt interneta lieltirgotavā "Aliexpress" vai itin vienkārši var pagatavot no plastmasas limonādes pudeles ar pagarinātu kakliņu. Kā to paveikt uzzināsi, noskatoties šo video.

Un, pat ja tev nav gaļas mašīnas, tas nebūt nenozīmē, ka doma par desiņu gatavošanu ir jāatmet. Prakstiskie latvieši ir atraduši risinājumu arī šai problēmai: izrādās, ka desu pildīšanai itin lieti noderot degvielas uzpildes stacijās nopērkamie trekteri, kas paredzēti ērtākai degvielas iepildīšanai bākā. Šī "uzparikte" vien jāatbrīvo no filtra, to izgriežot, un tad uz trektera kakliņa uzvelk zarnu, kam aizsien galu, un caur trektera platāko galu, izmantojot roku veiklību, zarnā sastūķē pildījumu. Protams, šādi darbs neritēs tik raiti, kā ar gaļas maļamo mašīnu, bet tomēr desu gatavošanas misija būs paveicama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!