Andrupenes asuškas cukurotā skābā krējuma mērcē
Foto: Publicitātes attēli
3.5000 2
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
Mīklai
500 ml
100 g
1 kg
šķipsna
Mērcei
100 g

"Asuškas jeb saldus rauga mīklas pīrādziņus, kas pēc cepšanas izkarsēti cukurotā skābā krējuma mērcē, tradicionāli ēd ar pirkstiem, nolaizot no tiem gardo mērcīti," tā Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piesaka Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lai iejauktu mīklu asuškām, uzsildītā pienā iemaisa cukuru, sāli un sviestu, līdz sviests izkusis.

Nelielā trauciņā ieber raugu, pievieno ēdamkaroti cukura, pārlej ar siltu ūdeni, samaisa, ļauj "atdzīvoties" siltā vietā 5-10 minūtes.

Bļodā ber pusi miltu, pievieno uzsildīto pienu, "atdzīvināto" raugu un samaisa. Pakāpeniski pievieno pārējos miltus, tik daudz, līdz mīkla "atlec" no rokām, ir valkana, viendabīga un spīdīga, bet ne pārāk cieta.

Mīklu pārklāj ar drāniņu, liek silta vieta rūgt aptuveni stundu.

Kad mīkla uzrūgusi, uz darba virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem, sarullē mīklas desiņu, tad sagriež to ar asu nazi 2-3 cm gabaliņos.

Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem.

Liek mīklas piciņas uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep aptuveni 15 minūtes, līdz asuškas ir skaisti zeltainas.

Pa to laiku gatavo mērci. Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno cukuru, krējumu un maisot karsē, līdz cukurs izkusis.

Kad asuškas gatavas, liek tās "pīlē" vai citā karstumizturīgā, dziļā traukā, pārlej ar mērci un krāsnī vai uz plīts zem vāka silda vēl 20 minūtes.

Kad virtuvē sāk dievīgi smaržot, var aicinat ciemiņus pie galda, jo asuškas ir gatavas.

Andrupenes asuškas cukurotā skābā krējuma mērcē
Foto: Publicitātes attēli

Receptē norādītais daudzums paredzēts aptuveni 10 ēdājiem.

Lai labi garšo!

Source

Tasty

Tags

Dagda Tradicionālā latviešu virtuve Cepeškrāsns Cepšana Vārīšana Cukurs Milti Piens Raugs Sāls Skābs krējums Sviests Ūdens Ikdienas maltītei Mārtiņdienas cienasts Ziemassvētku receptes Latviešu nacionālā virtuve Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas Pīrāgi un smalkmaizītes Pusdienas Vakariņas vidēji
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form