Foto: Publicitātes attēli
"Asuškas jeb saldus rauga mīklas pīrādziņus, kas pēc cepšanas izkarsēti cukurotā skābā krējuma mērcē, tradicionāli ēd ar pirkstiem, nolaizot no tiem gardo mērcīti," tā Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piesaka Dagdas Tūrisma informācijas centrs.
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 mlpiens100 gcukurs70 mlsilts ūdens paciņa sausā rauga1 kgmilti200 gsviests šķipsnasāls200 gsviests100 gcukurs500 gskābs krējums

Sagatavošana

1

Lai iejauktu mīklu asuškām, uzsildītā pienā iemaisa cukuru, sāli un sviestu, līdz sviests izkusis.

2

Nelielā trauciņā ieber raugu, pievieno ēdamkaroti cukura, pārlej ar siltu ūdeni, samaisa, ļauj "atdzīvoties" siltā vietā 5-10 minūtes.

3

Bļodā ber pusi miltu, pievieno uzsildīto pienu, "atdzīvināto" raugu un samaisa. Pakāpeniski pievieno pārējos miltus, tik daudz, līdz mīkla "atlec" no rokām, ir valkana, viendabīga un spīdīga, bet ne pārāk cieta.

4

Mīklu pārklāj ar drāniņu, liek silta vieta rūgt aptuveni stundu.

5

Kad mīkla uzrūgusi, uz darba virsmas, kas pārkaisīta ar miltiem, sarullē mīklas desiņu, tad sagriež to ar asu nazi 2-3 cm gabaliņos.

6

Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem.

7

Liek mīklas piciņas uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, cep aptuveni 15 minūtes, līdz asuškas ir skaisti zeltainas.

8

Pa to laiku gatavo mērci. Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno cukuru, krējumu un maisot karsē, līdz cukurs izkusis.

9

Kad asuškas gatavas, liek tās "pīlē" vai citā karstumizturīgā, dziļā traukā, pārlej ar mērci un krāsnī vai uz plīts zem vāka silda vēl 20 minūtes.

10

Kad virtuvē sāk dievīgi smaržot, var aicinat ciemiņus pie galda, jo asuškas ir gatavas.

Foto: Publicitātes attēli

Receptē norādītais daudzums paredzēts aptuveni 10 ēdājiem.

Lai labi garšo!

::!recepte::

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!