Svētku kūka 'Ziemassvētku vainags'
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
20 porcijas 
Sarežģītība: grūti
Pasniegt atdzesētu

Ziemassvētku šokolādes kūka – īstens svētku galda šedevrs. Tās pagatavošana gan prasīs pacietību, bet gardais rezultāts noteikti būs tā vērts. Vari ietaupīt laiku un dekorēšanai izvēlēties jau gatavus konditorejas šokolādes rotājumus.

Gatavo kūku

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 160°C.

Lielā katlā saber žāvēto augļu maisījumu, dzērvenes, rozīnes, sarīvētu apelsīna miziņu, sulu un ingvera vīnu. Katliņu karsē uz nelielas liesmas 10 minūtes, līdz žāvētie augļi ir uzbrieduši, bet šķidrums uzsūcies tajos. Katlu noņem no plīts un atdzesē augļu masu.

Pusi no sagatavotajiem augļiem ieliek virtuves kombainā un sasmalcina.

Sviestu bļodā sakuļ ar cukuru un vaniļas ekstraktu, lai būtu gaisīga masa. Pakāpeniski pa vienai pievieno arī olas, un visu sakuļ. Tad pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, mandeļu miltus vai kakao, garšvielas – bet vēl nemaisa. Pēc tam bļodā pieber sasmalcināto augļu masu un otru tās daļu. Beigās visas sastāvdaļas viegli iecilā, lai izveidotos gatava mīkla.

Sagatavo iecerēto kūkas formu – to izklāj ar cepampapīru un ietauko. Mīklu ievieto formā un izlīdzina. Liek cepties krāsnī uz vienu stundu.

Kad pagājusi puse no cepšanas laika, kūkas virsmu pārsedz ar cepampapīra sloksni, lai tā pārlieku neapbrūnētu. Kūka būs gatava, ja tajā iedurts kociņš iznāks laukā sauss. Ja tā nav, kūku cep vēl 15 minūtes.

Gatavo svētku kūku atdzesē – to var sagatavot laicīgi, jau pirms svētkiem. Ledusskapī tā var stāvēt apmēram nedēļu. Bet, ja kūku iepako pārtikas plēvē, to drīkst arī saldēt. Pirms garnēšanas pilnībā atkausē. Pirms dekorēšanas to var apliet ar vēl kādu glāzīti ingvera vīna vai brendija.

Gatavo šokolādes ripiņas dekorēšanai

Vispirms pagatavo žāvētos kumkvatus. Auglīšus sagriež daiviņās. Nelielā katliņā ielej 200 ml ūdens un izkausē tajā pūdercukuru, lai veidotos sīrups. Kad šķidrums burbuļo, sīrupā saber kumkvatu gabaliņus un vāra uz lēnas uguns apmēram stundu. Pēc tam augļu gabaliņos izkārto uz restītēm vai cepampapīra sloksni un notur visu nakti.

Tad izkausē ūdens peldē smalkos gabaliņos salauztas abu veidu šokolādes. Kad šokolādes masa iegūta, uz cepampapīra sloksnes uzziež vairākus 3 cm lielus šokolādes aplīšus. Tiem virsū uzbārsta sasmalcinātus riekstus, žāvētas ogas pēc izvēles un kumkvatu gabaliņus. Šokolādes rimbulīšiem ļauj sacietēt.

Gatavo šokolādes lapiņas

Lai pagatavotu šo dekoru, laicīgi sagatavo cepumu formiņu lapiņas izskatā.

Šokolādi izkausē ūdens peldē. Kad tā gandrīz izkususi, pievieno glikozes sīrupu. Šokolādes masu apmaisa, bet nepārmaisa, lai tā nesaietu kunkulī. Trauku ar šokolādi noliek maliņā un ļauj tai nedaudz atdzist.

Kad šokolāde ieguvusi mīklai līdzīgu konsistenci, ņem pa vienam gabaliņam, izrullē to plānu un ar formiņu izspiež lapiņu. Un tā, līdz visa šokolādes masa izlietota. Šokolādes lapiņas atliek malā, lai tās sacietētu.

Gatavo šokolādes glazūru kūkai

Stikla bļodā saber salauztu šokolādi, pievieno glikozes sīrupu un saldo krējumu. Ūdens peldē visu karsē, līdz šokolāde izkususi un iegūta vienmērīga šokolādes masa – to ik pa laikam nepieciešams apmaisīt. Kad glazūra gatava, tai ļauj nedaudz atdzist – bet tik ilgi, lai tā joprojām būtu ziežama.

Liek kopā svētku kūku

Izcepto kūku liek uz kūkas statīva. Tai pārlej šokolādes glazūru, rūpīgi ar nazi to uzziežot visapkārt kūkas gredzenam.

Pēc tam virsū izkārto pagatavotos šokolādes ripulīšus ar kumkvatiem un riekstiem. Līdzās tiem glazūrā sasprauž šokolādes lapiņas. Beigās kūkai uzkaisa konditorejas zelta puteklīšus.

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form