Foto: Shutterstock
Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".
90Minūtes
10Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
4 baklažāni4 mocarellas bumbas100 gcietais siers baziliks olīveļļa pēc garšassāls pēc garšasmalti melnie pipari5 ķiploka daiviņas1 sīpols600 gkonservēti tomāti

Sagatavošana

1

Noskalo baklāžānus, katru sagriež gareniski 4 šķēlēs. Liek traukā, pārkaisa ar sāli, apmaisa. Atstāj uz 1 stundu. Tad noskalo, nolej šķidrumu un nosausina ar papīra dvieļiem lieko mitrumu.

2

Gaidot, kamēr atsulosies baklažāni, gatavo tomātu mērci. Nomizo un sīki sakapā ķiplokus un sīpolu. Sasmalcina krietnu sauju bazilika lapiņu. Konservētos tomātus sablendē, bet atstājot arī pa kādam lielākam gabaliņam. Pannā uzkarsē 3 ĒK eļļas, liek cepties sīpolus, kad tie sāk kļūt caurspīdīgi, pievieno ķiplokus un cep 1-2 minūtes. Tad pievieno sasmalcinātos tomātus, baziliku, sāli, piparus un uz nelielas uguns, ik pa laikam apmaisot, sautē 20 minūtes.

3

Citā pannā uzkarsē 6-7 ĒK eļļas, pa porcijām liek cepties baklažānu šķēles, apcepot tās zeltainas no abām pusēm. Ņem vērā, ka eļļa katru baklažānu porcijai jāpapildina un eļļai jābūt tik karstai, ka, ieliekot tajā baklažāna šķēli, ap šķēli veidojas burbulīši. Apceptās šķēlītes izkārto uz papīra dvieļiem, lai tie uzsūktu lieko eļļu.

4

Mocarellas bumbas sagriež šķēlēs. Cieto sieru sarīvē. Atdala bazilika lapiņas ēdiena dekorēšanai.

5

Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem ventilatora režīmā.

6

Karstumizturīgā traukā liek kārtu tomātu mērces. Tad vienu pie otras izkārto baklažāna šķēles, uz tām liek mocarellas šķēles, nedaudz mērces, parmezānu, tad atkal baklažāna šķēles, mocarellu u.tt. Kārtojumu noslēdz ar baklažāna šķēlēm, kuras pārlej ar atlikušo mērci, pārkaisa ar parmezānu un liek krāsnī cepties uz 25-30 minūtēm.

7

Padzisušu sacepumu pārkaisa ar svaiga bazilika lapiņām, griež gabalos un pasniedz.

Padoms: Džuzepe skaidro, ka šo kārtojumu var papildināt arī ar šķiņķi un cieti vārītām olām, liekot šīs sastāvdaļas sacepuma pirmajā kārtā virs baklažāna un mocarellas.

Ir svarīgi pēc cepšanas kārtojumam ļaut atdzist vismaz 30 minūtes, bet vēl labāk – 2 stundas, lai tas savilktos un kļūtu viegli sagriežams.

Padoms: Džuzepe neiesaka ēdiena atdzesēšanai izmantot ledusskapi, jo tad tas atdzisīs pārāk strauji un kārtas labi neturēsies kopā. Ledusskapja vietā labāk sacepuma trauku labāk novietot pie puspavērta loga, ļaujot, lai palīdz pati "māte daba".

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!