Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kas gan būtu svētku galds, bez branga cepeša? Šis gardais, sulīgais un aromātiskais tītara cepetis būs tieši laikā Ziemassvētku mielastam. Un kur nu vēl gardāk, ja pa virsu saliktas kraukšķošas bekona šķēlītes un rozmarīns smaržai.
20Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 8
TĪTARAM:70 g'Pancetta' bekona šķēles4 kgtītars (iekšas iztīrītas)2 rozmarīna zariņi4 ĒKolīveļļa1 lvistas buljons PILDĪJUMAM:1 ola150 gzaļumu pesto6 ĒKolīveļļa sāls svaigi malti melnie pipari1 ciabata jeb čabata (ap 275 g)100 gParmezāna siers (sarīvēts) MĒRCEI:3 ĒKkukurūzas milti notecinātas tītara "sulas"4 ĒKsarkanvīns vai baltvīns sāls melnie pipari

Sagatavošana

1

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem.

2

Gatavo pildījumu. Sajauc olu ar pesto, eļļu, sāli un pipariem.

3

Ciabatas jeb čabatas maizi sadrupina nelielos gabaliņos un saber bļodā. Visu sajauc ar gandrīz visu nepieciešamo Parmezāna sieru. Pēc tam masā iejauc pesto un olas masu, viegli, lai viss tik tikko liptu kopā.
Pildījumu bagātīgi liek tītarā. Ja druska pildījuma paliek pāri un cepetī vairs nelien iekšā, to saliek uz cepamās pannas pamatnes un apkaisa ar drusku sarīvētā Parmezāna siera.

4

Gatavo tītaru. "Pancetta" bekona šķēlītes rūpīgi saliek uz tītara, lai visa virsma būtu noklāta. Starp šķēlītēm ieliek arī rozmarīnu.

5

Nosver sapildīto tītaru, lai zinātu, cik ilgi jācep. Uz katru tītara kilogramu nepieciešamas 20 minūtes cepšanas laika plus vēl 90 minūtes. Tātad, ja tītars sver piecus kilogramus, to nepieciešams cept 100 plus 90 minūtes.
Pēc izcepšanas tītaram ļauj siltā vietā 30 minūtes "atpūsties".

6

Tītaru liek cepamajā pannā, apslaksta ar olīveļļu un ap to salej buljonu. Cepamo trauku un tītaru apklāj ar foliju un liek cepeškrāsnī cepties.
Kad pienākušas pēdējās 30 tītara cepšanas minūtes, tam noņem foliju un ļauj cepeškrāsnī apbrūnēt.

7

Lai pārbaudītu, vai tītars ir gatavs, tītara ciskā iedur iesmiņu – ja sulas tek laukā caurspīdīgas, tas ir gatavs, ja rozā – nāksies pacept vēl dažas minūtes.
Kad tītars gatavs, to izņem no cepeškrāsns un atpūtina.

8

Gatavo mērci. No tītara notecina tauciņus un sulas. Mērcei vajadzēs aptuveni litru – ja tik daudz nav, pievieno verdošu ūdeni. Šķidrumu lej katliņā un pievieno vīnu, ļauj mērcei sākt burbuļot.

9

Kukurūzas miltus sajauc ar trim ēdamkarotēm ūdens. Kukurūzas miltu masu iemaisa mērcē un pievieno garšvielas. Mērci karsē tik ilgi, līdz iegūta vēlamā konsistence.

10

Tītaru liek galdā un pasniedz ar mērci un citām piedevām.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!