Autentiskie Valmieras salāti. Gatavo valmieriete
Foto: Privātais arhīvs
0 0
5 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
400 g
400 g 10% siers
10% siers
7 gab.
7 gab. olas
olas
5 gab.
5 gab. marinēti, vidēja izmēra gurķi
marinēti, vidēja izmēra gurķi
1 gab.
1 gab. majonēze "Francis Provansas"
majonēze "Francis Provansas"
3 ĒK
3 ĒK tomātu pasta
tomātu pasta
pēc garšas
pēc garšas svaigi malti pipari
svaigi malti pipari
  • Olu salāti
  • Siera salāti
  • Pasaules Virtuve
  • Valmieras salāti popularitātes ziņā tur līdzi rasolam. Un spēj izraisīt tieši tikpat karstas diskusijas par pareizo recepti un proporcijām. Katram valmierietim ir sava Valmieras salātu recepte. Vienīgā un pareizā. Šī ir valmierietes Kristīnes ģimenes recepte.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Kad martā gatavoju rakstu par Valmieras salātiem un lūdzu padomu, kādi tad ir tie īstie un pareizie, zem mana ieraksta "Facebook" sākās spraigas diskusijas. Izrādās ir ne tikai pareizais rasols, bet arī Valmieras salāti. Lai arī šiem salātiem sastāvdaļu krietni mazāk nekā rasolam, tak diskusijas tie raisa, ka maz neliekas. Rīvēt vai kapāt, krējums vai majonēze un vēl un vēl!

    Valmieriete vairākās paaudzēs Kristīne Auziņa raksta: "Man kā iedzimtai valmierietei tie ir vieni no vismīļākiem salātiem. Siers nedrīkst būt pārāk ass un sāļš, gurķi nedrīkst būt rīvēti, bet gan sagriezti smalkos salmiņos. Savukārt vārītas olas sadalāmas reizinātājos, olu baltumus rīvē tāpat kā sieru, bet dzeltenumus saberž ar dakšiņu, sajauc ar klasisko Provansas majonēzi (un nekādu krējumu vai jogurtu!) un tomātu pastu (pasarg Dievs, nekādi kečupi vai tomātu mērces!) Mazliet melnie pipari un gatavs. Šos salātus samaisa un uzreiz ēd, nevajag ilgstoši glabāt, tamdēļ tos daudzviet pasniedz nesamaisītus."

    Vienojos ar Kristīni, ka viņa padalīsies savā ģimenes receptē! Lūk, te tā ir! Olas reizinātājos, liesais siers un nekāda kečupa!


    Autentiskie Valmieras salāti. Gatavo valmieriete
    Foto: Privātais arhīvs

    Izvāra olas, sadala reizinātājos: atdala baltumus un dzeltenumus atsevišķi, dzeltenumus sasmalcina, ieber atsevišķā traukā, pievieno majonēzi, tomātu mērci, melnos piparus, samaisa.

    Autentiskie Valmieras salāti. Gatavo valmieriete
    Foto: Privātais arhīvs

    Olu baltumus un sieru sarīvē uz rupjās rīves, smalkos stienīšos sagriež marinētos gurķus, pievieno sieram un olām.

    Autentiskie Valmieras salāti. Gatavo valmieriete
    Foto: Privātais arhīvs

    Visu pārlej ar sagatavoto mērci, samaisa. Iesaku maisīt īsi pirms likšanas galdā.

    "Šo salātu "fīča" ir gurķu griešana (nevis rīvēšana) un mērces pagatavošana, jo man pašai šķiet, ka šādi gatavojot, salātiem ir īstā tekstūra, jo olu dzeltenums neveido tādu kā ķepīgu sajūtu, kāda rodas, ja olas rīvē nesadalot. Savukārt sagriezti gurķi salātos tik ļoti neatsulojas kā rīvēti. Tas, protams, subjektīvi un katra gaumei atšķirīgi." pieredzē dalās Kristīne.

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Ēdiens ar stāstu Bērnības garša
    0
    Melnie pipari
    0
    Olas
    0
    Tomātu pasta
    43596499
    Olu salāti
    43596499
    Siera salāti
    0
    Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form