Foto: Publicitātes foto
Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Pavārs skaidro, ka kopā ar šo karalisko ēdienu pasniedz arī govurmu un sebzi (lēni gatavotas gaļas mērces). Lai gan varētu šķist, ka recepte ir sarežģīta, tā nav. Tiesa, lai pagatavotu karalisko azerbaidžāņu plovu, ir nedaudz jāpiepūlas. Bet rezultāts ir šo pūļu vērts!

23Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

PLOVAM UN GOVURMAI:1 kgbasmati rīsi700 gjēra un teļa gaļa400 gsīpoli10 gkurkuma saulespuķu eļļa200 gžāvētas aličas (var aizstāt ar melnajām plūmēm)100 gžāvētas aprikozes70 grozīnes kastaņi (var iztikt, tomēr plovs garšos labāk, ja kastaņi tiks pievienoti)50 gcitronu sula safrāns2 gab.lavašs SEBZI MĒRCEI:700 gteļa gaļa (bez kauliņa)1 sīpols svaiga kinza pētersīļu lapiņas dilles estragons200 gspināti200 gskābenes60 gsaulespuķu eļļa

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo govurmu: Sīpolus notīra un sagriež pusapļos. Ber sakarsētā pannā un uz lēnas uguns viegli apcep. Pievieno kurkumu.

2

Tikmēr gaļu sagriež nelielās strēmelītēs un vāra vieglā sālsūdenī, kam pievienots viens vesels sīpols. Kad gaļa uzvārījusies, to izņem no katliņa, iegūto buljonu neizlejot.

3

Gaļu liek dziļā pannā, pāri ber apceptos sīpolus, žāvētās aličas (vai melnās plūmes) un notīrītus kastaņus.

4

Visu pārlej ar buljonu - šķidrumam pilnībā jāsedz visas pannā esošās govurmas sastāvdaļas. Pannai uzliek vāku un visu sautē uz nelielas liesmas. Ēdiena gatavību nosaka, pārbaudot kastaņus. Kad tie ir mīksti, noņem pannas vāku un turpina sautēt, līdz aptuveni puse šķidruma iztvaikojusi. Viss. Govurma ir gatava!

5

Gatavo rīsus. Rīsus noskalo aukstā ūdenī 2-3 reizes. Nolej lieko ūdeni.

6

Rīsus ber katliņā un pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai ūdens līmenis būtu divus centimetrus virs rīsiem. Pievieno rozīnes, citronu sulu un atstāj mērcēties vienu stundu. Pēc tam nolej ūdeni un ber rīsus karstā ūdenī un vāra.

7

Kad ūdens sāk burbuļot, uzmana rīsus, ik pēc 10 minūtēm apmaisot. Līdzko rīsi ir kļuvuši mīksti, nolej ūdeni.

8

Atsevišķā glāzē aplej safrānu ar karstu ūdeni. Nosedz trauku un atstāj ievilkties.

9

Safrāna tēju pievieno rīsiem un rūpīgi samaisa.

10

2 lavaša loksnes pārsmērē ar saulespuķu eļļu un ieklāj liela katla dibenā. Pāri ber vārītos rīsus.

11

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 150 grādiem. Rīsu katlu pārsedz ar vāku un liek cepeškrāsnī uz pusotru stundu.

12

Atsevišķi sagatavo rozīnes un aprikozes: žāvētos augļus liek pannā, pievieno nedaudz ūdens un sautē aptuveni 5 minūtes. Visu samaisa. Ja augļi kļuvuši mīksti, ņem nost no uguns, tie ir gatavi. Lai aprikozes un rozīnes spīdētu, līdzko ūdens uzvārījies, tam pievieno pavisam nedaudz eļļas.

13

Sāk kārtot plovu. Ņem lielu šķīvi, uz kura ber sagatavotos rīsus. Lavašu sagriež šaurās strēmelēs un kārto virs rīsiem.

14

Šķīvja malā, apkārt rīsiem, kārto aprikozes un rozīnes. Plovs gatavs! Pasniedz kopā ar govurmu - gaļas mērci.

15

Gatavo sebzi. Teļa gaļu sagriež nelielos gabaliņos un uz lēnas uguns vāra sālsūdenī, līdz gaļa ir mīksta. Gaļu izņem no katliņa, buljonu atstājot, tas noderēs.

16

Vienu sīpolu sagriež pusmēnešos un apcep eļļā.

17

Dziļā pannā liek vārītās gaļas gabaliņus, kam pāri kārto apceptos sīpolus.

Foto: Publicitātes foto
18

Noskalo zaļumus un ne pārāk smalki saplucina. Vispirms uz gaļas un sīpoliem ber kinzu, pēc tam - dilles, pētersīļus un estragonu, visu noslēdz skābenes un spināti.

19

Lej pannā buljonu, lai tas pilnībā nosegtu gaļu un zaļumus. Pārsedz pannu ar vāku un liek uz lēnas uguns sautēties.

20

Kad zaļumi mainījuši krāsu, kļūstot tumši, bet ūdens iztvaikojis - sebzi ir gatavs!

Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!