Vienkārši pagatavojams, bet bagātīgs tradicionālais angļu Ziemassvētku pudiņš, kura sastāvā ir dažnedažādi žāvētie augļi un šļuciņa tava iecienītākā alkoholiskā dzēriena. Ziemassvētku pudiņu sāc gatavot jau tagad - jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saprecas". Agrāk to gatavoja pat pāris mēnešus, bet mūsu steidzīgajā laikā arī pāris nedēļas būs gana ilgs laiks.

18Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

100 gaprikozes100 gžāvētas dzēvenes200 grozīnes100 gžāvētas melnās plūmes75 gmandeles, blanšētas50 gsukāžu maisījums50 gingvera sukādes1 gab.ābols1 gab.citrons, miza1 gab.apelsīns, miza un sula100 mlrums, viskijs, brendijs vai šerijs75 gsviests75 gMuskovado cukurs1 gab.ola125 gmilti (self raising)1 TKpiparkūku garšviela1 TKmalts muskatrieksts1 TKkanēlis

Sagatavošana

1

Aprikozes, plūmes, mandeles sasmalcina. Ābolu nomizo un sarīvē. Norīvē citrona un apelsīna mizu. Izspiež apelsīna sulu.

2

Visas sastāvdaļas (līdz alkoholam) liek bļodā. Pārlej ar rumu un apelsīna sulu, uzliek bļodai vāku un atstāj uz nakti ievilkties.

3

Nākamajā dienā citā bļodā sakuļ mīkstu sviestu ar cukuru, līdz masa ir gaiša un gaisīga. Viegli sakuļ olu un pa daļām iemaisa sviesta maisījumā. Tad pievieno izmērcētos žāvētos augļus un iemaisa. Pievieno izsijātus miltus un pārējās atlikušās sastāvdaļas un samaisa viendabīgā masā.

4

Iesmērē ar sviestu 1.5 l pudiņa formu un piepilda to ar sagatavoto pudiņa maisījumu. Pārklāj pudiņu ar attiecīga lieluma no cepamā papīra izgrieztu apli. Aptin bļodu ar dubultu kārtu ietaukotas folijas, centrā veidojot paaugstinājumu, lai pudiņš varētu uzbriest. Foliju gar formas malām nostiprina ar gumiju vai aukliņu.

5

Liela katla dibenā ievieto otrādi apgrieztu šķīvi, tam virsū liek savīstīto pudiņu. Verdošajam ūdenim jānosedz apakšējā pudiņa trauka trešdaļa. Nosedz ar vāku, un ļauj pudiņam 3-4 stundas tvaicēties. Ja nepieciešams, ik pa laikam papildina ūdens krājumus.

6

Ļauj,lai pudiņš katlā atdziest, tad nomaina papīra un folijas iesaiņojumu pret jaunu, un liek ledusskapī, lai tas gaida Ziemassvētku mielastu. Jo līdz svētkiem ilgāks laiks, jo pudiņa garšas "labāk saēdas".

7

Pirms baudīšanas aptuveni 1,5 h stundas jau pēc aprakstītās shēmas pudiņu tvaicē, tad liek šķīvjos un pasniedz kopā ar brendija sviestu vai ruma mērci.

Var pārsteigt viesus, pasniedzot liesmojošu pudiņu – viegli pārslaka to ar brendiju un aizdedzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!