Foto: Privātais arhīvs
Ko pagatavot ciemiņu bariņam Lieldienās vai citos svētkos? Krēmīga siera kūka ar meža ogu želejas virskārtu būs tieši laikā. Būs pa spēkam pat iesācējam!

Gatavot siera kūkas ir kā krāsot ar garšām – katrs lāpstiņas vēziens sniedz jaunu krāsu. Un labākā daļa? Nav nepieciešama cepeškrāsns. Tikai ledusskapis, dažas vienkāršas sastāvdaļas un tavs iekšējais desertu mākslinieks ir dzimis.

Svarīgi! Siera kūkai izmanto 22–26 cm diametra kūkas veidni ar noņemamām malām.

240Minūtes
14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
360 gcepumi150 gsviests2 TKcukurs (ja cepumi saldi, var neizmantot)450 gkrēmsiers300 mlsaldais krējums (putukrējumam)120 mlsaldais krējums (želatīna iejaukšanai)20 gželatīns100 gcukurs1 TKvaniļas ekstrakts65 gavenes65 gmellenes65 gkazenes20 gcukurs20 gželatīns

Sagatavošana

1

Gatavo pamatni. Cepumus sasmalcina ar gaļas āmuriņu (tos liek "zip lock" maisiņā, pārsedz ar dvielīti un "izdauza") vai virtuves kombainā, līdz cepumu masa iegūst raupju smilšu konsistenci.

2

Izkausē sviestu trauciņā ūdens peldē, katliņā vai mikroviļņu krāsnī.

3

Sasmalcināto cepumu masai pielej izkausēto sviestu, cukuru (ja nepieciešams) un ar rokām saberž, līdz izveidojusies stingrāka masa.

4

Kūkas veidnē ieklāj cepumu un sviesta masu – sāk ar malām un tad virzās uz centru, stingri piespiež pamatnei un izlīdzina.

5

Gatavo krēma pildījumu. Lielā bļodā saputo ar mikseri 300 ml saldā krējuma, līdz iegūtas stingrs putukrējums.

6

Atsevišķā katliņā ielej pārējos 120 ml saldā krējuma un uz zemas uguns uzsilda, pieber želatīnu un maisa, līdz želatīna graudiņi izšķīduši. Saldā krējuma un želatīna masai ļauj nedaudz atdzist.

7

Citā bļodā liek krēmsieru un cukuru, to saputo līdz vienmērīgai konsistencei. Pievieno vaniļas ekstraktu un sāli, tad iekuļ vēlreiz.

8

Krēmsiera masai pievieno atdzisušo saldā krējuma un želatīna masu un viegli sakuļ.

9

Beigās krēmsiera masā iecilā sagatavoto putukrējumu, lai iegūtu gaisīgāku krēma pildījumu.

10

Liek gatavo masu virsū cepumu pamatnei, izlīdzina. Kūkas veidni ieliek ledusskapī vēsumā.

11

Gatavo ogu želeju. Visas ogas un cukuru ber katliņā un karsē uz vidējas uguns, līdz cukurs izkusis. Gatavojot bieži apmaisa ogu masu un ar dakšiņu saspaida ogas.

12

Pārlej ogu masu blenderī vai virtuves kombainā (esi uzmanīgs, jo masa būs karsta) un sablendē viendabīgā masā.

13

Sablendēto ogu maisījumu izkāš caur sietiņu, lai izķertu sēkliņas un liekos biezumus.

14

Pēc tam nokāsto ogu masu pārlej vēlreiz katliņā un uzvāra uz zemas uguns 2–3 minūtes, nepārtraukti maisot. Pievieno 20 g želatīna un maisa, līdz masa nedaudz sabiezē. Kādu brīdi atdzesē ogu un želatīna masu, bet ne pilnībā, lai tā pirms laika nesastingst.

15

Padzisušo ogu masu lej pāri krēmsiera kārtai kūkas veidnē un izlīdzina, lai nolīdzinās vienmērīgi. Liek kūku ledusskapī sastingt uz vismaz 3 stundām vai ilgāk.

16

Kad kūka sastingusi, tā gatava pasniegšanai. Griežot kūkas gabaliņus, nazi iemērc karstā ūdenī un starp gabaliņu griešanu regulāri noslauki, lai katrs gabaliņš būtu skaisti pasniegts.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!