Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
Par lietuviešu biezpiena sieru tiek dēvēts nenogatavināts biezpiena siers, ko gatavo pēc senām metodēm, piena savilkšanai fermentu vietā izmantojot tikai pienskābo baktēriju ieraugu. Lietuvā ir iecienīti daudzi biezpiena siera gatavošanas veidi, no tiem populārākie ir divi – no skābā un saldā piena. Lai pagatavotu labu, garšīgu sieru, bija nepieciešams talants, bet saimnieci, kam tāds piemita, ļoti cienīja. Siers līdz pat mūsdienām ir saglabājies kā svētku cienasts un auglības simbols, un lietuvieši joprojām saka: "Sieru gatavoju, ciemiņus gaidu."

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

3Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

10 lpiens pēc garšassāls pēc garšasķimenes

Sagatavošana

1

Svaigu pienu uz nakti atstāj siltā vietā, lai tas saskābst. Pienam var pievienot nedaudz paniņu, tad biezpiens būs mīkstāks.

2

Saskābušo pienu maisot karsē, līdz sāk atdalīties sūkalas.

3

Caur marli izkāš biezpienu, atdalot sūkalas. Pievieno biezpiena masai šķipsnu sāls un iepriekš verdošā ūdenī izplaucētas un nosusinātas ķimenes.

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
4

Visu kārtīgi samaisa, marli aizsien ciet un sieru liek zem sloga uz 3-4 stundām.

Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
5

Iztin no marles, griež šķēlēs un pasniedz.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!