Foto: Publicitātes attēls

Dziesmu un deju svētki ir neatņemama Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa. Tādēļ par godu šiem, latviešiem tik nozīmīgajiem svētkiem, pazīstamā kūku meistare un "Rimi" gardēde Liene Zemīte radījusi īpašu svētku kūkas recepti. Tajā gardēde iekļāvusi tikai tradicionālas un Latvijas desertiem raksturīgas sastāvdaļas, kuras namamātes augstu vērtējušas no paaudzes paaudzē.

"Manuprāt, Latvijas desertu neatkārtojamā garša sakņojās mūsu zemes tradīcijās. Tāpēc mans veltījums svētkos nemaz nevarētu būt citādāks kā kūka, kas tapusi no pašmāju produktiem un ir izgreznota sarkanbaltās krāsās. Novēlu ikvienam Latvijas iedzīvotājam gan svētku gaidīšanas laikā, gan svētkos un ikdienā atkal un atkal no jauna atklāt, izgaršot un iemīlēt mūsu zemes bagātības, kā arī nezaudēt tās vērtības, kas padara mūs tik unikālus", stāsta Liene Zemīte.

"Manuprāt, Latvijas desertu neatkārtojamā garša sakņojas mūsu zemes tradīcijās. Tāpēc mans veltījums svētkos nemaz nevarētu būt citādāks kā kūka, kas tapusi no pašmāju produktiem un ir izgreznota sarkanbaltās krāsās. Novēlu ikvienam Latvijas iedzīvotājam gan svētku gaidīšanas laikā, gan svētkos un ikdienā atkal un atkal no jauna atklāt, izgaršot un iemīlēt mūsu zemes bagātības, kā arī nezaudēt tās vērtības, kas padara mūs tik unikālus", stāsta Liene Zemīte.

14Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

150 gkviešu milti100 gsviests50 gcukurs apelsīns (rīvēta mizina)1 ola1 ĒKcukurs1 ĒKkviešu milti700 gbiezpiens150 gsaldais krējums200 gpūdercukurs300 gķiršu jogurts20 gželatīns80 mlūdens želatīna pārliešanai150 gķiršu ievārījums

Sagatavošana

1

Gatavo pamatni. Miltus sajauc ar mīkstu sviestu, cukuru, un sarīvētu apelsīnu miziņu, noliek uz pusstundu vēsumā. Tad uzsilda krāsni 180 grādos. Ņem kūkas formu, un pagatavoto pamatni vienmērīgi ieklāj formā. Cep kamēr zeltaini brūna (aptuveni 15 min).

2

Gatavo biskvītu. Saputojot olas, piejauc cukuru un puto līdz stingrām putām, tad iesijā miltus, sajauc, lej kūkas formā un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170 grādos. Pārbauda gatavību ar koka kociņu, ja masa nepielīp, tad biskvīts ir gatavs.

3

Gatavo krēmu. Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Biezpienu sasmalcina līdz smalkai struktūrai. Tad puto saldo krējumu līdz vieglām putām. Pie sasmalcinātā biezpiena piejauc pūdercukuru, pielej jogurtu un visu kārtīgi sablendē, tad iecilā saputoto saldo krējumu.

4

Želatīnu izkausē ūdens peldē un pielej pie biezpiena masas, strauji samaisa un biezpiena krēmu aptuveni pusi lej uz apceptās smilšu mīklas pamatnes, virsū liek biskvītu, uz tā liek ķiršu ievārījumu un sasmalcinātus saldētus ķiršus un pārlej ar atlikušo biezpiena krēmu. Krēmu izlīdzina un kūku liek ledusskapī sastingt.

5

Kad kūka gatava, to dekorē ar ogām, bezē cepumiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!