Foto: Shutterstock
Bujabēze sākotnēji radās kā nabaga ļaužu ēdiens. Šo sātīgo zupu, kuras pamatā ir pamatīgs zivju buljons, sāka gatavot Marseļas zvejnieku sievas no svaigi nozvejotajām zivīm, kas nederēja tirdzniecībai. Garneles, mīdijas, astoņkājus un citas jūras veltes bujabēzei sāka pievienot krietni vēlāk un, ja tie neiet pie dūšas, bez šīm sastāvdaļām var tīri labi iztikt.
30Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

BULJONAM:1 ĒKolīveļla500 gzivju asakas, galvas, spuras2 gab.sīpoli gab.fenhelis2 gab.selerijas kāti2 gab.lauru lapas gab.smaržīgie pipari1 gab.ķiploka daiviņas200 mlsausais baltvīns1.5 lūdens1 TKrozmarīns1 ĒKkoriandra sēklas1 gab.apelsīns, miza un sula5 gab.tomāti3 ĒKtomātu pasta pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari, malti ZUPAI:200 glaša fileja150 gmencas fileja150 gbutes fileja150 gjūras veltes150 gtīģergarneles1 gab.sīpoli1 gab.ķiploka daiviņa1 saujapētersīļi pēc garšassāls1 gab.puravs, baltā daļa1 pēc garšasčili

Sagatavošana

1

Gatavo buljonu. Dziļā pannā vai katlā olīveļļā apcep nomizotus, sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un fenheli.

2

Kad dārzeņi kļuvuši caurspīdīgi, pannā liek zivju asakas, spuras un galvas.

3

Kad zivis un dārzeņi jau viegli apcepušies, pievieno baltvīnu un 0,5 l auksta ūdens. Kad virums uzvārījies, nogriež uguni uz vismazāko karstumu un novāra buljonu, līdz zaudēta 1/3 daļa šķidruma.

4

Tad pievieno gabalos sagrieztus tomātus, tomātu pastu, lauru lapas, korinadra sēklas, sāli, piparus, rozmarīnu, pierīvē ½ apelsīna mizu un piespiež ½ apelsīna sulu, pielej litru auksta ūdens un vāra aptuveni stundu.

5

Tad virumu iztrin caur sietu, lai atdalītu to no biezumiem. Atdalīto biezo buljonu atkal liek uz lēnas uguns, pievieno sīki sakapātas ķiploku daiviņas, pierīvē ½ apelsīna mizu, piespiež sulu.

6

Tad pievieno zivis. Sākumā zupā liek gabaliņos sagrieztu, laša fileju, kad zupa atsāk vārīties, pievieno gabaliņos sagrieztu mencas fileju, kad zupa atkal uzmet burbuli, pievieno arī gabaliņos sagrieztas butes filejas, atkausētu jūras velšu “kokteili”, garneles un ripiņās sagrieztu purava balto daļu. Ja nepieciešams, pievieno sāli, čili piparus.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!