Tā kā mūsu mājās ir ieviests jauns noteikums – nekādu veikalā pirkto našķu, bet vakarā pie tējas sagribējās kaut ko gardu, tad nācās sadomāt kaut ko ātri un vienkārši pagatavojamu. Manuprāt, mafini un kēksi ir vismazāk laikietilpīgie un visvairāk adaptējamie mājās pagatavojamie našķi.​

Pie reizes bija ļoti labs iemesls notraust putekļus ne tikai no kēksa veidnes, bet arī no manas mājas lapas recepšu sadaļas.

Šoreiz tapa burkānu kēkss, ko ķirbju sezonā var modificēt par ķirbja kēksu.

90Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

350 gmilti1.5 TKcepamais pulveris1 šķipsnasāls150 gcukurniedru cukurs (var izmantot arī parasto cukuru)3 Balticovo brīvo vistu olas175 mlsaulespuķu eļļa (var izmantot arī olīveļļu)2 banāni puscitrona sula150 grīvēti burkāni150 gžāvētas dzērvenes

Sagatavošana

1

Ieslēdz cepeškrāsni un ļauj tai uzkarst līdz 180 grādiem (atkarībā no cepeškrāsns, iespējams, būs nepieciešama zemāka temperatūra).

2

Ietauko veidni un izkaisa ar miltiem.

3

Miltiem pieber cepamo pulveri un sāli.

4

Citā traukā saputo olas ar cukuru. Pamazām pieputo klāt eļļu. Es putošanai izmantoju vienkāršu, ar roku putojamo slotiņu. Varat, protams, izmantot arī rokas blenderi.

5

Saputotās olas ar cukuru un eļļu pievieno miltiem un samaisa.

6

Sašķaida vai sablenderē banānus. Es parasti to daru ar dakšiņu.

7

Banāniem piespiež puscitrona sulu un tos pievieno mīklai.

8

Mīklai pieber arī sarīvēto burkānus un žāvētās dzērvenes.

9

Visu samaisa.​

10

Mīklu lej sagatavotajā veidnē, liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu. Kēkss ir gatavs, kad iedurot vidū koka irbulīti (es izmantoju visvienkāršāko sērkociņu), tas ir sauss. Izņemot no cepeškrāsns, kēksam aptuveni 10 minūtes ļauj padzist veidnē, tad izņem no tās un atdzesē pilnībā.

Piezīmes:

Ja sagribas uzcept burkānu kēksu, bet konstatējat, ka mājās nav saulespuķu eļļa, droši to var aizstāt ar olīveļļu. Vēlams, lai tā nebūtu extra virgin. Esmu cepusi arī ar to, bet tad var just nedaudz olīveļļas asumu. Esmu eļļu aizstājusi arī ar sviestu, bet tad sviests nedaudz jāpasilda, lai mīkla iegūtu vajadzīgo vijīgo konsistenci.

Savukārt, cukurniedru cukuru var aizstāt ar parasto cukuru vai arī gaišo muskovado cukuru. Burkāni labi draudzējas ar valriekstiem. Var droši mīklai piemest sauju sakapātu valriekstu.

Esmu cepusi šo kēksu arī bez citrona sulas, jo vienkārši mājās nebija, bet uz veikalu tāda nieka dēļ negribējās skriet. Nav burkānu, uzcepiet ķirbja kēksu.

Labu apetīti un lai labi garšo!

#pieliecolu

Ja esi tikpat liels olu fans kā es un tavā virtuvē ir brīva vieta virtuves kombainam, piedalies konkursā #pieliecolu! Viss, kas tev jādara, ir jāpagatavo savs iecienītākais ēdiens, kurā paslēpusies ola, un jāpublicē tā savā "Facebook" profilā ar tēmturi #pieliecolu. Vairāk par noteikumiem un balvām lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!