Foto: Shutterstock
Skābeņu mērce nevainojami saderas ar ceptu lasi, bet tu vari cept arī āti, mencu vai buti. Pasniedzot ēdienu, lej šķīvī mērci, kurā ieguldi cepto laša gabalu, uzkaisi dažas svaigas skābenes, diļļu zaļumiņus.
30Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
600 glaša fileja1 ĒKeļļa MĒRCEI:100 gskābenes1 ĒKsviests2 Šalotes sīpoli50 mlVermuts (vai sauss baltvīns)400 mlsaldais krējums2 TKcitronu sula pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari1 ĒKkapātas dilles (pasniegšanai)

Sagatavošana

1

Liek karsēties cepeškrāsni uz 175ºC. Sagatavo cepamo plāti, to izklājot ar foliju un viegli ietaukojot. Lasi sadala 4 gabalos, apsmērē ar eļļu, apkaisa ar sāli un melnajiem pipariem, liek uz sagatavotās plāts. Karstā krāsnī liek lasi un cep apmēram 15 - 20 minūtes, atkarībā no tā, cik lieli ir laša gabali. Gaļai ir jākļūst matētai. Uzmanību! Nepārcep lasi, citādi tas kļūs sauss un stiegrains.

2

Smalki sagriež sīpolus. Nomazgā skābenes, atdala kātiņus un raupji sagriež.

3

Mērces katliņā kausē sviestu un tajā sutina sīpolus, līdz tie kļuvuši caurspīdīgi. Pievieno skābenes un ļauj tām izkarst, saplakt. Tad pielej vermutu, uzvāra un mirkli karsē, līdz šķidrums samazinājies uz pusi. Pievieno krējumu, citrona sulu, uzvāra un uz vidējas uguns karsē mērci 6 - 10 minūtes, līdz tā viegli sabiezē. Noņem katliņu no uguns, pievieno pēc garšas sāli un piparus.

4

Lasim skābeņu mērcē kā piedevas pasniedz jaunos kartupeļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!