Foto: DELFI
Britu šefpavārs Mets Vilkinsons iesaka nebaidīties izcept gurķus un pagatavot salātus. Vēl viņš iesaka tos baudīt kopā ar labu džinu ar toniku. Vai tad var atteikt šefpavāram? Nē, taču! Jāiet cept gurķi!

Tātad, izaicinājums "gatavot pēc grāmatas" ir mests, tad atliek izvēlēties ar ko sākt. Pārskatot savu grāmatplauktu, izvēlos, manuprāt, skaistāko grāmatu, visbiezākos vākos. "Jāņa Rozes apgāda" 2012. gadā izdoto Meta Vilkinsona grāmatu "Brīnišķīgās dārza veltes. Receptes gadalaiku svinēšanai".

Brīnišķīgs tur ir viss – skaistas ilustrācijas, apetelīgas fotogrāfijas, vērtīga informācija par dārza iemītniekiem, kopā 24 dārzeņiem, sākot no sparģeļiem, beidzot ar bietēm. Atsevišķa sadaļa veltīta arī nezālēm nātrēm – tās šajā grāmatā tiek cildinātas un slavētas.

Autors ir britu šefpavārs, kurš "izkodis" dārzeņus stīgu pa stīgai, no mizas līdz serdei. Pirmā recepte, ko izmēģināju, kad nopirku grāmatu, bija redīsi ar sviestu un garšaugu sāli. Tieši tik vienkārši! Tieši tāpēc arī pamēģināju, jo vienkārši, lai arī dīvaina kombinācija. Taču Mets to bija aprakstījis tik garšīgi – pieminējis, ka par šo recepti šķēpus lauž briti un franči un ka redīss neitralizē visas sviesta kalorijas!

Baudīt viņš ieteica ar sidru un labu grāmatu! Nu , kā, lai atsaka šādam piedāvājumam!

Foto: DELFI

Vispār Mets ir viltnieks, viņš labi prot "nopārdot" savu recepti un sapārot ēdienu ar kādu dzērienu tā, ka gribas pagaršot.

Atzīšos, ka šo – cepto gurķu – recepti izvēlējos divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, receptes pieteikums skanēja šādi: "Šie ir īsti vasaras salāti, lieliski piemēroti karstai pievakarei, kad baudāt vēsu džinu ar toniku." Vēsu džinu ar toniku! Viss! Lai dabūtu vēsu džinu ar toniku, ķēros klāt salātiem! Otrs iemesls bija jau augšminētais redīss ar sviestu.

Uzreiz teikšu, ka Meta receptē ieviesu dažus uzlabojumus. Receptē minēti zaļie kvieši jeb frīkess (freekeh), kas ir cieto kviešu graudu produkts. Tie tiek novākti vēl zaļi un nenobrieduši, tad apgrauzdēti, atbrīvoti no pelavām un sabērti maisos. Vizuāli atgādina bulguru un ir ar unikālu garšu – nedaudz riekstainums, nedaudz dūmu nots. Diemžēl zaļos kviešus nevar dabūt katrā veikalā, tādēļ metu mieru meklēšanai. Nolēmu tos aizstāt ar bulguru! Ak, vai – man pieliekamais ziņo, ka bulgurs ir beidzies, bet plaši pieejami putraimi! Kāpēc gan nepiešķirt latvisku noti britu salātiem! Vārīs putraimus! Starp citu, griķi arī labi iederētos šajā salātu mikslī!

Brīdinu, ka grāmatā mērvienības minētas tasēs! Un šeit nederēs jebkura kafijas tase, kas mājās. Tase ir 240 ml jeb, ja gribam būt precīzi 236,588 ml.

Šajā receptē šefpavārs dod daudzumu tasēs jau izvārītiem graudaugiem. Es receptē esmu iekļāvusi svaru pirms vārīšanas. Saprotams, ka, ja garšo kvinoja, tad to droši drīkst pievienot arī vairāk.

Pārstāvu kinzas komandu, tāpēc pat neapsveru salātiem pievienot oriģinālajā receptē paredzētos pētersīļus. Piedod, pētersīli!

Foto: DELFI

Kādi secinājumi? Noteikti šos salātus gatavošu vēl! Tiesa, es nelikšu klāt eļļu, jo jau gurķi ir cepti eļļā un man šķiet pietiekami. Arī jogurta, manuprāt, ir par daudz. Recepte paredzēta četrām personām, bet ja salāti paredzēti kā pamatēdiens, tad pietiks diviem. Mets nav norādījis gurķu svaru, tikai minējis, ka tie ir lieli gurķi. Es izvēlējos Latvijas lauku gurķus – resnākos, kas bija pieejami. Es teiktu, ka droši var likt piecus, nevis trīs.

20Minūtes
17Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
3 gab.lieli gurķi20 gsāls50 mlolīveļļa100 gkvinoja70 gzaļie kvieši (frīkess), bulgurs vai putraimi0.25 gab.sarkanais sīpols3 ĒKmandeles3 ĒKgaišās rozīnes3 ĒKsaulespuķu sēklas0.5 glāzeavotkrese1 ĒKsakapāta kinza (vai pētersīlis)1 ĒKsakapāta piparmētra75 mlolīveļlā200 ggrieķu jogurts1 gab.citrons sulai pēc garšassāls pēc garšaspipari

Sagatavošana

1

Mandeles sakapā, sarkano sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, pētersīļus vai kinzu un piparmētru smalki sakapā.

2

Gurķus nomizo, pārgriež gareniski četrās daļās, sagriež 3 cm gabaliņos un pārkaisa ar sāli. Atstāj pāris minūtes atsuloties, tad noskalo un nosusina papīra dvielī.

3

Pannā uzkarsē olīveļļu, tad ber virsū nosusinātos gurķus un cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Foto: DELFI
4

Izceptos gurķus ber bļodā, kur tiks sajaukti salāti, pievieno avotkreses, rozīnes, saulespuķu sēklas, sagrieztos sīpolus, sakapātās mandeles un garšaugus – kinzu un piparmētras (daļu atstāj, ko bērt virsū jogurtam), kā arī izvārīto kvinoju un kviešus. Pielej izspiesto citrona sulu, pievieno eļļu, sāli un piparus. Visu izmaisa.

5

Salātus sadala pa porcijām un katrai porcijai uzliek virsū jogurta cepurīti, ko apber ar sakapātiem garšaugiem.

6

Pasniedz kopā ar glāzi džina un tonika.

Pirms sāc cept gurķus, pārbaudi, vai saldētavā ir ledus gabaliņi, bet ledusskapī toniks un džins. Jo kombinācija ar šiem salātiem ir tieši tikpat laba, kā šefs Vilkinsons sola!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!