Ko tik nevar uztaisīt no vienkāršas smilšu mīklas! Piemēram, Frankenšteina pirkstiņus, kas ir koši un arī garšīgi cepumiņi Helovīna svinībām. Recepti iesaka Andra, kulinārā bloga "Mammasreceptes" autore.

75Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

500 gmilti200 gsviests250 gcukurs1 olas dzeltenums (baltums noderēs riekstu nagu līmēšanai)1 ola0.5 glāzepekanrieksti vai lazdu rieksti0.5 TKcepamais pulveris (labāk par maz, nekā par daudz)1 šķipsnasāls0.5 TKvaniļas vai mandeļu esence pārtikas krāsvielas (zaļa un oranža) DEKORĒŠANAI: mandeles, kokosrieksti, rozīnes, sarkans ievārījums

Sagatavošana

1

Pekanriekstus (var arī lazdu riekstus vai valriekstus) sasmalcina vai nu ar blenderi, vai kafijas dzirnaviņās.

2

Sviestu ņem istabas temperatūras. Ja iepriekš nav sagatavots, tad dara, kā es – uz 30 sekundēm ieliek mikroviļņu krāsnī.

3

Bļodā, kurā gatavos mīklu, ieber cukuru un pievieno mīkstu sviestu. Visu maisa, kamēr cukurs izkusis. Lai ātrāk izkustu, maisot mīklu ar karoti paberž gar bļodas malām.

4

Tad pievieno olu dzeltenumu un veselu olu. Atkal visu samaisa. Pievieno esences smaržai.

5

Ieber sasmalcinātus riekstus. Var būt arī drusku gabaliņi, tad pirksti izskatīsies kārpaināki un pumpaināki.

6

Visu samaisa un pieber miltus, kas sajaukti ar cepampulveri. Rūpīgi izmaisa. Ar cepampulveri uzmanīgi, ja būs par daudz, cepumi cepoties pārāk uzpūtīsies un zaudēs pirkstiņu formu.

7

Kad mīkla viendabīga, sadala tik daļās, cik krāsās grib pirkstiņus. Ja vienā krāsā, tad pārtikas krāsu pievieno pirms miltiem. Vieglāk iemaisīt.

8

Es cepu divu krāsu "pirkstus" - zaļus ar kokosriekstu skaidiņām un dzeltenus ar rozīņu kārpām.

9

Vienai mīklas daļai sāk pievienot pārtikas krāsvielu - pievieno pa dažiem pilieniem, jo tā ir stipra. Ja liekas par maz koši, var pievienot vēl. Samaisa.

10

Pārtikas krāsas es pirku Gourmet veikalā. Tur kādreiz pārdeva izlejamās. Šobrīd viņiem ir pulverveida krāsas no dabīgām izejvielām. Var arī pameklēt interneta veikalos.

11

Tāpat iekrāso otru mīklas daļu.

12

Tad gatavo cepumus. Var taisīt gan lielākus, gan mazākus. Galvenais, lai visi būtu apmēram vienādi. Citādi cepot daļa būs apdegusi, bet otra daļa neizcepta.

13

No mīklas sarullē desiņu, lai viens gals būtu tievāks.

14

Liek uz paplātes un iespiež pirksta locītavu.

15

Uz tievā gala uzsmērē olas baltumu un iespiež veselu mandeli. Olbaltums darbojas kā līme, lai nags pēc cepšanas nenokrīt. Uz pirksta uzber kokosriekstu skaidiņas. Labāk jau baltas, jo tad cepot apbrūninās, bet man bija tikai dzeltenas.

16

Tāpat izrullē arī oranžo mīklu, tikai tai pielīmē mandeļu pusītes ar miziņu uz leju un iesprauž pa kādai kārpu rozīnītei. Cep 180 grādos apmēram 15-20 minūtes. Jo lielāki, jo ilgāk jācep.

Gatavus "nocirstos pirkstiņus" var bagātīgi saliet ar asinskrāsas ievārījumiem. Gan jau, ka var veikalā nopirkt arī kādas saldās mērces. Man ir vienkārši upeņu želeja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!