Foto: Shutterstock
Aromātisks un bagātīgs svētku cepetis - rulete ar žāvētiem augļiem, ķiplokiem un rozmarīnu. Piemērota lielam ēdāju pulkam.
150Minūtes
16Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 16
3 ĒKolīveļļa16 ķiploka daiviņas3.2 kgcūkgaļas karbonāde sāls melnie pipari3 ĒKkapāts rozmarīns16 žāvētas aprikozes100 mlžāvētas dzērvenes100 mlžāvēti ananāsi50 mlābolu ievārījums2 ĒKrīvēti ķiploki MĒRCEI:50 mlportvīns100 mlvistas buljons2 ĒKābolu ievārījums2 TKkartupeļu ciete

Sagatavošana

1

Liek karsēties cepeškrāsni uz 120°C. Nelielā panniņā virs vidēji lielas uguns sakarsē olīveļļu, pievieno veselās ķiploku daiviņas un apcep, līdz tās zeltainas. Ķiplokus izņem no eļļas, noliek malā, eļļu saglabā.

2

Uz darba virsmas liek karbonādes gabalu ar tauku kārtiņu uz leju. Garenvirzienā ar asu nazi iegriež dziļu kabatu, nepārgriežot galus, lai pildījums neslīdētu pa galiem ārā (atstāj apmēram vienu centimetru katrā galā).

3

Kabatu ar kulinārijas otu izsmērē ar aromatizēto elļu, apkaisa ar sāli un pipariem. Kabatā iekaisa vienu ēdamkaroti kapātu rozmarīnu un iegulda apceptos ķiplokus, aprikozes, iekaisa dzērvenes un ananāsa gabaliņus. Ar cepeša aukliņu sasien ruleti, veidojot apmēram 3 centimetru attālumu starp sienumiem.

4

Karbonādi no ārpuses apsmērē ar atlikušo ķiploku eļļu, apkaisa bagātīgi no visām pusēm ar sāli un pipariem. Liek sagatavoto ruleti cepeša pannā ar trekno maliņu uz augšu. Sasilda nelielā trauciņā ābolu ievārījumu, sajauc ar rīvētiem ķiplokiem un atlikušajiem rozmarīniem. Maisījumu iesmērē gaļā.

5

Liek gaļu karstā cepeškrāsnī un cep pusotru stundu vai līdz iekšējā temperatūra sasniedz 50°C. Izņem gaļu no cepeškrāsns, tās temperatūru pagriež augstāk - 200°C. Gaļu aplaista ar iztecējušām sulām, liek atpakaļ krāsnī un cep, līdz rulete ir zeltaini brūna un kraukšķīga, bet iekšējā temperatūra sasniedz 65°C, apmēram 20 minūtes.

6

Ruleti izņem no krāsns, liek uz griežamā dēlīša, apsedz ar foliju un ļauj atpūsties 15-20 minūtes. Pannas cepeša sulas izkāš caur sietiņu un ielej parastajā pannā. Cepeša sulām pievieno portvīnu, buljonu un ābolu ievārījumu, uzvāra. Nelielā krūzītē sajauc cieti ar dažām karotēm auksta ūdens un iemaisa mērcē. Mirkli karsē, līdz mērce sabiezē.

7

Griež cepeti šķēlēs un pasniedz ar mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!