Foto: DELFI
Bezē cepumi ir vieni no retajiem, kuru pagatavošanai nevajadz daudz sastāvdaļu. Ja mājās ir kaut olas un cukurs, jau sanāks debešķīgi kārumi.

Receptē var izmantot arī graudaino cukuru, taču tad jābūt uzmanīgākam ar pievienošanas daudzumu. Ja sākumā piebērsi par daudz, cukurs neļaus saglabāt bezē gaisīgumu un tas saplaks, tāpēc iesācējiem noteikti ieteicams izmantot pūdercukuru. Starp citu, to var sasmalcināt arī tad, ja nav dzirnaviņu.

50Minūtes
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

2 olu baltumi200 gpūdercukurs3 ĒKkokosriekstu skaidiņas2 ĒKkaltētas zemenes40 gtumšā šokolāde

Sagatavošana

1

Tīrā, sausā, vislabāk stikla bļodā liek olu baltumus. Svarīga piebilde – nedrīkst būt ne kripatiņas olu dzeltenuma.

2

Ar miksera lielāko jaudu sāc putot olu baltumus, līdz tie pieņēmušies apjomā un iegūta gaiša, gaisīga masa. Tad pa karotei pievieno cukuru* un turpina putot ar mazāku jaudu. Turpina pa karotei pievienot cukuru un putot.

3

Olbaltuma masa ir gana saputota, kad tā stingra, formīga un nav līstoša. Pacilājot olbaltumā putojamo slotiņu, masa nedrīkst notecēt no tās – tai jābūt tik stingrai, ka nelīst arī no otrādi apgriezta trauka.

4

Kad olbaltums saputots, var pievienot piedevas. Šajā gadījumā porciju sadalīju divās daļās, vienai pievienojot kokosriekstu skaidiņas un kaltētu zemeņu kriksīšus, bet otrai – smalki sakapātu šokolādi. Sastāvdaļas viegli iecilā olbaltumā, lai to nesaplacinātu.

5

Masu pilda konditorejas maisā ar vai bez uzgaļa un spiež vēlamā lieluma cepumus uz pannas, kur izklāts cepamais papīrs. Var arī vienkārši ar karoti veidot lielākus vai mazākus pikučus uz pannas. Šajā gadījumā maisā ar uzgali spiedu masu, kur bija kokosriekstu skaidiņas un zemeņu gabaliņi, bet ar karoti veidoju bezē ar šokolādi, jo masa ar gabaliņiem nepadodas izspiešanai.

6

Pannu liek 110 grādus karstā cepeškrāsnī un kaltē cepumus aptuveni 40-50 minūtes, līdz tie apkaltuši un viegli nonāk no cepampapīra. Pēc cepšanas beigām durtiņas atstāj pusvirus un tā pannu atstāj uz nakti vai vairākām stundām, lai cepumi strauji neieplaisā no temperatūras maiņas.

Cepumus liek slēgtā traukā un našķējas, kad vien uznāk kāre.

*Cukura daudzums var mainīties atkarībā no tā, cik lielas olas izmantotas. Galvenais, lai masa beigās sanāk stingra, tad arī cukurs būs gana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!