Foto: Shutterstock
Piedāvājam smaržīgus un ļoti gardus dzērveņu cepumiņus. Cepumu mīkla ar dzērveņu pildījumu tiek tīta kā rulete un, griežot mīklu šķēlēs, veidojas priecīgas, sarkanas dzērveņu spirāles.

Šos cepumus ir jāplāno ļoti laicīgi, jo mīkla ir jāatpūtina un jānotur ledusskapī 24 stundas. Tik garam gatavošanas procesam ir arī savs labums, jo tas ļauj svētku reizei gatavoties pirms pašas svētku dienas un atslogot no darbiem svinamo dienu. Slēgtā traukā cepumus var uzglabāt nedēļu.

120Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

PILDĪJUMAM:200 gžāvētas dzērvenes200 glazdu rieksti20 gbrūnais cukurs MĪKLAI:250 gmīksts sviests200 gcukurs0.5 TKcepamais pulveris0.5 TKsāls2 olas1 TKvaniļas ekstrakts vai cukurs600 gmilti

Sagatavošana

1

Vispirms gatavo cepumu pildījumu: mikserī vai ar nazi smalki sagriež dzērvenes un riekstus, līdz veidojas vienmērīga masa, samaisa ar brūno cukuru, noliek malā.

2

Sakuļ mīksto sviestu ar cukuru. Pievieno cepamo pulveri, sāli, vaniļu, izmaisa. Pēc tam pa vienai iemaisa olas, pamīšus berot pilnu ēdamkaroti ar miltiem. Pēc tam pamazām iemaisa atlikušos miltus. Mīklu nedrīkst pārkult! Liek mīklu atpūsties uz vienu stundu.

3

Sadala mīklu divās vienādās daļās, liek vienu pusi starp cepamā papīra loksnēm vai pārtikas plēvi un izrulē taisnstūra formā, apmēram puscentimetra biezumā. Noņem virsējo papīru vai plēvīti un mīklu vienmērīgi pārber ar pusi no dzērveņu riekstu pildījuma, visās malās atstājot brīvu 1 cm. Sāk rullēt vienu no īsākajām malām, rullēšanai izmantojot apakšējo papīru. Mīkla var būt nedaudz lipīga. Ietin rullīti cepamajā papīrā un ar skoču aizlīmē, lai neveras vaļā. Tā kā rullītis ir jāglabā 24 stundas ledusskapī, ļoti ērti uzglabāšanai izmantot virtuves dvieļa centra kartonu. To vienā sānā pārgriež uz pusēm un apņem ar to mīklas rullīti. Tādējādi neveidosies plakana maliņa. Var rullīti ielikt arī starp divām limonādes glāzēm. Sarullē ar pildījumu arī otru pusi mīklas.

4

Ik pa laikam var mīklu pārbaudīt, un parullēt pret galdu, lai izvairītos no plakanām malām (īpaši ieteicams, ja rullīši netiek galbāti apaļā formā). Ja nevēlas cept uzreiz abus rullīšus, vienu no tiem var sasaldēt.

5

Nākamājā dienā pirms cepšanas sakarsē cepeškrāsni uz 180 ºC. Sagatvo cepamplātis, tās izklājot ar cepamo papīru. Ar plānu nazi vai bezsmaržas zobu diegu sagriež rullīšus puscentimetru biezās šķēlēs, kārto uz cepamplāts apmēram 2 cm attālumā vienu no otra. Cep 8 – 10 minūtes, līdz cepumi viegli zeltaini. Izņemot no krāsns, ļauj cepumiem uz plāts vēl stāvēt apmēram 2 minūtes, tad noņem un atdzesē uz dzesējamām restītēm. Pasniedz atdzisušus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!