Foto: Shutterstock
Burvīga dzērveņu krēma kūka visiem kārumniekiem, arī tiem, kas nedrīkst ēst kviešu miltu izstrādājumus, jo kūkas pamatnei tiek izmantoti lazdu rieksti un rīsi. No dotā produktu daudzuma iznāks viena, apmēram 22 cm diametrā, apaļā kūka.
90Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

180 glazdu rieksti125 grīsu milti šķipsnasāls100 gsviests (istabas temperatūrā)100 gcukurs350 gdzērvenes150 gcukurs1 apelsīna smalki rīvēta miziņa un sula120 gsviests2 olas2 olu dzeltenumi

Sagatavošana

1

Liek karsēties cepeškrāsni 165°C. Uzber riekstus uz cepamās plāts, liek karstā cepeškrāsnī un grauzdē 10-15 minūtes, līdz riekstu miziņas brīvi lobās nost no riekstiem. Liek grauzdētos riekstus virtuves dvielī un noberzē nost miziņas. Ļauj riekstiem atdzist.

2

Blenderī samaļ atdzesētus riekstus kopā ar pusi no rīsu miltiem, līdz veidojas rupjš malums. Pievieno sāli un otru pusi rīsu miltu, vēlreiz īsu mirkli pamaļ riekstus.

3

Sakuļ sviestu ar cukuru, līdz veidojas gaisīgs krēms. Pievieno riekstu miltus un izmaisa mīklu. Ja mīkla ir pārāk sausa un drupačaina, papildu pievieno nedaudz sviesta.

4

Izsmērē kūkas formu ar mīkstu sviestu un ieklāj tajā mīklu, veidojot groziņu. Ar dakšiņu sadursta groziņa apakšu. Formu liek saldētavā uz 30 minūtēm. Ja vēlas pabeigt kūku cept citā dienā, groziņu var atstāt saldētavā arī vai uz vairākām dienām.

5

Liek karsēties cepeškrāsni 180°C. Sagatavoto groziņu liek karstā krāsnī un cep apmēram 15 minūtes, līdz sāk zeltoties. Atdzesē.

6

Gatavo dzērveņu krēmu. Mērces katliņā liek dzērvenes, pievieno cukuru, apelsīnu miziņu un sulu. Visu karsē, līdz dzērvenes plīst pušu, apmēram 10 minūtes. Pēc tam dzērvenes sablendē un izkāš caur sietiņu.

7

Siltām dzērvenēm pievieno sviestu un izmaisa, līdz izkūst. Bļodā viegli sakuļ divas olas ar diviem dzeltenumiem, pievieno vienu kausiņu ar silto dzērveņu mērci un samaisa. Pēc tam olas ielej dzērveņu mērcē.

8

Krēma masu lej atkal katliņā un uz nelielas uguns karsē, līdz krēms gandrīz vārās un ir sabiezējis, apmēram 10 minūtes. Ļauj krēmam atdzist līdz istabas temperatūrai.

9

Krēmu var sagatavot dienu pirms kūkas cepšanas, tā virsmu noklājot ar pārtikas plēvi. Glabā ledusskapī. Ja kūku pasniedz gatavošanas dienā, tad krēmu pilda groziņā, ar silikona lāpstiņu izlīdzinot. Liek karstā cepeškrāsnī (180°C) un cep apmēram 10 minūtes, līdz krēms izlīdzinās un izkarst. Pasniedz atdzesētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!