Foto: Agris Pontags
Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.

Leģenda vēsta, ka 1967. gadā Kārsavā tika atklāta ēdnīca "Karpati". Tās interjeru darinājuši divi Aizkarpatu mākslinieki – tēvs un dēls. Kafejnīcā pasniegti arī Aizkarpatu ēdieni – receptes saņemtas pa tiešo no tālā Bilki ciema saimniecēm Aizkarpatos. Kas zina, kāds sakars Kārsavai ar Aizkarpatiem – katrā ziņā ēdnīca pastāvēja ilgi un vienmēr bija pilna.

Agrim Pontagam no Malnavas ar šo ēdnīcu saistās ļoti labas un garšīgas atmiņas. Viņš stāsta: "Astoņdesmito gadu beigās garajā starpbrīdī mēs no skolas skrējām uz ēdnīcu. Rinda parasti bija liela, apkārtējo darbnīcu un citu uzņēmumu darbinieki ieturēja pusdienas, un mums bija jāpaspēj pusstundā iekļauties. Gadījās, skrējām atpakaļ tukšā, jo rindā bija pārāk daudz cilvēku bija."

Vai tad skolā pusdienas nedeva? Deva, protams! Bet – skolā necepa tādas šniceles, kādas varēja dabūt ēdnīcā. Agris Pontags atceras: "Dikti garšoja tās šniceles. Maksāja vienu rubli."

Atmiņas par bērnības mīļākās šniceles garšu bija tik spēcīgas, ka pirms 15 gadiem Agris uzmeklēja ēdnīcas pavāri, lai uzzinātu gardās šniceles recepti. Pagatavoja un – tā pati garša, kas bērnībā!

60Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 3
1 kgmaltā gaļa1 gab.baltmaize1 gab.sīpols3 gab.ķiploka daiviņas1 gab.kartupelis3 ĒKūdens pēc garšassāls pēc garšaspipari

Sagatavošana

Foto: Agris Pontags
1

Zaļu kartupeli sarīvē uz vissmalkākās rīves, kas mājās ir.

2

Baltmaizes batonu kārtīgi izmērcē ūdenī.

3

Sablendē sīpolu un ķiploku.

4

Visu augstākminēto kārtīgi samīca kopā ar gaļu, pielej nedaudz ūdens.

Foto: Agris Pontags
5

Ar roku veido bumbiņas un plaukstās saplacina.

Foto: Agris Pontags
6

Apviļā šniceles rīvmaizē, cep bagātīgā eļļas daudzumā.

Foto: Agris Pontags

Lai katram izdodas nobaudīt ēdienu ar bērnības garšu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!