Etiķa marināde ar ķiplokiem un dillēm kūpinātām vistām
Foto: Privātais arhīvs
0 0
Sarežģītība: vidēji
Loading...
Sastāvdaļas
6
6 vistas
vistas
1
1 bunte diļļu
bunte diļļu
6
6 ķiploka galvas
ķiploka galvas
MARINĀDEI
3 l
3 l ūdens
ūdens
800 ml
800 ml etiķis (9%)
etiķis (9%)
250 ml
250 ml sāls
sāls
170 ml
170 ml cukurs
cukurs
1 ĒK
1 ĒK malti melnie pipari (ar kaudzi)
malti melnie pipari (ar kaudzi)
1 ĒK
1 ĒK kūpinātas paprikas pulveris (ar kaudzi)
kūpinātas paprikas pulveris (ar kaudzi)
4-5
4-5 lauru lapas
lauru lapas
5-6
5-6 smaržīgie pipari
smaržīgie pipari
3-4
3-4 krustnagliņas
krustnagliņas
6 ĒK
6 ĒK Vusteras mērce
Vusteras mērce
  • Latvijas svētku receptes
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Ikdienas maltītei
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Gaļas ēdieni
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Ja vistiņas iecerēts kūpināt sestdien, tad tās jāiemarinē jau ceturtdien, lai marināde paspētu iesūkties gaļā.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Lej katlā ūdeni, pievieno visas pārējās marinādes sastāvdaļas, izņemot etiķi, un maisot karsē, līdz marināde sāk burbuļot. Pavāra 2–3 minūtes, tad nogriež liesmu un iemaisa etiķi. Atdzesē marinādi aptuveni līdz ķermeņa temperatūrai. Pēc garšas marinādei jābūt asākai, nekā būtu tīkami garšas kārpiņām, jo marinēšanas procesā sāļums un etiķa skābums stipri vien mazināsies.

    Nu laiks sagatavot vistas marinēšanai – nogriež liekos ādas lanckarus astes un kakla daļā un atgriežu vistas vaļā, lai tās būtu "atvērtas kā grāmatas". Parasti griezumu veic krūšu daļā, un tā rīkojos arī es. Lūk, video, lai saprastu, kā tas darāms:

    Ja vēlies, lai vistas ir gatavas ātrāk, tām var izgriezt mugurkaulu tā sauktajā "spatchcock" tehnikā. Kā to paveikt pavisam vienkārši, parādīts šajā video:

    Kamēr marināde dziest, jāķeras pie ķiploku pārstrādes procesa. Kad ķiploki notīrīti, tie jāsasmalcina pēc iespējas plānākās šķēlītēs. Lai nevajadzētu lieki tērēt laiku un nervus, kapājot daiviņas ar nazi, neaizstājams palīgs ir virtuves kombains, kurš piņķerīgo darbiņu paveic pāris minūšu laikā.

    Nu vēl tikai jāsakapā lekno diļļu bunte. Kad tas paveikts, vistas vienu otrai virsū lieku plastmasas toverī (ar ādu uz leju un atgriezto pusi uz augšu), katrai vistai dāsni pārberot ķiplokus un dilles.

    Etiķa marināde ar ķiplokiem un dillēm kūpinātām vistām
    Foto: Privātais arhīvs


    Kad visas vistiņas satilpinātas plastmasas toverī, atliek pārliet tās ar marinādi, lai šķidrums pilnībā pārklātu gaļu. Slogam virsū uzliek piemērota lieluma šķīvi, tad toveri aizvāko un liek vēsākā virtuves stūrī uz grīdas, aizmirstot par to līdz sestdienai. Ja laiks pagadījies karsts un temperatūra vietā, kur tiek uzglabātas marinētās vistas, sasniedz vai pārsniedz 25–30 grādus, tad gan drošības labad būtu ieteicams trauku ievietot ledusskapī.

    • Ja esi iesācējs kūpināšanā, tad, izlasot šo rakstu, uzzināsi noderīgus padomus par kūpināšanas procesu kādu malku izvēlēties, kā kontrolēt temperatūru, cik ilgi kūpināt, kā zināt, ka gaļa ir gatava u.tt.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form