Foto: Shutterstock
Baltās pupiņas ar dārzeņiem var reižu reizēm aizstāt kartupeļus un rīsus kā piedeva pie gaļas ēdieniem. Ja pupiņām beigās pievienos dārzeņu buljonu, iznāks vienkārša veģetārā pupiņu zupa grieķu gaumē.
75Minūtes
13Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
250 gbaltās pupiņas2 sīpoli2 burkāni1 selerijas kāts2 ķiploku daiviņas1 ĒKkapāti pētersīļi1 šķipsnatimiāns1 lauru lapa3 melnie pipari25 gsviests1 ĒKolīveļļa1 tomāts pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Pa nakti lielā ūdenī ieliek mērcēties pupiņas. Nākamajā dienā pupas noskalo, liek katlā, pievieno vienu uz pusēm pārgrieztu sīpolu, vienu lielos gabalos sagrieztu burkānu un seleriju. Pievieno arī vienu ķiploka daiviņu ar visu mizu, timiānu, pētersīļu kātus, lauru lapu un melno piparu graudiņus.

2

Uzlej tik daudz ūdeni, lai pupas būtu nosegtas, strauji uzvāra, pēc tam noregulē minimālu karstumu un vāra pupas apmēram 30 - 45 minūtes, līdz pupas ir gandrīz gatavas un tām joprojām ir stingra forma . Kamēr vārās pupas, smalki sagriež otru sīpolu, otru burkānu un seleriju.

3

Citā katlā ar biezām sieniņām sakarsē ar eļļu un sviestu, pievieno sīpolu un apcep, līdz tas caurspīdīgs, pēc tam pievieno pārējos smalki sagrieztos dārzeņus. Maisot cep, līdz dārzeņi kļūst viegli brūni, apmēram 10 minūtes. Tikmēr smalki sagriež tomātu, noliek malā.

4

Nokāš pupas, saglabājot nokāsto ūdeni. Izņem dārzeņus un garšaugus, tie turpmāk nebūs vajadzīgi. Pupas iejauc pannā ar ceatajiem dārzeņiem, pievieno sagriezto tomātu un arī pupām nokāsto buljonu. Pēc garšas pievieno sāli un vāra apmēram 20 minūtes, līdz pupas ir gatavas. Pasniedz, apkaisot ar pētersīļu zaļumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!