Fļaki – poļu tradicionālā zupa no liellopa kuņģa
Foto: Shutterstock
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas

Fļaki ir viena no populārākajām poļu zupām – tumīga, kreftīga, sātīga un ... gatavota no liellopa kuņģa. Kaut tas var šķist dīvaini, tomēr, ja tā padomā, mums taču nav nekādu iebildumu pret soļanku, kuras sastāvā ir liellopa vai cūkas nieres. Kā skaidro "Tasting Poland", polijā fļaki ir zināma jau kopš 14. gadsimta un iemanotojusi atpazīstamību kā viena no Polijas karaļa Vladislava II iecienītākajām maltītēm. Laiks mest pie malas aizspriedumus un izmēģināt praksē netālās kaimiņzemes kulinārā mantojuma vēsmas, kas izturējušas laika pārbaudi jau vairāku gadsimtu garumā.

Kuņģi noplaucē verdošā ūdenī, tad noskalo aukstā ūdenī, nokasa un noberž, atbrīvojot no pelēcīgās virskārtas.

Noskalo, ieliek traukā, pārlej ar verdošu ūdeni un vāra, līdz ūdens sāk burbuļot. Nolej ūdeni, izskalo katlu, noskalo kuņģi, liek atpakaļ katlā, pārlej ar verdošu ūdeni un atkal vāra, līdz ūdens sāk burbuļot. Ja vēl saglabājies nepatīkamais aromāts, šo procedūru atkārto vēl vienu reizi. Tad ar verdošu ūdeni pārlieto kuņģi uz nelielas liesmas katlā vāra 3 stundas. Kuņģi atdzesē, sagriež plānās strēmelītēs.

Uzvāra liellopa buljonu (lai uzzinātu, kā tas darāms, izlasi šo rakstu), izkāš, lej atpakaļ katlā un uzkarsē. Verdošajā buljonā liek kuņģa strēmelītes, pievieno lauru lapas, smaržīgos piparus un majorānu.

Burkānus, papriku un selerijas sakni nomizo, sagriež salmiņos, apcep pannā sakarsētos taukos vai eļļā un ber katlā.

Sīpolus nomizo un sakapā. Pannā izkausē sviestu, apcep sīpolus zeltainus. Tad pievieno miltus un iemaisa. Pa kausiņam pievieno 3-4 kausiņus buljona, iemaisot tos pannas saturā, lai to iebiezinātu.

Kad izveidojusies biezai miltu mērcei līdzīga masa, to lej katlā un iemaisa. Pievieno arī paprikas pulveri, sāli, maltus melnos piparus, kapātus zaļumus un vāra vēl 20 minūtes.

Lai labi garšo!

Comment Form