Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Jāņu sieru var vārīt gan no pilnpiena biezpiena, gan vājpiena biezpiena. Diāna stāsta, ka ar pirmo siers sanāks mīkstāks, treknāks, bet ar otro stingrāks. Tā kā viņai pašai ir govis, tad piens ir tikko no rīta slaukts, bet vājpiena biezpiens pagatavots pirms dažām dienām.

Diāna man atklāj, ka viņa gatavo tikai vienkāršus un ātri pagatavojamus ēdienus, un tāda ir arī šī siera recepte. Sieru var vārīt kaut vai Jāņu rītā, turklāt bērniem ļoti garšojot silts siers, bet savu ideālo konsistenci tas iegūst apmēram dienas, divu dienu laikā. Diāna sieram sāli pievieno ļoti nedaudz, jo meita ir dakteris un šajā mājā sāls nav cieņā. Man arī garšo šāds, ar pienainu garšu, ne ļoti sāļš siers, bet tie, kas vēlas sāļāku, droši Diānas ieteikto sāls daudzumu var reizināt ar divi.

Vajadzēs:

  • piens 5 l
  • biezpiens 1,4 kg
  • ķimenes 1 TK
  • sāls 1 ĒK
  • 3 lielas olas

Ņem lielu katlu ar biezu dibenu. Pretēji, piens rausies klāt pie plāna katla dibena. Ielej pienu katlā un liek karsēties. Jāņem vērā, ka katlā vajadzēs vietu arī biezpienam.

Tikmēr lielā bļodā liek biezpienu, pievieno sāli, ķimenes, olas un ar rokām visu kārtīgi samīca.

Diāna man stāsta, ka viņa nelieto nekādas gaļas mašīnas, tā tik esot lieka ķēpa. Turklāt viņai patīkot, ka sierā esot pamanāmas biezpiena dzīsliņas. Es garšoju pirms dažām dienām sieto sieru un piekrītu viņai, ka biezpiena kunkulīšu dzīsliņas ir ļoti jaukas.

Tad mēs runājam par dzīvi un gaidām, kad piens sāks putot, celties un kāpt no katla laukā, apmēram 95ºC. Kad putu cepure sasniedz katla malu, Diāna samazina karstumu, izmaisa ar koka karoti pienu un ar rokām pamazām iedrupina sagatavoto biezpienu, pēc tam, ik pa brīdim apmaisot, jāgaida, līdz piens atsūkalosies un kļūs dzidrs, bet biezpiens savilks receklī piena olbaltumu. Pēc biezpiena pievienošanas uguni var atkal pagriezt spēcīgāku.

Tikmēr Diāna sagatavo lielu bļodu, tajā ieklājot samitrinātu tilla gabalu. Bļoda tiek likta uz grīdas, lai viegli izliet lielo katlu. Diāna man izstāsta, ka tills ir daudz labāks par marli, jo pie tā neķeras piena olbaltums. Līdz ar to tillu ir daudz vieglāk izmazgāt pēc siera siešanas.

Kad sūkalas kļūst dzidras, masa tiek ielieta bļodā ar tillu. Blakus tiek sagatavota otra liela bļoda, tajā ar kājām gaisā ielikta mazāka emaljēta bļoda. Diāna paceļ tillu gaisā, ļauj sūkalām notecēt, sasien paunu un liek uz emaljētās bļodas kā uz galdiņa.

Cik ļoti gudri! Esmu līdz šim sējusi dažus sierus un vienmēr esmu karinājusi pauniņu pie koka karotēm. Bet daudz vieglāk paunu likt uz bļodas, jo sūkalas, kas iztek no svaigā siera, tek gar mazās bļodas sāniem lejup, paliekot lielajā bļodā.

Izprašņāju Diānu un noskaidroju, ka to viņa izgudrojusi pati, jo kur tad liksies mazā virtuvē ar 1,5 kg siera paunu? Man ļoti patīk arī tas, ka siers stāv uz gludas bļodas un iegūst skaistu, gludu pamatni.

Uz siera paunas tiek uzlikts liels šķīvis, bet uz šķīvja ķieģelis, kuru katrs var aizvietot ar akmeni, ja nav ķieģeļa. Šādi siers zem sloga tiek turēts 30 minūtes.

Pēc tam siers tiek iztīts no tilla un, tiešām, tills tik viegli atdalās no siera. Siers ir silts un smaržīgs, un tieši šāds bērniem garšojot vislabāk. Man arī tiek gabaliņš pagaršošanai. Burvīgs!

Silto sieru liek uz šķīvja, lai atdziest līdz istabas temperatūrai un lai pēc tam to var likt ledusskapī. Vēl viens Diānas izgudrojums - sieram tiek uzlikta plastmasas maisiņa cepure, lai dziestot neapkalstu un neveidotu biezu garozu.

Pirms likšanas ledusskapī sieram apslauka kondensātu, jo tāds, protams, dziestot maisiņā izveidojas.

Man liekas, ka nepagāja pat īsti pilna stunda, kad ar silto sieru laimīga dodos mājās un pēc mirkļa cienāju savus mājiniekus, negaidot nekādas divas dienas. Priecīgus Jāņus no mums abām ar Diānu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!