Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
Foto: Privātais arhīvs
2.0000 2
24 porcijas 
Sarežģītība: grūti
Pasniegt atdzesētu
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg kviešu milti (augstākā labuma)
kviešu milti (augstākā labuma)
250 g
250 g saldkrējuma sviests
saldkrējuma sviests
250 g
250 g cukurs
cukurs
250 g
250 g skābs krējums
skābs krējums
200 g
200 g rozīnes
rozīnes
1
1 citrons
citrons
8
8 kardamona pākstis
kardamona pākstis
 
safrāns
safrāns
50 g
50 g presētais raugs
presētais raugs
6
6 olas
olas
100 ml
100 ml piens
piens
DRUPAČĀM
200 g
200 g saldkrējuma sviests
saldkrējuma sviests
150 g
150 g cukurs
cukurs
200 g
200 g kviešu milti (augstākā labuma)
kviešu milti (augstākā labuma)
DEKORAM
1
1 ola kliņģera pārziešanai
ola kliņģera pārziešanai
 
pūdercukurs pārkaisīšanai
pūdercukurs pārkaisīšanai
 
mandeļu skaidiņas
mandeļu skaidiņas
  • Latvijas svētku receptes
  • Bērnu ballītes ēdieni
  • Ēdieni dzimšanas un vārda dienas ballītei
  • Kristību ēdienkarte
  • Lieldienu receptes
  • Līgo svētku un Jāņu receptes
  • Kliņģeri
  • Latviešu nacionālā virtuve
  • "Šoreiz, gatavojot lielo svētku kliņģeri ģimenes svinībām, izmantoju tikai pusi no sasastāvdaļām, bet tāpat kliņģeris sanāca milzīgs un fantastiski gards," pārbaudītu recepti iesaka vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.

    Miltus iesijā bļodā un pievieno sviestu istabas temperatūrā. Ar rokām saberž abas sastāvdaļas kopā.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Raugu iedrupina bļodiņā, pieber 1 ēdamkaroti cukura un samaisa. Pievieno pienu (istabas temperatūrā). Samaisa viendabīgā putriņā un pārkaisa ar 1 ēdamkaroti miltu

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Olas saputo ar cukuru, līdz masa ir dubultojusies, kļuvusi gaiša un krēmveidīga. Citronam norīvē miziņu. Kardamonu izloba no pākstīm, sagrūž piestā. Samalto kardamonu un citrona miziņu pievieno olu masai un sakuļ. Pievieno krējumu. Pievieno uzrūgušo raugu un visu sakuļ ar mikseri.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Mazā daudzumā silta piena liek safrānu, ļauj pastāvēt, tad izkāš un pienu pielej pie olām
    Ja nav safrāna, izmanto kurkumu, bet nepārspīlējot, jo tad kliņģerim būs rūgtuma piegarša.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Rozīnes aplej ar verdošu ūdeni. Pēc 10 minūtēm ūdeni nolej un rozīnes nosusina dvielī, lai tās būtu sausas. Rozīnes pievieno miltu un sviesta masai un samaisa.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Pielej olu masu un sāk mīcīt kliņģeri. Mīca, līdz ir izveidojusies viendabīga mīkla. Ja mīkla ir pārāk ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltus. Samīcīto mīklu ar spēku atsit pret darba virsmu, tas jādara apmēram 30 reižu – jo vairāk tā tiks dauzīta, jo pufīgāks būs kliņģeris

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Mīklu liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi vai dvieli un liek siltumā raudzēties. Raudzē apmēram 50-60 minūtes.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Pa to laiku pagatavo drupačas: bļodā saberž miltus, cukuru un sviestu, līdz tiek iegūtas viendabīgas drupačas. Ja tās ir pārāk mīkstas, pievieno vēl nedaudz miltu.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Kad mīkla ir uzrūgusi, sāk veidot kliņģeri: cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un uzliek mīklu. Veido kliņģera formu. Kliņģeri var veidot gan gredzena, gan pīnes formā, kā arī izmantot dažādus pildījumus (par to, kā izveidot pīto kliņģeri, stāstījām šajā rakstā).

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Olu sakuļ ar dakšu un pārziež ar to kliņģeri, pārber ar mandeļu skaidiņām.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Bagātīgi pārkaisa ar drupačām.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un liek cepties aptuveni 25-30 minūtes (nepārcept!). Kliņģeris ir izcepies, ja tas ir skaisti zeltainā krāsā un, vidū iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nelīp klāt.

    Izņem no krāsns, atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Foto recepte: Lielais svētku kliņģeris 24 personām
    Foto: Privātais arhīvs

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form