Foto: Privātais arhīvs
"Šoreiz, gatavojot lielo svētku kliņģeri ģimenes svinībām, izmantoju tikai pusi no sasastāvdaļām, bet tāpat kliņģeris sanāca milzīgs un fantastiski gards," pārbaudītu recepti iesaka vairāku pavārgāmatu autore Laila Trektere.
150Minūtes
19Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 24
1 kgkviešu milti (augstākā labuma)250 gsaldkrējuma sviests250 gcukurs250 gskābs krējums200 grozīnes1 citrons8 kardamona pākstis safrāns50 gpresētais raugs6 olas100 mlpiens DRUPAČĀM:200 gsaldkrējuma sviests150 gcukurs200 gkviešu milti (augstākā labuma) DEKORAM:1 ola kliņģera pārziešanai pūdercukurs pārkaisīšanai mandeļu skaidiņas

Sagatavošana

1

Miltus iesijā bļodā un pievieno sviestu istabas temperatūrā. Ar rokām saberž abas sastāvdaļas kopā.

Foto: Privātais arhīvs
2

Raugu iedrupina bļodiņā, pieber 1 ēdamkaroti cukura un samaisa. Pievieno pienu (istabas temperatūrā). Samaisa viendabīgā putriņā un pārkaisa ar 1 ēdamkaroti miltu

Foto: Privātais arhīvs
3

Olas saputo ar cukuru, līdz masa ir dubultojusies, kļuvusi gaiša un krēmveidīga. Citronam norīvē miziņu. Kardamonu izloba no pākstīm, sagrūž piestā. Samalto kardamonu un citrona miziņu pievieno olu masai un sakuļ. Pievieno krējumu. Pievieno uzrūgušo raugu un visu sakuļ ar mikseri.

Foto: Privātais arhīvs
4

Mazā daudzumā silta piena liek safrānu, ļauj pastāvēt, tad izkāš un pienu pielej pie olām
Ja nav safrāna, izmanto kurkumu, bet nepārspīlējot, jo tad kliņģerim būs rūgtuma piegarša.

Foto: Privātais arhīvs
5

Rozīnes aplej ar verdošu ūdeni. Pēc 10 minūtēm ūdeni nolej un rozīnes nosusina dvielī, lai tās būtu sausas. Rozīnes pievieno miltu un sviesta masai un samaisa.

Foto: Privātais arhīvs
6

Pielej olu masu un sāk mīcīt kliņģeri. Mīca, līdz ir izveidojusies viendabīga mīkla. Ja mīkla ir pārāk ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltus. Samīcīto mīklu ar spēku atsit pret darba virsmu, tas jādara apmēram 30 reižu – jo vairāk tā tiks dauzīta, jo pufīgāks būs kliņģeris

Foto: Privātais arhīvs
7

Mīklu liek bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi vai dvieli un liek siltumā raudzēties. Raudzē apmēram 50-60 minūtes.

Foto: Privātais arhīvs
8

Pa to laiku pagatavo drupačas: bļodā saberž miltus, cukuru un sviestu, līdz tiek iegūtas viendabīgas drupačas. Ja tās ir pārāk mīkstas, pievieno vēl nedaudz miltu.

Foto: Privātais arhīvs
9

Kad mīkla ir uzrūgusi, sāk veidot kliņģeri: cepamajā pannā ieklāj cepamo papīru un uzliek mīklu. Veido kliņģera formu. Kliņģeri var veidot gan gredzena, gan pīnes formā, kā arī izmantot dažādus pildījumus (par to, kā izveidot pīto kliņģeri, stāstījām šajā rakstā).

Foto: Privātais arhīvs
10

Olu sakuļ ar dakšu un pārziež ar to kliņģeri, pārber ar mandeļu skaidiņām.

Foto: Privātais arhīvs
11

Bagātīgi pārkaisa ar drupačām.

Foto: Privātais arhīvs
12

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un liek cepties aptuveni 25-30 minūtes (nepārcept!). Kliņģeris ir izcepies, ja tas ir skaisti zeltainā krāsā un, vidū iedurot koka irbulīti, mīkla pie tā nelīp klāt.

13

Izņem no krāsns, atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

Foto: Privātais arhīvs
Foto: Privātais arhīvs

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!